Underernæring kan føre til hårtab - men det er ofte reversibelt med korrekt ernæring

Published:

Underernæring og ernæringsmæssige mangler er almindelige årsager til hårtab, som ofte overses. Men med de rigtige næringsstoffer og den rigtige kost kan hårtab på grund af underernæring vendes.

Indhold:

 1. Hvad er underernæring, og hvordan forårsager det hårtab?
 2. Kan hårtab fra fejlernæring vendes?
  1. Spis en afbalanceret, næringsrig kost
  2. Spørg din læge om kosttilskud
  3. Behandl eventuelle underliggende medicinske tilstande
  4. Undgå kure og hurtigt vægttab
  5. Reducer stress
 3. Svar på 10 spørgsmål om hårtab som følge af underernæring
  1. Hvilke næringsstofmangler forårsager oftest hårtab?
  2. Vokser håret ud igen efter behandling af underernæring?
  3. Kan det hjælpe på håret at tage på i vægt?
  4. Virker kosttilskud til hårvækst?
  5. Hvilke fødevarer fremmer hårvækst?
  6. Vil mit hår få normal tykkelse igen?
  7. Hvor lang tid tager det at genopbygge næringsstofferne?
  8. Findes der en blodprøve for hårtab på grund af næringsmangel?
  9. Hvilke sygdomme forårsager underernæring og hårtab?
  10. Kan mangel på næringsstoffer forårsage permanent hårtab?
 4. En sund kost og livsstil er nøglen til at forebygge hårtab
  1. Sammenfattende er det vigtigt at huske:
 5. Kan underernæring forårsage hårtab?
 6. Er hårtab på grund af underernæring reversibelt?
 7. Hvilke næringsstoffer er vigtige for at bevare et sundt hår?
 8. Hvad er symptomerne på underernæring hos voksne?
 9. Kan underernæring også give problemer med hovedbunden?
 10. Kan kosttilskud hjælpe med at forbedre hårets sundhed?
 11. Kan underernæring være en årsag til, at en hårtransplantation mislykkes?
 12. Er der nogen specifikke diæter, der kan forhindre yderligere hårtab?
 13. Kan underernæring føre til androgenetisk alopeci?
 14. Hvilken rolle spiller mikronæringsstoffer for hårets sundhed?

Underernæring kan føre til hårtab

Hvad er underernæring, og hvordan forårsager det hårtab?

Underernæring refererer til mangel på ordentlig ernæring på grund af utilstrækkelig fødeindtagelse eller problemer med næringsstofabsorption. Det kan skyldes spiseforstyrrelser, modediæter, sygdom eller simpelthen, at man ikke får nok vitaminer og mineraler fra sin kost.

Der er to hovedtyper af underernæring:

 • Marasmus - forårsaget af utilstrækkeligt kalorieindtag, som fører til alvorligt vægttab og muskelsvind. Dette kan forekomme ved tilstande som anoreksi.
 • Kwashiorkor - forårsaget af alvorlig proteinmangel, selv om kalorieindtaget er tilstrækkeligt. Forårsager hævelse af kroppen på grund af væskeophobning. Mere almindelig i udviklingslande.

Begge former for fejlernæring fratager hårsækkene de essentielle næringsstoffer, de har brug for til en sund hårvækst. Nogle af de vigtigste måder, hvorpå fejlernæring fører til hårtab, inkluderer:

 • Proteinmangel - Hår er hovedsageligt lavet af et protein kaldet keratin. Uden tilstrækkeligt protein fra fødevarer som kød, mejeriprodukter, bønner og linser er ny hårvækst svækket.
 • Jernmangel - Jern transporterer ilt til hårsækkene. Lave jernniveauer fører til nedsat ilttilførsel og hæmmer hårvæksten.
 • Zinkmangel - Zink er nødvendigt for proteinsyntesen og celledelingen, der er involveret i dannelsen af nyt hår. Lavt zinkindhold er blevet sat i forbindelse med udtynding og tab af hår.
 • Vitaminmangel -Vitaminer som A, B, C, D og E er alle med til at understøtte et sundt hår. Mangler hindrer hårets vækstcyklus.
 • Malabsorptionsproblemer - Sygdomme som Crohns og cøliaki gør det svært at absorbere næringsstoffer korrekt, hvilket resulterer i mangeltilstande.
 • Kure -Diæter med meget lavt kalorieindhold chokerer kroppen og fratager hårsækkene den nødvendige energi og næringsstoffer til vækst.

Slutresultatet er øget hårfældning, udtynding og nedsat genvækst. Hos underernærede personer kan op til 30% af hårene i hovedbunden være i hvilefasen i stedet for at vokse aktivt.

Kan hårtab fra fejlernæring vendes?

Den gode nyhed er, at hårtab og udtynding som følge af fejlernæring i de fleste tilfælde er reversibel, når næringsstofmanglerne er korrigeret.

Ved at få tilstrækkeligt med protein, vitaminer, mineraler og kalorier kan håret vende tilbage til sine normale vækstfaser. Det kan dog tage tid at rette op på skaderne, og en mærkbar forbedring tager 3-6 måneder. Her er nogle tips til at hjælpe med at genoprette hårvæksten:

1. Spis en afbalanceret, næringsrig kost

Sørg for at dække det daglige behov for kalorier, protein, jern, zink og vitaminer gennem en varieret kost. Gode proteinkilder omfatter kød, fjerkræ, fisk, æg, mejeriprodukter, bønner, nødder og frø. Få jern fra rødt kød, skaldyr, spinat og berigede kornprodukter. Der er meget zink i østers, nødder, rødt kød og fjerkræ. Frugt og grøntsager giver vigtige vitaminer til håret.

2. Spørg din læge om kosttilskud

Du kan have brug for vitamin- eller mineraltilskud for at rette op på eventuelle mangler. Et tilskud med D-vitamin, jern, folsyre, zink og B-vitaminkompleks kan give håret de næringsstoffer, det har brug for. Spørg din læge først.

3. Behandl eventuelle underliggende medicinske tilstande

Få styr på sygdomme som anæmi, skjoldbruskkirtelsygdomme og autoimmune sygdomme, som kan føre til malabsorption af næringsstoffer og hårtab. At få disse under kontrol kan vende hårtab.

4. Undgå kure og hurtigt vægttab

Begrænsning af kalorier eller næringsstoffer forårsager stress, der fører til overdreven hårfældning. Sigt i stedet efter et langsomt, stabilt vægttab gennem et afbalanceret underskud. En hurtig slankekur kan være en årsag til midlertidigt hårtab.

5. Reducer stress

Kronisk stress øger kortisol og inflammation, hvilket kan forværre hårtab. Prøv afslappende aktiviteter som yoga, meditation eller massage for at støtte hårvæksten.

Svar på 10 spørgsmål om hårtab som følge af underernæring

Der er stadig mange almindelige spørgsmål omkring hårtab, der skyldes dårlig ernæring. Her er svar på 10 ofte stillede spørgsmål:

1. Hvilke næringsstofmangler forårsager oftest hårtab?

Jern- og zinkmangel er mest forbundet med hårtab. Andre almindelige mangler omfatter protein, D-vitamin, B12-vitamin og omega-3-fedtsyrer. Selv flere mindre vitamin- og mineralmangler kan tilsammen påvirke hårets sundhed.

2. Vokser håret ud igen efter behandling af underernæring?

De fleste tilfælde af hårtab på grund af næringsstofmangel er reversible. Det tager dog tid for nye hår at vokse ind og erstatte de tabte hår. Der kan gå 3-6 måneder, før du kan se en betydelig genvækst. Håndter forventningerne og vær tålmodig.

3. Kan det hjælpe på håret at tage på i vægt?

Hvis vægttabet var hurtigt på grund af underernæring, kan det helt sikkert hjælpe håret med at vokse ud igen, hvis man kommer tilbage til en sund og stabil vægt. Sørg for at tage langsomt på i vægt ved hjælp af en afbalanceret, næringsrig kost. Undgå yo-yo-slankekure.

4. Virker kosttilskud til hårvækst?

Kosttilskud designet til hår giver de vitaminer, mineraler og næringsstoffer, dine lokker har brug for. Kig efter dem med biotin, zink, folsyre, jern og D-vitamin, hvis du mangler det. De kan støtte hårets genvækst, når de kombineres med en sund kost.

5. Hvilke fødevarer fremmer hårvækst?

Laks, valnødder, bønner, æg, spinat og frugter som avocado og appelsiner giver proteiner, omega-3, jern, zink og vitaminer til et sundt hår. En afbalanceret kost med disse fødevarer kan optimere hårvæksten.

6. Vil mit hår få normal tykkelse igen?

Ved midlertidig udtynding af håret som følge af kortvarig fejlernæring kan håret vende tilbage til sin tidligere tykkelse, når næringsstofferne er genopfyldt, og der kommer ny vækst. I tilfælde af længerevarende mangel kan genvæksten være mindre robust.

7. Hvor lang tid tager det at genopbygge næringsstofferne?

Det tager uger til måneder at genoprette næringsstofniveauet i kroppen med en sund kost. Tag kosttilskud for at hjælpe med at komme hurtigere i gang. Du skal også regne med 3-6 måneders ny vækst for at opnå optimal hårtykkelse. Hav tålmodighed.

8. Findes der en blodprøve for hårtab på grund af næringsmangel?

Din læge kan bestille laboratorietests for at tjekke for vitamin-, mineral- og proteinmangler, der er forbundet med hårtab. De vigtigste ting at teste er jern-, ferritin-, D-vitamin-, zink- og proteinniveauer. Det er med til at skabe en målrettet behandlingsplan.

9. Hvilke sygdomme forårsager underernæring og hårtab?

Malabsorptionssygdomme som cøliaki og Crohns sygdom kan føre til mangeltilstande. Autoimmune sygdomme, skjoldbruskkirtelforstyrrelser, spiseforstyrrelser, GI-kirurgi og endda diabetes kan også indirekte forårsage underernæring og hårtab.

10. Kan mangel på næringsstoffer forårsage permanent hårtab?

Hvis ernæringsmanglen er alvorlig og langvarig, kan det forringe hårsækkene så meget, at der opstår permanent skade og hårtab. Jo hurtigere du behandler det, jo bedre er chancerne for bedring. Hurtig indgriben er nøglen.

En sund kost og livsstil er nøglen til at forebygge hårtab

Konklusionen er, at mange tilfælde af udtynding og tab af hår kan spores tilbage til ernæringsmæssige mangler som følge af fejlernæring. Selvom slankekure kan være fristende for at opnå hurtige resultater, kan de fratage dit hår de vigtige byggesten, det har brug for.

At få tilstrækkeligt med protein, vitaminer og mineraler gennem en varieret, afbalanceret kost er nøglen til at holde hårsækkene glade og produktive. Håndter stress, dyrk regelmæssig motion, hold dig hydreret, og undgå ekstreme ernæringsmæssige tilstande. Dit hår vil takke dig ved at forblive frodigt og stærkt i mange år fremover!

Sammenfattende er det vigtigt at huske:

 • Underernæring på grund af utilstrækkelig mængde protein, kalorier, vitaminer og mineraler er en almindelig reversibel årsag til hårtab.
 • Marasmus og kwashiorkor er alvorlige former for fejlernæring, der er forbundet med hårtab. Mangler på jern, zink, protein og vitaminer ligger typisk til grund for hårtab.
 • Mangel på næringsstoffer kan genoprette hårvæksten på 3-6 måneder. Spis en næringsrig kost, og tag kosttilskud, hvis det er nødvendigt.
 • Tag langsomt på i vægt, hvis du har tabt dig hurtigt. Behandl underliggende fordøjelsesproblemer og reducer stress for optimal hårvækst.
 • Det er ikke sikkert, at håret vender tilbage til sin tidligere tykkelse, hvis underernæringen har været alvorlig og langvarig. Søg behandling så hurtigt som muligt.
 • Forebyg hårtab i fremtiden med en afbalanceret kost med masser af proteiner, vitaminer og mineraler. Hold dig væk fra slankekure.

Kan underernæring forårsage hårtab?

Ja, fejlernæring kan føre til hårtab. Når der er mangel på vigtige næringsstoffer i kroppen, kan det påvirke hårsækkenes sundhed og resultere i hårtab.

Er hårtab på grund af underernæring reversibelt?

I mange tilfælde er hårtab forårsaget af fejlernæring reversibelt. Ved at give kroppen den rette ernæring og afhjælpe næringsstofmangler kan hårtab stoppes, og håret kan vokse ud igen.

Hvilke næringsstoffer er vigtige for at bevare et sundt hår?

Flere næringsstoffer spiller en rolle for hårets sundhed, herunder C-vitamin, E-vitamin, zink og D-vitamin. Disse næringsstoffer er vigtige for at opretholde sunde hårsække og fremme hårvækst.

Hvad er symptomerne på underernæring hos voksne?

Symptomerne på underernæring hos voksne kan variere, men kan omfatte pludseligt vægttab, skørt hår, tyndt hår og hårtab samt generel svaghed.

Kan underernæring også give problemer med hovedbunden?

Ja, fejlernæring kan også påvirke hovedbundens sundhed. Mangel på næringsstoffer kan føre til tørhed, kløe og andre problemer i hovedbunden.

Kan kosttilskud hjælpe med at forbedre hårets sundhed?

Kosttilskud kan være gavnlige til at forbedre hårets sundhed, især når der er mangel på næringsstoffer. Det er dog vigtigt at rådføre sig med en sundhedsprofessionel, før man begynder at tage kosttilskud.

Kan underernæring være en årsag til, at en hårtransplantation mislykkes?

Ja, underernæring kan potentielt påvirke succesen af en hårtransplantation. Korrekt ernæring er afgørende for helingsprocessen og væksten af transplanterede hårsække.

Er der nogen specifikke diæter, der kan forhindre yderligere hårtab?

Selvom der ikke er nogen specifikke diæter, der kan garantere forebyggelse af yderligere hårtab, kan en velafbalanceret kost rig på essentielle næringsstoffer støtte hårets sundhed og minimere risikoen for hårtab.

Kan underernæring føre til androgenetisk alopeci?

Underernæring alene er måske ikke direkte årsag til androgenetisk alopeci (også kendt som skaldethed), men det kan bidrage til udtynding af håret og hårtab hos personer, der allerede har tendens til denne tilstand.

Hvilken rolle spiller mikronæringsstoffer for hårets sundhed?

Mikronæringsstoffer, såsom vitaminer og mineraler, spiller en afgørende rolle for at opretholde sunde hårsække og fremme hårvækst. Mangel på mikronæringsstoffer kan føre til hårproblemer, herunder hårtab.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder