Er 30 minutters gang om dagen nok motion?

Published:

At få nok fysisk aktivitet er afgørende for at bevare et godt helbred og forebygge sygdomme. Sundhedsorganisationer som Verdenssundhedsorganisationen anbefaler, at voksne får mindst 150 minutters aerob aktivitet af moderat intensitet om ugen, f.eks. rask gang. Men er det tilstrækkeligt at gå bare 30 minutter om dagen for at opfylde disse retningslinjer og få de sundhedsmæssige fordele ved motion?

Er 30 minutters gang om dagen nok motion?

Hvor meget motion har du brug for?

Aerob træning, der får dit hjerte til at slå hurtigere, giver mange sundhedsmæssige fordele. Det kan hjælpe dig:

 • Tab dig eller bevar en sund vægt
 • Sænk risikoen for hjertesygdomme, slagtilfælde, type 2-diabetes og visse kræftformer.
 • Styrk dine knogler og muskler
 • Forbedre dit humør og reducere stress, angst og depression
 • Øger dit energiniveau og forbedrer din søvnkvalitet

For at opnå betydelige sundhedsmæssige fordele anbefaler forskellige sundhedsorganisationer, at man får mindst 150 minutters aerob træning af moderat intensitet om ugen. Denne minimumsmængde understøttes af omfattende forskning, der viser betydelige sundhedsforbedringer med 150 minutters ugentlig moderat aktivitet.

Motion med moderat intensitet får dig til at trække vejret hårdere og får dit hjerte til at slå hurtigere end normalt, men du bør stadig være i stand til at føre en samtale. Eksempler er rask gang, afslappet cykling, social dans, dobbelttennis eller almindeligt havearbejde.

Er 30 minutters gang nok?

Gåture er en nem, tilgængelig og populær form for moderat aerob aktivitet for mange mennesker. Men er det nok at gå bare 30 minutter om dagen for at opfylde minimumsretningslinjerne for motion?

Svaret er... det kommer an på! Tredive minutters gang med moderat intensitet 5 dage om ugen vil opfylde anbefalingen på 150 minutter om ugen. Men hvis dine gåture er afslappede snarere end hurtige, er det ikke sikkert, at 30 minutter giver fordele ved moderat intensitet.

Her er nogle faktorer, du bør overveje:

 • Tempo - Er dit gangtempo hurtigt nok til at hæve din puls betydeligt og få dig til at svede? Hurtig gang betyder typisk et tempo på 3 til 4 miles i timen. Meget afslappet gang med 3 km i timen eller mindre tæller ikke med i målet for aerob aktivitet.
 • Intensitet - Går du med en intensitet, hvor du stadig kan tale, men ikke synge? Gang med moderat intensitet betyder, at din puls er steget, men at du ikke gisper efter luft. Tredive minutters gang i moderat tempo om dagen opfylder retningslinjerne.
 • Skridt - Som en generel vejledning svarer 30 minutters moderat gang til omkring 3.000 til 4.000 skridt. Så hvis 30 minutter resulterer i færre end 3.000 skridt, betyder det sandsynligvis, at dit tempo er for langsomt til at tælle som motion med moderat intensitet.
 • Alder og konditionsniveau - Din alder og dit konditionsniveau påvirker også gangintensiteten. Det samme tempo kræver en større indsats for en person, der er meget utrænet eller ældre, sammenlignet med f.eks. en ung atlet. Tredive minutters rask gang kan være moderat intensitet for nogle mennesker, men ikke for andre.
 • Terræn - At gå op ad bakker eller i ujævnt terræn kræver en større indsats end at gå på flade, asfalterede overflader. En halv times gang op og ned ad bakker giver sandsynligvis større intensitet end gang på fladt underlag.
 • Ekstra aktivitet - Har du ellers en stillesiddende livsstil? Eller får du også fysisk aktivitet på arbejdet eller gennem aktive hobbyer som havearbejde eller dans? Tredive minutters gang oven i anden moderat aktivitet hjælper dig også med at opnå de anbefalede mængder. Men det er måske ikke nok, hvis du ellers er meget stillesiddende.

Så for at opsummere opfylder 30 minutters rask eller hurtig gang ved moderat intensitet 5 dage om ugen de grundlæggende retningslinjer for motion for raske voksne. Men langsommere tempo eller færre skridt under dine 30 minutters gåture kan betyde, at det i sig selv er utilstrækkeligt til at få den anbefalede minimumsmængde af moderat aerob aktivitet hver uge.

Maksimer fordelene ved dine 30 minutters gåture

Her er nogle tips til at få mest muligt ud af dine daglige gåture på 30 minutter:

 • Brug en fitness tracker til at overvåge dit tempo, puls og antal skridt, hvis det er muligt. Det kan hjælpe dig med at bekræfte, at du rammer benchmarks for moderat intensitet. Gå efter mindst 100 skridt i minuttet.
 • Tilføj intervaller - Bland dit gangtempo ved at tilføje 1-minuts intervaller med rask gang i løbet af dine 30 minutter. Intervaller hæver din puls og øger kalorieforbrændingen.
 • Gå op ad bakke - Søg kuperede ruter, eller brug hældningsfunktionen på et løbebånd for at øge træningsintensiteten, når det er muligt.
 • Sving armene kraftigt, mens du går, for at træne overkroppen og øge kalorieforbrændingen.
 • Brug stavgangsstængerne til at aktivere dine arme og din overkrop, mens du går.
 • Tilføj styrketræning - Stop op og lav squats, lunges eller planker med kropsvægt under din gåtur for at gøre den til en træning for hele kroppen.
 • Lyt til musik - Glad musik kan øge dit gangtempo og din intensitet.
 • Gå sammen med andre - At have en gåmakker eller en gruppe hjælper med at motivere dig til at gå hurtigere og længere.
 • Udforsk nye ruter - Nye landskaber gør turene mere interessante og får tiden til at gå hurtigere. Kig efter kuperede ruter eller stier for at øge udfordringen.

Hvordan kan du ellers øge dit træningsniveau?

For at opnå større sundhedsmæssige fordele og kontrollere vægten anbefaler eksperter, at man dyrker motion med moderat intensitet i op til 300 minutter om ugen. Det kan reducere risikoen for kroniske sygdomme som diabetes med over 25% sammenlignet med 150 minutter.

Hvis din daglige gåtur på 30 minutter ikke når op på 300 minutter om ugen, er her nogle måder at øge din aktivitet på:

 • Gå en længere tur, eller del dine daglige gåture op i to eller flere sessioner.
 • Tilføj andre moderate aerobe aktiviteter som svømning, cykling, tennis, vandaerobic eller dansefitness 2-3 dage om ugen.
 • Inkluder 2 styrketræningspas om ugen. At løfte vægte hjælper med at opbygge muskler og øger stofskiftet.
 • Tag en aerobic-, spinning-, step- eller anden konditionstræningstime i weekenden.
 • Spil holdsport i fritiden som volleyball eller basketball et par gange om ugen.
 • Udføre havearbejde med kraftfulde bevægelser og bære tunge byrder.
 • Brug et ståbord, og tag aktive pauser fra det siddende arbejde i løbet af arbejdsdagen.
 • Tag trapperne, og gå eller cykl så meget som muligt.

Resumé

150 minutters rask gang om ugen kan give betydelige sundhedsmæssige fordele og hjælpe med at kontrollere vægten. Men langsommere tempo og kortere gåture er måske ikke nok. Brug fitness-trackere til at overvåge dit tempo og antal skridt. Overvej at tilføje bakker, intervaller og armbevægelser for at øge gangintensiteten. For at opnå endnu større fordele kan du opbygge aktivitet gennem andre aerobe øvelser og livsstilsændringer.

Sigt efter mindst 30 minutters gang med moderat intensitet fem dage om ugen. Men vær sikker på, at dit tempo og din indsats kan omsættes til rask gang, der opfylder minimumsretningslinjerne. Ekstra aktivitet reducerer din risiko for kroniske sygdomme og tidlig død yderligere. At være fysisk aktiv er en af de bedste ting, du kan gøre for dit helbred på lang sigt.

Er 30 minutters gang om dagen nok motion?

Ja, at gå 30 minutter om dagen anses for at være nok motion til at nyde de sundhedsmæssige fordele ved at gå og opretholde en sund livsstil.

Hvad er fordelene ved at gå?

Gåture har mange fordele for både det fysiske og mentale velvære. Nogle af fordelene inkluderer forbedret kardiovaskulær fitness, reduceret risiko for kroniske sygdomme, vægtkontrol, øget energiniveau, forbedret humør og styrkede muskler og knogler.

Kan jeg gå hver dag?

Ja, du kan gå hver dag. Faktisk er det at gå hver dag en god måde at indarbejde regelmæssig fysisk aktivitet i din rutine og høste fordelene ved at gå.

Er det nok at gå 30 minutter om dagen?

Ja, 30 minutters gang om dagen er nok til at opfylde den anbefalede mængde af daglig fysisk aktivitet. Department of Health and Human Services foreslår mindst 150 minutters aerob aktivitet af moderat intensitet eller 75 minutters aerob aktivitet af høj intensitet om ugen, og 30 minutters gang hver dag opfylder nemt dette krav.

Hvad er de sundhedsmæssige fordele ved at gå 30 minutter om dagen?

At gå 30 minutter om dagen kan give flere sundhedsmæssige fordele, såsom forbedret kardiovaskulær sundhed, reduceret risiko for hjertesygdomme og slagtilfælde, lavere blodtryk, forbedret lungekapacitet, øget knogletæthed, vægtkontrol, stresslindring, forbedret mental sundhed og reduceret risiko for at udvikle kroniske sygdomme som type 2-diabetes.

Er gåture en god nok form for motion?

Ja, gang er en fantastisk form for motion. Den er skånsom, let tilgængelig og velegnet til folk i alle aldre og på alle konditionsniveauer. Regelmæssig gang kan hjælpe med at forbedre konditionen, styrke muskler og knogler, hjælpe med vægtkontrol og forbedre det generelle helbred og velbefindende.

Kan jeg dele de 30 minutters gang op i flere sessioner i løbet af dagen?

Ja, du kan dele de 30 minutters gang op i flere kortere sessioner i løbet af dagen. Sigt efter at gå mindst 10 minutter, hver gang du går ud. Uanset om du vælger at gå i 30 minutter i træk eller deler det op i kortere sessioner, forbliver de sundhedsmæssige fordele de samme.

Hvor mange skridt om dagen skal jeg sigte efter, hvis jeg går i 30 minutter?

Hvis du går 30 minutter om dagen, skal du sigte efter at opnå mindst 7.000-10.000 skridt. Antallet af skridt kan dog variere afhængigt af din skridtlængde og ganghastighed. Brug en skridttæller eller en fitness tracker til at overvåge dine skridt nøjagtigt.

Hvordan kan gåture bidrage til vægtkontrol?

Gang kan hjælpe med vægtkontrol ved at forbrænde kalorier og øge dit stofskifte. Regelmæssig gang hjælper med at skabe et kalorieunderskud, som kan føre til vægttab eller hjælpe med at opretholde en sund vægt. Hvis man kombinerer gåture med en afbalanceret kost, kan det yderligere forbedre vægtreguleringen.

Hvor ofte og hvor længe skal jeg gå for at se resultater?

For at se mærkbare resultater af gang anbefales det at gå mindst 30 minutter hver dag eller mindst 150 minutter om ugen. Men hvis du er ude efter et større vægttab eller andre fitnessmål, kan det være nødvendigt at øge varigheden og intensiteten af din gangtræning.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder