Hvad er de 5 fysiske aktiviteter?

Published:

Fysisk aktivitet er afgørende for at bevare et godt helbred og forebygge sygdomme. Eksperter anbefaler, at voksne får mindst 150 minutters motion af moderat intensitet eller 75 minutters kraftig aktivitet om ugen. Der er mange former for fysisk aktivitet at vælge imellem, men nogle af de bedste muligheder inkluderer:

Hvad er de 5 fysiske aktiviteter?

1. At gå

At gå er en af de enkleste, men mest gavnlige former for motion. Det kræver intet udstyr, bare et par gode sko. Du kan gå hvor som helst i dit eget tempo. At gå en rask tur regelmæssigt giver disse fordele:

 • Forbedrer den kardiovaskulære kondition
 • Styrker knogler og muskler
 • Fremmer vægttab
 • Reducerer stress og angst

Hvor meget skal man gå? Eksperter anbefaler, at man går mindst 10.000 skridt om dagen for at få et godt helbred. Del det op i kortere ture, hvis det er nødvendigt. At gå ture udenfor giver også den ekstra fordel, at man får frisk luft og solskin.

2. Løbende

Løb er en hjertepumpende konditionstræning, der forbrænder kalorier og opbygger udholdenhed. Det giver dig mulighed for at udfordre dig selv ved at løbe længere distancer eller sætte tempoet op. Løb giver disse fordele:

 • Forbrænder flere kalorier end gang på kortere tid
 • Styrker knogler, ledbånd og sener
 • Forbedrer den kardiovaskulære kapacitet
 • Frigiver endorfiner for at øge humøret

Løb er nemt at gøre overalt og kræver kun et par gode sportssko. Start langsomt, hvis det er nyt for dig, og øg gradvist distancen eller hastigheden. Sigt efter 20-30 minutters løb mindst 3 dage om ugen. Løbetræningsprogrammer er også en god motivation.

3. Cykling

Cykling er en motionsform med lav belastning, som træner alle de store muskelgrupper i ben, krop og arme. Fordelene ved regelmæssig cykling er bl.a:

 • Øger den kardiovaskulære kondition
 • Styrker musklerne uden overdreven belastning
 • Forbrænder kalorier for at hjælpe med vægttab
 • Reducerer stress og forbedrer den mentale sundhed

Du kan cykle udendørs på veje eller stier eller indendørs på en stationær cykel. Udendørs cykling giver dig mulighed for at nyde den friske luft og naturen. Start med 10-15 minutter om dagen, og arbejd dig op til 30-60 minutters cykling mindst 3 dage om ugen. Cykl i et tempo, der får pulsen op, men som giver dig mulighed for at holde distancen.

4. Styrketræning

Ud over aerob træning er det vigtigt at indarbejde styrketræning i din rutine. Brug af vægte, modstandsbånd eller kropsvægtsøvelser opbygger muskel- og knoglestyrke. Styrketræning giver disse fordele:

 • Opbygger muskelmasse for at øge forbrændingen
 • Bevarer knogletætheden, når du bliver ældre
 • Understøtter leddenes sundhed og forebygger skader
 • Forbedrer mobilitet og balance

Sigt efter at styrketræne 2-3 dage om ugen med hviledage indimellem. Træn alle de store muskelgrupper, herunder ben, ryg, bryst, core, skuldre og arme. Brug vægte eller modstand, der føles udfordrende ved den sidste gentagelse i hvert sæt. Få vejledning i korrekt form for at forebygge skader.

5. Yoga

Yoga bør også være en del af en afbalanceret fitnessrutine sammen med konditions- og styrketræning. Fordelene ved yoga er bl.a:

 • Forbedrer fleksibilitet, balance og kropsholdning
 • Opbygger kernestyrke
 • Afhjælper stress og spændinger
 • Fremmer mindfulness og velbefindende

Enhver form for yoga vil få dig til at bevæge dig og få sved på panden. På begynderholdene lærer man at rette sig ind og lave de grundlæggende stillinger. Sigt efter at dyrke yoga 1-2 gange om ugen. Fokuser på åndedrættet og bevæg dig gennem stillingerne i dit eget tempo. Yoga er en blid aktivitet, der supplerer højintensiv træning.

30-60 minutters fysisk aktivitet på de fleste dage giver enorme fordele for din krop og dit sind. Men hvor skal man starte, hvis man ikke har trænet i et stykke tid? Lad dig ikke overvælde. Start langsomt og fokuser på konsistens. Selv 10-15 minutters gang om dagen giver store fordele i forhold til at være stillesiddende.

Nøglen er at vælge aktiviteter, du kan lide, så du holder fast i dem på lang sigt. At blande forskellige former for motion forhindrer kedsomhed og træner din krop på forskellige måder. Har du prøvet nogle af de 5 aktiviteter? Hvis ja, hvordan kom du i gang og holdt rutinen ved lige? Del dine bedste tips og tricks!

Sådan kommer du i gang med en ny træningsrutine

Du ved nu, at gang, løb, cykling, styrketræning og yoga er de bedste fysiske aktiviteter til en sund livsstil. Men det kan være svært at komme i gang med at træne, især hvis du har været inaktiv i lang tid. Følg disse tips for at komme ind i en bæredygtig rutine:

Kontakt din læge først

Tal med din læge, før du øger din fysiske aktivitet markant, hvis du har kroniske helbredsproblemer eller bekymringer. Få de nødvendige helbredsgodkendelser, og bed om råd om, hvilke former for motion der passer til dit konditionsniveau. Din læge kan henvise dig til fysioterapi eller træningsressourcer efter behov.

Sæt realistiske mål

Det er let at blive overambitiøs, når man begynder på en ny rutine. Undgå skader eller udbrændthed ved at sætte konservative mål til at begynde med. Hvis du er ny inden for motion, så start med 5-10 minutters gang om dagen, og øg derfra. Fokuser på konsistens snarere end hastighed eller distance. Optrap målene gradvist over tid.

Find partnere til ansvarlighed

At dele dine mål og fremskridt med andre hjælper dig med at holde motivationen oppe. Få venner, familie eller kolleger til at være ansvarlige partnere. Deltag på et hold i fitnesscentret, eller brug grupper på sociale medier til at komme i kontakt med støttende mennesker. At have en planlagt træning sammen med nogen gør det sværere at springe over.

Spor aktivitet og fremskridt

Overvågning af din træning hjælper dig med at se fremskridt over tid. Brug en dagbog, en træningslog-app eller en fitness-tracker til at registrere aktiviteter, sæt, gentagelser, distance, tempo og varighed. Notér også, hvordan du har det efter træningen. At gennemgå din aktivitetshistorik øger motivationen og giver dig mulighed for at se tendenser.

Planlæg tid til motion

Behandl træningstidspunkter som aftaler, der ikke kan ændres eller springes over. Sæt tid af i din kalender, og gør det til en prioritet. Planlæg træningen, når du har mest energi. Stå tidligere op, brug en frokostpause, eller slap af med udstrækning inden sengetid. Planlægning forhindrer, at motion kommer længere ned på to-do-listen.

Den mest udfordrende del af at starte en ny træningsrutine er bare at komme i gang. Men ved at tage det langsomt, spore fremskridt og få støtte, sikrer du, at du holder fast i det. I løbet af et par uger vil regelmæssig motion begynde at føles som en vane. Snart vil du være klar til at tage flere udfordringer op og høste endnu flere fordele. Hvilke tips har du til begyndere, der lige er begyndt at træne? Del gerne dine bedste råd i kommentarfeltet for at motivere andre!

Ofte stillede spørgsmål om fysisk aktivitet

Hvis du ønsker at blive mere aktiv, har du sikkert en del spørgsmål om, hvor du skal starte, og hvordan du holder motivationen oppe. Her er svar på nogle af de hyppigst stillede spørgsmål om at komme i form:

Hvor meget motion har jeg egentlig brug for hver uge?

De fleste retningslinjer anbefaler mindst 150 minutters moderat motion eller 75 minutters hård motion om ugen. Sigt efter mindst 30 minutters aktivitet de fleste af ugens dage for at få et godt helbred. Bland også forskellige typer motion for at få variation.

Hvad er det bedste tidspunkt på dagen at træne?

Det bedste tidspunkt er, når du har mest energi, og det passer ind i dit skema. Nogle mennesker foretrækker morgenen, mens andre har mere energi om aftenen. Prøv forskellige tidspunkter for at se, hvad der fungerer for din krops døgnrytme. Konsekvens betyder mest.

Hvor hård skal min træning være?

Det er godt at udfordre sig selv, men lad være med at overdrive som nybegynder. Opbyg udholdenhed og styrke gradvist. Forsøg at træne ved en moderat intensitet, hvor du stadig kan føre en samtale. Hvis du ikke kan tale, presser du dig selv for hårdt.

Hvad skal jeg spise før og efter træningen?

Spis en let, kulhydratrig snack 30-60 minutter før træning. Gode valgmuligheder er havregryn, fuldkornstoast, frugt eller yoghurt. Tank op inden for 30 minutter efter træning med protein plus kulhydrater for at hjælpe musklerne med at restituere. Tænk på yoghurt, chokolademælk eller toast med jordnøddesmør.

Hvordan kan jeg forblive motiveret til at træne regelmæssigt?

Vælg aktiviteter, du kan lide, træn sammen med andre, når det er muligt, bland dine rutiner, sæt dig mål, brug apps til at spore fremskridt og beløn konsekvens. Mind jævnligt dig selv om de mentale og fysiske fordele for at holde motivationen oppe i en svær periode.

Det kræver beslutsomhed og tålmodighed med sig selv at starte en træningsvane, men fordelene for krop og sind gør det så givende. Udrust dig selv med den rette viden, så du holder fast denne gang. Hvilke andre spørgsmål har du om at blive mere aktiv? Spørg nedenfor!

Afsluttende tanker om øget fysisk aktivitet

At tilføje mere fysisk aktivitet til din hverdag er noget af det bedste, du kan gøre for dit helbred. De fem bedste motionsformer - gang, løb, cykling, styrketræning og yoga - giver enorme fordele for din kardiovaskulære kondition, muskel- og knoglestyrke, mentalitet og meget mere.

Det sværeste er at komme i gang, især hvis du har en stillesiddende livsstil. Men ved at gå langsomt frem, sætte realistiske mål, følge fremskridtene og finde ansvarlige partnere kan du skabe livslange motionsvaner. At blive mere aktiv bliver hurtigt en naturlig ting, når du fokuserer på glæde og konsekvens.

Der er mange spørgsmål forbundet med at blive aktiv, hvis du ikke har prøvet det før. Her er svar på nogle andre almindelige spørgsmål:

Hvordan kan jeg tilføje mere aktivitet til min daglige rutine?

Find ud af, hvordan du kan indarbejde mere bevægelse i dine daglige aktiviteter: Tag trappen i stedet for elevatoren, gå under frokosten eller under telefonsamtaler, gør dit husarbejde energisk, parker længere væk fra indgangene, stå op, når du kan, flip, gå i takt, når du tænker. Det hele løber op.

Hvordan kan jeg træne, hvis jeg har en skade eller et handicap?

Tal med din læge om sikre aktiviteter, eller tilpas øvelserne, så de passer til dine begrænsninger. Vandaerobic, stoleyoga, gåture og styrkeøvelser, der udføres siddende eller liggende, er gode muligheder med lav belastning. Fokuser på at bevæge alle de dele af din krop, som du komfortabelt kan.

Hvilken motion kan jeg lave, hvis jeg er overvægtig?

Gåture er en god start sammen med aktiviteter med lav belastning som svømning, cykling, elliptiske maskiner, stolebaseret styrketræning og udstrækning. Undgå øvelser med høj belastning, indtil du har opbygget leddenes modstandskraft. Fokuser først på at forbedre kondition og mobilitet, før du bekymrer dig om vægttab.

Hvad skal jeg have på, når jeg træner?

Brug åndbare, fugttransporterende stoffer, der bevæger sig med din krop. Korrekte sportssko er vigtige - få dem tilpasset i en specialbutik. Kompressionstoppe og -leggings giver muskelstøtte. Klæd dig i lag, som du kan tage af, når du får det varmere. Tænk ikke på udseendet - prioriter komforten.

Hvilket udstyr til hjemmet er værd at købe?

Hvis man investerer i en yogamåtte, et par gode sko, træningselastikker, foam roller og vægtbolde, kan man lave mange effektive hjemmetræninger. Løbebånd eller stationære cykler er dyrere, men gode til cardio. Køb kun 1-2 alsidige ting til at starte med, indtil du holder fast i en rutine. Tilføj derefter udstyr.

Hvordan træner jeg udendørs i dårligt vejr?

Omfavn elementerne! Køligere vejr gør udendørs træning mere behagelig. Gå eller jog i passende lagdelt fritidstøj for at holde på varmen. Overvej vandtætte sko, udstyr med høj synlighed og trækkraft til sne og is. Oprethold god hygiejne for at forebygge sygdom, når du løber i regn, varme eller fugtighed.

Hvordan er jeg sikker, når jeg træner alene?

Hold dig til veloplyste, befolkede områder, hvis du motionerer udenfor om natten. Fortæl nogen om din rute, og hvornår de kan forvente dig tilbage. Medbring din telefon og dit ID. Gør dig selv synlig med reflekser. Overvej en personlig sikkerhedsalarm i din nøglering. Hold dig vågen med hovedtelefoner på lav lydstyrke. Stol på dine instinkter, hvis en situation føles usikker.

Resumé

Regelmæssig fysisk aktivitet giver enorme sundhedsmæssige fordele, fra forbedring af hjerte-kar-fitness til opbygning af muskel- og knoglestyrke. Eksperter anbefaler, at voksne får mindst 150 minutters moderat motion eller 75 minutters hård aktivitet om ugen. Gåture, løb, cykling, styrketræning og yoga udgør fem af de bedste former for motion. Gåture er enkle, tilgængelige overalt og forbedrer udholdenheden. Løb forbrænder flere kalorier, opbygger stærkere knogler og booster humøret gennem endorfiner. Cykling styrker underkroppen uden at belaste leddene. Styrketræning vedligeholder muskelmasse og knogletæthed. Yoga forbedrer fleksibiliteten, kernestyrken og det mentale velbefindende. Det kan være en udfordring at komme i gang med at træne, især hvis man har været inaktiv. Det er vigtigt at konsultere din læge først, hvis du har helbredsproblemer. Begynd langsomt, og sæt realistiske mål som 5-10 minutter om dagen, og byg så op. Brug apps til at spore fremskridt, og find ansvarlige partnere til at motivere dig. Planlæg træningsaftaler i din kalender for at gøre det til en prioritet. Korrekte sportssko og tøj er vigtigt, når du træner. Spis en kulhydratrig snack før træningen, og tank op med protein bagefter. Med beslutsomhed vil motion snart blive en livslang sund vane.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder