Hvad er terpener?

Last updated:

Published:

Hvad er terpener?

Den store verden af aromatiske terpener

De forfriskende dufte af citron, fyrretræer, eukalyptus og hampplanter har alle noget til fælles. Deres lugt skyldes organiske forbindelser kaldet terpener. Terpener er en stor klasse af aromatiske kemikalier, der findes i en lang række planter, fødevarer og æteriske olier. I hamp findes terpenerne i trichomerne, som er små svampeformede krystaller, der dækker bladene og blomsterne.

Der er også mere end bare en håndfuld terpener. Man mener, at der findes over hundrede. Hver af dem har en lidt anderledes kemisk struktur og giver derfor en eksklusiv aroma. Selvom de kan være tiltalende for vores lugtesans, er de primært beregnet til at beskytte planter ved at afvise bakterier, svampe og skadedyr.

Heldigvis for os har undersøgelser vist, at terpener kan gøre mere end bare at give en behagelig aroma eller afskrække rovdyr. De har også vist sig at fremkalde en lang række biologiske effekter hos mennesker, noget vi vil komme nærmere ind på om lidt.

Hvor mange terpener er der, og hvad hedder de?

Som vi antydede tidligere, er terpener ikke forbeholdt hamp. Hvis du åbner dit køkkenskab, vil du finde dagligdags fødevarer, der også har høje koncentrationer af terpener, såsom sort peber, mango eller citrongræs.

Selv om der findes over hundrede forskellige terpener, er nogle mere almindelige end andre. Velkendte terpener omfatter følgende:

- Myrcen

Myrcen er den mest fremtrædende terpen, der findes i Cannabis sativa-arten, men den findes også i kløver, salvie, humle og kommen.

- Limonen

Kan du huske den forfriskende duft af citron, vi nævnte tidligere - det er på grund af limonen. Denne terpen bruges i stor udstrækning i parfume, kosmetik og luftfriskere.

- β-Caryophyllen

Krydret og pebret, beta-caryophyllene er bedst kendt for sin tilstedeværelse i sort peber, nelliker og kanel.

- Linalool

Du vil straks genkende den blomsteragtige aroma af linalool. Det er en skarp terpen, der oftest findes i lavendel.

Hvad gør terpener til noget særligt?

Terpener er ikke kun vigtige på grund af deres lugt, men på grund af deres potentielle synergi med cannabinoider som CBD, CBN og CBG i menneskekroppen.

Forestil dig hampplanten som en stor glaskrukke. Først fylder vi glasset med sten; det er cannabinoider, den største gruppe af forbindelser. Dernæst bruger vi mindre sten til at udfylde nogle af hullerne; det er vores terpener. Til sidst hælder vi sand i krukken - flavonoider og andre essentielle molekyler. Du har brug for alle elementerne for at gøre en plante hel.

Desuden er der tegn på, at når cannabinoider og terpener findes sammen, forstærkes deres respektive biologiske virkninger. Dette fænomen - kendt som følgevirkningen - er det, der gør de molekyler, der findes i hamp, unikke. Men selv i isolation har undersøgelser vist, at terpener kan have deres egne biologiske virkninger.

Hvilke virkninger har terpener?

Potentialet for terpener ser ud til at være enormt. En gennemgang foretaget af British Pharmacological Society viste, at terpener udviser "unikke terapeutiske virkninger, der kan bidrage meningsfuldt til følgevirkningerne af cannabisbaserede medicinske ekstrakter". De fortsatte med at tilføje, at interaktioner mellem cannabinoider og terpener kunne føre til "synergi med hensyn til behandling af smerte, inflammation, depression, angst, afhængighed, epilepsi, kræft, svampe- og bakterieinfektioner".

Kort sagt, mens cannabinoider måske er stjernerne i showet, kan de være endnu mere virkningsfulde med støtte fra terpener. Der er stadig meget mere at opdage om terpenernes indre funktioner, og selvom vi har nævnt et par almindelige ovenfor, er de kun toppen af isbjerget. I fremtidige artikler vil vi fortsætte med at udforske terpener mere detaljeret for at finde ud af, hvad de præcist er i stand til.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder