Hvad er flavonoider?

Last updated:

Published:

En vigtig brik i puslespillet: flavonoider

Forbindelser, der udgør en vigtig brik i CBD-puslespillet, er flavonoider. Men det er ikke kun hampplanten, der har gjort disse farverige phytonæringsstoffer populære. Der findes over 6.000 flavonoider i stort set alle frugter, grøntsager og krydderurter. Rød peber, blåbær, appelsiner - alle disse fødevarer skylder flavonoiderne deres livlige farve.

Hver farve repræsenterer et forskelligt flavonoid - naturens svar på at afvise skadedyr, beskytte planter og signalere cellulær aktivitet. Forskning viser dog, at selvom flavonoider ikke er lige så vigtige som cannabinoider eller terpener, spiller de tilsyneladende en afgørende rolle for menneskers sundhed.

Vi bør gøre det klart, at udtrykket "flavonoider" er en generel klassifikation for fire hovedgrupper: flavonoider, isoflavonoider, neoflavonoider og anthocyaniner. Men for enkelthedens skyld er flavonoid det udtryk, der oftest bruges. Den eneste væsentlige forskel, du skal være opmærksom på, er, at der også er en klasse af flavonoider, som kun findes i Cannabis sativa - canflaviner. Mere om dem senere.

Flavonoider er mere almindelige, end du tror

Bare rolig, hvis tanken om at huske 6.000 flavonoider og fire forskellige kategorier virker skræmmende. Forskerne er kun lige begyndt at se på hver af grupperne for sig selv. Indtil videre er det mere end tilstrækkeligt at fremhæve flere fremtrædende flavonoider, hvoraf du finder mange i mad, drikke og planter.

Eksempler på flavinoider

- Apigenin

Over 68% af de samlede flavonoider i kamilleplanter er apigenin. Andre velkendte kilder er persille, selleri og selvfølgelig kamillete.

- Cannflaviner A, B og C

Som vi nævnte tidligere, er cannflaviner en særlig klasse af flavonoider, der kun findes i Cannabis sativa-arten. Cannflavin A og B blev først opdaget i 1980'erne, mens cannflavin C først blev isoleret for nylig i 2008.

- Kaempferol

Du kender måske ikke navnet på dette flavonoid, men det er garanteret, at du indtager det regelmæssigt. Kaempferol er udbredt i æbler, druer, grøn te, rosenkål og aloe vera-planten.

- Quercetin

Selvom quercetin er almindeligt forekommende i grøntsager, korn og rødløg, har den bitre smag gjort det til en populær tilføjelse til kosttilskud og drikkevarer.

Hvad er det, der er så afgørende ved flavonoider?

Lad os være ærlige: En verden uden farver ville være et meget kedeligt sted. Men planter og fødevarer uden flavonoider kunne være endnu mere katastrofale. I takt med at fokus langsomt er flyttet væk fra de mere udbredte molekyler i planter, har forskerne opdaget, at vi kan takke flavonoiderne for en masse sundhedsmæssige fordele.

I 2016 foretog Journal of Nutritional Science en omfattende gennemgang af flavonoider. I rapporten står der, at "flavonoider nu betragtes som en uundværlig komponent i en række farmaceutiske, medicinske og kosmetiske anvendelser". Efter at have isoleret flavonoiderne mener forskerne, at de har "antioxidative, antiinflammatoriske, antimutagene og anticarcinogene egenskaber".

Udfordringen ved at forstå præcist, hvordan flavonoider interagerer med den menneskelige krop, er, at der er så mange af dem. Med over 6.000 er det umuligt at sige med sikkerhed, hvilke flavonoider der er mest effektive til at give de fordele, der er nævnt ovenfor. Der er også følgevirkningen at tage hensyn til, et kraftfuldt fænomen, der ikke er forbeholdt hamp- og cannabisplanter.

Forstå mere om flavonoider

Vi hentydede til det tidligere, men flavonoider er en vigtig brik i CBD-puslespillet, som arbejder sammen med cannabinoider og terpener. Der mangler stadig at blive arbejdet på at identificere, hvordan forskellige kombinationer af cannabinoider og terpener kan øge flavonoidernes effektivitet og vice versa.

Heldigvis er der undersøgelser i gang for at identificere specifikke flavonoiders egenskaber. Vi ved allerede, hvordan flere af de flavonoider, der er nævnt ovenfor, kan påvirke menneskekroppen, men i betragtning af den store bredde af flavonoider, der findes, er der stadig masser at opdage. Med det i tankerne håber vi, at dette øjebliksbillede af flavonoider er nyttigt og fremhæver vigtigheden af en kost (og CBD-olie), der er rig på disse organiske forbindelser.

Hold øje med fremtidige artikler, hvor vi vil grave dybere ned i mekanismerne for specifikke flavonoider, herunder dem, der er unikke for Cannabis sativa-arterne - cannflaviner A, B og C.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder