Hævn Sengetid Udskydelse af sengetid

Last updated:

Published:

Søvnudskydelse, et fænomen, hvor personer bevidst udskyder søvnen for at genvinde personlig tid, er blevet mere og mere udbredt i dagens hurtige samfund. Dette indlæg søger at belyse konsekvenserne af sengetidsprokrastination som følge af hævn for psykologisk og fysisk velvære, idet årsagerne hertil tages i betragtning.

Indhold:

 1. Forståelse af hævn Sengetid Prokrastination
  1. Årsager til Revenge Bedtime Procrastination
  2. Virkninger på det mentale og fysiske helbred
 2. Faktorer, der bidrager til at udskyde sengetid for hævn
  1. Stressende livsstil fører til hævn Sengetid Udskydelse af sengetid
  2. Teknologiens indvirkning på søvnvaner
 3. Faktorer, der bidrager til at udskyde sengetid for hævn
  1. Stressende livsstil fører til hævn Sengetid Udskydelse af sengetid
  2. Teknologiens indvirkning på søvnvaner
 4. ADHD's rolle i hævn sengetid Udskydelse
  1. Impulskontrolproblemer blandt personer med ADHD
  2. Søvnvanskeligheder hos personer med ADHD
  3. Vigtigheden af at søge professionel hjælp
 5. Strategier til at overvinde hævn Sengetid Prokrastination
 6. Etablering af en konsekvent rutine ved sengetid
 7. Skab et ideelt søvnmiljø
 8. Reduktion af skærmtid før sengetid
 9. Håndtering af følelsesmæssige udløsere af hævn Sengetid Prokrastination
  1. Identificering af underliggende følelser, der driver adfærden
  2. Træning af afslapningsteknikker for at få bedre søvn
 10. Professionel hjælp til ADHD-relateret Revenge Bedtime Procrastination
  1. Kognitiv adfærdsterapi (CBT) til forbedring af søvnvaner
  2. Medicinhåndtering og andre støttemuligheder
 11. Ofte stillede spørgsmål i forbindelse med Revenge Bedtime Procrastination
  1. Hvad er konsekvenserne af at udskyde sengetid ved hævn?
  2. Hvordan kan jeg overvinde min tendens til at udskyde arbejdet om natten?
  3. Hvilke strategier kan jeg bruge til at hjælpe mig med at holde mig til en regelmæssig søvnplan?
 12. Konklusion

Vi vil dykke ned i faktorer, der bidrager til, at man kan udskyde sengetid, f.eks. stressende livsstil og teknologiens indvirkning på søvnvaner. Derudover vil vi undersøge ADHD's rolle i forværringen af dette problem ved at undersøge impulskontrolproblemer og søvnvanskeligheder, som personer med ADHD oplever.

Desuden vil vi diskutere praktiske strategier til at overvinde hævnens sengetidsprokrastination ved at etablere konsekvente rutiner, skabe ideelle søvnmiljøer og reducere skærmtiden før sengetid. Vi vil også tage fat på følelsesmæssige udløsende faktorer, der ligger til grund for denne adfærd, ved at identificere de følelser, der driver den, og ved at øve os i afslapningsteknikker for bedre søvn.

Sidst men ikke mindst vil der blive undersøgt professionelle hjælpemuligheder som kognitiv adfærdsterapi (CBT) eller medicinering for dem, der kæmper med ADHD-relateret hævn sengetidsprokrastination.

hævn-bedtid-prokrastination

Forståelse af hævn Sengetid Prokrastination

Søvnudskydelse er et fænomen, hvor personer bevidst udskyder sengetid, selv når de ved, at de har brug for søvn. Denne adfærd skyldes ofte et ønske om at genvinde personlig tid og autonomi efter at have følt sig overbebyrdet eller overvældet i løbet af dagen. Udtrykket "hævn" henviser til, at folk tager kontrollen over deres liv tilbage ved at blive længe oppe, selv om de ved, at det kan have negative konsekvenser for deres helbred og velvære.

Årsager til Revenge Bedtime Procrastination

På grund af manglende fritid i løbet af dagen søger folk ofte mod natten for at få mulighed for at slappe af og tage vare på sig selv. Derfor vælger disse personer natten som deres mulighed for afslapning og selvplejeaktiviteter som f.eks. at se tv-serier eller surfe på sociale medieplatforme. Psychology Today giver mere indsigt i årsagerne bag denne adfærd.

Virkninger på det mentale og fysiske helbred

 • Psykisk sundhed: Længerevarende søvnmangel kan føre til øget stressniveau, humørsvingninger, irritabilitet, angstlidelser og i nogle tilfælde til depression.
 • Kognitiv funktion: Søvnmangel påvirker kognitive funktioner som f.eks. hukommelse og problemløsningsevne, hvilket kan have en negativ indvirkning på ens arbejdsliv.
 • Fysisk sundhed: Kronisk søvnmangel er blevet forbundet med større risiko for fedme, type II-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og andre alvorlige helbredstilstande ifølge National Heart, Lung, and Blood Institute.
 • Immunforsvaret: Et svækket immunsystem på grund af utilstrækkelig søvn kan gøre personer mere modtagelige for infektioner og sygdomme.

Ud over de ovennævnte sundhedsrisici bidrager sengetidshensyn også til en dårlig balance mellem arbejde og privatliv, da det fratager folk deres tiltrængte, genoprettende søvn. Denne onde cirkel kan føre dem ind i en tilstand af kronisk udmattelse, hvilket yderligere forværrer deres stressniveau og generelle livskvalitet.

Faktorer, der bidrager til at udskyde sengetid for hævn

Forskellige faktorer bidrager til denne form for udsættelse, f.eks. et højt stressniveau og udbrændthed på grund af arbejdskrav, familieansvar, sociale forpligtelser og andre faktorer, som kan gøre det svært for dem at finde tilstrækkelig fritid i de vågne timer. Derudover spiller moderne teknologi som smartphones og streamingtjenester en væsentlig rolle i at holde os vågne længere end nødvendigt.

Stressende livsstil fører til hævn Sengetid Udskydelse af sengetid

En hektisk livsstil med konstant jonglering mellem professionelle forpligtelser og personlige ansvarsområder får ofte folk til at føle sig overvældet. Derfor tyer de til at blive sent oppe om natten i et forsøg på at genvinde kontrollen over deres liv ved at dyrke aktiviteter, der hjælper dem med at slappe af fra det daglige pres. Sleep Foundation giver værdifuld indsigt i, hvordan en stresset livsstil bidrager til denne adfærd.

Teknologiens indvirkning på søvnvaner

Den udbredte brug af elektroniske enheder som smartphones og tablets har påvirket vores søvnmønstre betydeligt. Disse gadgets udsender blåt lys, som forstyrrer produktionen af melatonin - et hormon, der er ansvarlig for at regulere vores søvn-vågnecyklus. Desuden holder vi vores hjerne aktiv, når vi beskæftiger os med stimulerende indhold via disse apparater, hvilket gør det svært at falde i søvn. På Harvard Health Blog diskuteres virkningerne af blåt lys på vores søvnvaner i detaljer.

Faktorer, der bidrager til at udskyde sengetid for hævn

Forskellige faktorer bidrager til at hævde sengetidsprokrastination, hvilket gør det til et udbredt problem blandt mange mennesker. En forståelse af disse bidragende elementer kan hjælpe med at løse problemet og forbedre den generelle søvnkvalitet.

Stressende livsstil fører til hævn Sengetid Udskydelse af sengetid

Det hektiske liv i dag kræver ofte, at folk balancerer mellem arbejde, familie og sociale forpligtelser, hvilket fører til følelser af stress og træthed. Dette konstante pres kan føre til et højt stressniveau og udbrændthed, hvilket får folk til at søge trøst i deres begrænsede fritid om natten. Som følge heraf kan de med vilje udsætte sengetid i et forsøg på at genvinde en vis personlig autonomi efter at have følt sig overvældet i løbet af dagen. Psychology Today giver værdifuld indsigt i, hvordan dette fænomen hænger sammen med vores moderne livsstil.

Teknologiens indvirkning på søvnvaner

Teknologien spiller en vigtig rolle i at forværre hævnens sengetid. Udbredelsen af smartphones, tablets, bærbare computere og streamingtjenester har gjort det lettere end nogensinde før for folk at holde sig vågne længere end nødvendigt ved at beskæftige sig med forskellige former for digital underholdning til langt ud på natten. Sociale medieplatforme som Facebook eller Instagram giver uendelige scrollmuligheder, der holder brugerne fast i timevis, mens binge-watching af tv-serier eller film via streamingtjenester som Netflix forsinker sengetiden yderligere.

 • Sociale medier: Platforme som Facebook og Instagram tilbyder uendelige scroll-funktioner, der gør det svært for brugerne at slippe for deres skærme inden sengetid.
 • Streamingtjenester: Binge-watching af tv-serier eller film på platforme som Netflix kan holde folk vågne i timevis, hvilket forsinker sengetiden og forstyrrer søvnmønstret.
 • Spil: Hvis man spiller videospil til langt ud på natten, kan det bidrage til at udskyde sengetid, fordi spillerne mister tidsfornemmelsen og udskyder sengetid.

For at mindske teknologiens indvirkning på søvnvaner er det vigtigt at sætte grænser for skærmtid før sengetid. Det kan f.eks. være at fastsætte et "teknologi-udgangsforbud", hvor alle enheder slukkes mindst en time før sengetid, eller at bruge apps, der hjælper med at begrænse eksponeringen for det blå lys fra skærme, som har vist sig at forstyrre vores naturlige søvncyklus. Sleep Foundation tilbyder nyttige tips til at skabe et sundt sovemiljø, der fremmer bedre hvile.

Sammenfattende kan det spille en vigtig rolle for at overvinde sengetids-udskydelse, hvis man tager fat på faktorer som stressniveau og teknologibrug. Ved at erkende disse bidragende elementer og implementere praktiske strategier, der sigter mod at forbedre det generelle velbefindende i de vågne timer, kan enkeltpersoner finde det lettere at prioritere deres behov for tilstrækkelig genoprettende søvn hver nat.

ADHD's rolle i hævn sengetid Udskydelse

Personer med ADHD kan også være tilbøjelige til at udskyde sengetid, bl.a. fordi de har svært ved at kontrollere impulser og selvregulering. Desuden har personer med ADHD tendens til at have svært ved at falde i søvn på grund af hurtige tanker eller hyperaktive sind, hvilket kan få dem til at udskyde søvnen til fordel for at søge trøst gennem natlige aktiviteter som at binge-watching tv-serier eller surfe på sociale medier.

Impulskontrolproblemer blandt personer med ADHD

Impulskontrolproblemer er almindelige blandt personer med ADHD, hvilket gør det svært for dem at modstå fristelsen til at deltage i stimulerende aktiviteter om natten i stedet for at prioritere søvn. Denne manglende evne til at regulere deres adfærd kan bidrage væsentligt til at udvikle et mønster med at udskyde sengetid for at hævne sig. Desuden kan det konstante behov for stimulering resultere i en øget afhængighed af elektroniske enheder som smartphones og tablets i nattetimerne, hvilket yderligere forværrer problemet.

Søvnvanskeligheder hos personer med ADHD

Ud over problemer med impulskontrol oplever personer med ADHD ofte søvnproblemer. Disse udfordringer omfatter bl.a. længere tid end normalt til at falde i søvn (kendt som forlænget søvnlatenstid), hyppige opvågninger i løbet af natten, restless leg syndrome (RLS) og endda søvnapnø. Kombinationen af disse faktorer gør det mere sandsynligt, at en person med ADHD vil udvise adfærd, der udsætter sengetid, da vedkommende måske føler sig mindre tilbøjelig til at forsøge at sove, når han/hun står over for potentiel frustration over ikke at kunne falde hurtigt nok i søvn.

 • Tanker om løb: Det kan gøre det svært for personer med ADHD at slappe af og falde i søvn. Deres tanker kan være fyldt med idéer, bekymringer eller planer, som holder dem vågne.
 • Hyperaktivitet: Hyperaktivitet er et andet almindeligt symptom på ADHD, som kan forstyrre søvnen. Personer med hyperaktivitet kan finde det udfordrende at få kroppen til at falde tilstrækkeligt til at hvile behageligt om natten.

For at kunne løse problemet med hævnens sengetidsprokrastination blandt personer med ADHD er det vigtigt først at forstå de unikke udfordringer, de står over for, når de forsøger at etablere sunde søvnvaner. Ved at erkende disse forhindringer og arbejde hen imod implementering af effektive strategier, der er skræddersyet specifikt til personer med ADHD (såsom kognitiv adfærdsterapi eller medicinhåndtering), kan man begynde at tage skridt i retning af at overvinde dette skadelige adfærdsmønster.

Vigtigheden af at søge professionel hjælp

Hvis du har mistanke om, at dine problemer med at udskyde din sengetid med hævn er relateret til en underliggende diagnose af ADHD, er det vigtigt at søge professionel hjælp hos en ekspert i mental sundhed. En professionel specialist i mental sundhed kan vurdere og identificere eventuelle problemer samt give strategier til bedre håndtering af symptomer via behandlinger som CBT, medicinhåndtering eller anden personlig støtte til personer med ADHD.

Strategier til at overvinde hævn Sengetid Prokrastination

For effektivt at løse problemet med at udskyde sengetidsproblemer er det afgørende at forstå de underliggende årsager og samtidig gennemføre praktiske strategier, der har til formål at forbedre ens generelle søvnhygiejne. For at tage ansvar for dine søvnmønstre og mindske de negative virkninger af denne adfærd på dit helbred, er det vigtigt at foretage visse ændringer i dine daglige vaner og omgivelser.

Etablering af en konsekvent rutine ved sengetid

En konsekvent sengerutine hjælper med at signalere til din krop, at det er tid til hvile. Hvis du udfører beroligende opgaver, f.eks. læser en bog, tager et varmt bad eller brusebad, udfører afslapningsteknikker som dybe åndedrætsøvelser og endda strækker dig let inden sengetid, kan det være med til at signalere til din krop, at det er tid til hvile. Tilstræb at udføre disse aktiviteter omkring samme tid hver aften, så de bliver en integreret del af at komme ned i gear fra dagen.

Skab et ideelt søvnmiljø

Dit soveværelse skal være køligt, mørkt og roligt og dermed befordre en afslappende søvn. Overvej at bruge mørklægningsgardiner eller persienner for at blokere for eksterne lyskilder, invester i behageligt sengemateriale, brug om nødvendigt hvide støjmaskiner eller ventilatorer til at overdøve forstyrrende lyde og oprethold en rumtemperatur på 15-19 °C (60-67 °F), som ifølge forskningsundersøgelser er optimal til at fremme søvnkvalitet.

Reduktion af skærmtid før sengetid

 • Begrænset eksponering: Begræns eksponeringen for skærme 1-2 timer før du skal sove, da blåt lys fra elektroniske enheder kan forstyrre melatoninproduktionen - et hormon, der er ansvarlig for at regulere vores naturlige søvn-vågn-cyklus.
 • Filtre til blåt lys: Hvis du skal bruge elektroniske enheder før sengetid, kan du overveje at bruge apps eller indstillinger med blålysfilter på dine enheder for at reducere virkningen af dette skadelige lys.
 • Ingen skærme i sengen: Undgå at tage smartphones, tablets eller bærbare computere med ind i soveværelset, da de kan skabe en mental forbindelse mellem dit soveværelse og stimulerende aktiviteter, som gør det svært for dig at slappe af og falde i søvn.

Ud over disse strategier er det vigtigt at tage fat på eventuelle følelsesmæssige udløsende faktorer, der bidrager til at udskyde sengetidshensyn. Dette kan indebære at identificere følelser af utilstrækkelighed, skyldfølelse over ufuldførte opgaver, vedvarende angst omkring dagligdagens udfordringer - alle faktorer, der kan være drivkraften bag dine sene natvaner. Ved at tage fat på disse følelser direkte gennem afslapningsteknikker som mindfulnessmeditation eller yogapraksis, der anbefales af eksperter, kan du afhjælpe noget af deres indflydelse på dit søvnmønster og dit generelle velvære.

Håndtering af følelsesmæssige udløsere af hævn Sengetid Prokrastination

Et andet vigtigt aspekt af at tackle sengetids-udskydelse er at tage fat på eventuelle følelsesmæssige problemer, der bidrager til denne vane - såsom følelser af utilstrækkelighed, skyldfølelse over ufuldstændige opgaver og vedvarende angst omkring daglige udfordringer i livet. At engagere sig i aktiviteter, der fremmer afslapning og stressreduktion, kan hjælpe med at afhjælpe nogle af disse følelsesmæssige udløsende faktorer.

Identificering af underliggende følelser, der driver adfærden

Det første skridt til at overvinde hævnens sengetidsprokrastination er at erkende de følelser, der ligger bag den. Nogle almindelige følelser omfatter:

 • Frustration over mangel på personlig tid i løbet af dagen
 • Bekymring over ufærdige opgaver eller kommende deadlines
 • Skyldfølelse over ikke at have opnået nok i løbet af dagen
 • Et ønske om at have kontrol over sin egen tidsplan og fritid

For at identificere dine specifikke følelsesmæssige udløsende faktorer kan du overveje at føre en dagbog, hvor du dokumenterer dine tanker og følelser hver aften før sengetid. Denne praksis vil give dig mulighed for at reflektere over mønstre i din adfærd og finde ud af, hvilke følelser der driver din tendens til at udskyde søvnen.

Træning af afslapningsteknikker for at få bedre søvn

Hvis du indarbejder afslapningsteknikker i din natlige rutine, kan du hjælpe med at bekæmpe negative følelser, der er forbundet med at udskyde sengetid, samtidig med at du fremmer en bedre søvnkvalitet. Nogle effektive metoder omfatter:

 1. Mindfulness-meditation: Ved at fokusere på dyb vejrtrækning og være til stede i øjeblikket har mindfulness-meditation vist sig at kunne reducere stressniveauet betydeligt. Prøv at indarbejde en kort session i din rutine før sengetid ved hjælp af guidede meditationer fra apps som Headspace.
 2. Progressiv muskelafspænding: Denne teknik indebærer, at forskellige muskelgrupper spændes og slappes af på en systematisk måde. Ved at fokusere på de fysiske fornemmelser af spænding og afspænding kan du hjælpe din krop med at slappe af inden sengetid. Få mere at vide om progressiv muskelafspænding fra ressourcer som Sleep Foundation.
 3. Aromaterapi: Visse æteriske olier, såsom lavendel og kamille, har vist sig at kunne fremme afslapning og forbedre søvnkvaliteten. Overvej at sprede disse dufte i dit soveværelse eller at tilsætte et par dråber til et varmt bad før sengetid.
 4. Blide yogastrækker: Hvis du øver dig i blide yogastillinger, der er designet til afslapning, kan du hjælpe med at lette både fysiske og mentale spændinger. Udforsk begyndervenlige rutiner online via platforme som Yoga with Adriene.

Det er vigtigt at tage skridt til at tage fat på de følelsesmæssige udløsende faktorer bag sengetidshensynet for at bryde denne skadelige cyklus. Ved at identificere de underliggende følelser, der driver adfærden, og ved at øve dig i effektive afslapningsteknikker er du godt på vej til at opnå sundere søvnvaner.

Professionel hjælp til ADHD-relateret Revenge Bedtime Procrastination

For personer med ADHD, der kæmper med at udskyde sengetid, kan det være nyttigt at konsultere en psykolog for at få vejledning i at håndtere deres symptomer mere effektivt. Psykisk sundhedspersonale kan foreslå at udforske forskellige metoder til at håndtere ADHD-relateret hævn sengetidsprokrastination, såsom CBT for at identificere og justere ubehjælpsomme tankemønstre relateret til søvn; medicinhåndtering om nødvendigt; eller andre former for støtte designet til dem, der lever med tilstanden.

Kognitiv adfærdsterapi (CBT) til forbedring af søvnvaner

Kognitiv adfærdsterapi eller CBT er en evidensbaseret psykologisk behandling, der kan hjælpe enkeltpersoner med at identificere og ændre uhjælpelige tanker og adfærd, der bidrager til dårlig søvnkvalitet. For personer med ADHD, der oplever hævngerrige sengetidsprokrastinationer, kan samarbejdet med en terapeut, der er uddannet i CBT, give værdifulde værktøjer og teknikker, der er designet til at forbedre den generelle søvnhygiejne. Disse strategier kan omfatte fastsættelse af realistiske mål for sengetidsrutiner, udfordring af irrationelle overbevisninger om søvn, udvikling af afslapningsfærdigheder før sengetid og skabelse af et gunstigt miljø for genoprettende slumre.

Medicinhåndtering og andre støttemuligheder

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med medicinering som en del af den enkeltes omfattende behandlingsplan for ADHD-relateret hævngerrighed ved sengetid. En psykiater eller primær læge kan vurdere behovet for medicin såsom stimulanser eller ikke-stimulerende alternativer baseret på faktorer som symptomernes sværhedsgrad, sygehistorie og potentielle bivirkninger. Det er vigtigt altid at følge din sundhedspersons anbefalinger og overvåge eventuelle ændringer i søvnmønsteret eller det generelle velbefindende, mens du tager medicin mod ADHD.

Ud over medicin kan andre støttemuligheder hjælpe personer med ADHD med at håndtere deres symptomer mere effektivt. Disse kan omfatte:

 • ADHD-coaching: En professionel coach, der er uddannet i at arbejde med mennesker med ADHD, kan give personlig vejledning i at udvikle strategier til at overvinde udfordringer i forbindelse med tidsstyring, organisering og selvregulering.
 • Uddannelsesprogrammer om søvn: Uddannelsesworkshops eller online-kurser med fokus på at forbedre søvnvaner kan være særligt gavnlige for dem, der kæmper med at udskyde sengetid.
 • Støttegrupper: Ved at komme i kontakt med andre, der deler lignende erfaringer gennem lokale eller online-støttegrupper, kan du få værdifuld indsigt, opmuntring og praktiske tips til at håndtere ADHD-relaterede søvnproblemer.

At tackle hævnens sengetidsprokrastination blandt personer med ADHD kræver en mangesidet tilgang, der både tager fat på de følelsesmæssige udløsende faktorer, der ligger til grund for denne adfærd, og de unikke udfordringer, som opmærksomhedsunderskud og hyperaktivitetsforstyrrelse medfører. Ved at søge professionel hjælp, når det er nødvendigt, og ved at implementere evidensbaserede strategier, der har til formål at forbedre den generelle søvnhygiejne, kan de personer, der er ramt af dette fænomen, opleve betydelige forbedringer i deres livskvalitet.

Ofte stillede spørgsmål i forbindelse med Revenge Bedtime Procrastination

Hvad er konsekvenserne af at udskyde sengetid ved hævn?

Udskydelse af sengetid kan føre til søvnmangel, hvilket kan resultere i nedsat kognitiv funktion, svækket immunforsvar, øget stressniveau og dårligt mentalt helbred. Derudover kan det bidrage til vægtøgning og øge risikoen for at udvikle kroniske sygdomme som diabetes eller hjertesygdomme. Få mere at vide om søvnmangel her.

Hvordan kan jeg overvinde min tendens til at udskyde arbejdet om natten?

Hvis du vil overvinde udskyderiet om natten, kan du etablere en konsekvent rutine ved sengetid, der omfatter afslapningsteknikker som f.eks. dybe åndedrætsøvelser eller meditation. Reducer skærmtiden før sengetid ved at sætte grænser for brugen af enheder, og skab et ideelt sovemiljø med behageligt sengetøj og minimale distraktioner. Find flere tips til bedre søvnvaner her.

Hvilke strategier kan jeg bruge til at hjælpe mig med at holde mig til en regelmæssig søvnplan?

Strategier til at opretholde en regelmæssig søvnplan omfatter fastlæggelse af ensartede opvågnings- og sengetider hver dag (også i weekenden), begrænsning af koffeinindtag senere på dagen, fysisk aktivitet i dagtimerne, men undgå intens træning tæt på sengetid, udsættelse for naturligt lys i dagtimerne(kilde) og etablering af afslappende ritualer før søvnen.

Er der nogen sundhedsrisici forbundet med at udskyde sengetid med hævn?

Ja, at udskyde sengetid for hævn udgør flere sundhedsrisici på grund af forbindelsen med utilstrækkelig søvntid: nedsat kognitiv præstation(kilde), svækket immunsystem, øget stressniveau, dårligt mentalt helbred (kilde), vægtøgning og øget risiko for kroniske sygdomme som diabetes og hjertesygdomme.

Er det muligt at bryde cyklussen med at udskyde sengetid for hævn?

Det er muligt at bryde cyklussen med at udskyde sengetid ved at tage fat på de underliggende følelsesmæssige udløsende faktorer, etablere en konsekvent søvnrutine, skabe et ideelt søvnmiljø, reducere skærmtiden før sengetid og øve sig i afslapningsteknikker. I nogle tilfælde kan professionel hjælp såsom kognitiv adfærdsterapi (CBT) være gavnlig for at forbedre søvnvanerne. Få mere at vide om at bryde denne cyklus her.

Konklusion

Sammenfattende kan det konkluderes, at sengetidshensyn er en adfærd, der påvirker mange sunde personer, som kæmper for at balancere deres travle livsstil med tilstrækkelig søvn. En stresset hverdag og for meget skærmtid kan være faktorer, der resulterer i sengetids-udskydelse, hvilket har negative virkninger på det mentale og fysiske velbefindende. Strategier som f.eks. at etablere konsekvente sengetidsrutiner, skabe ideelle søvnmiljøer og reducere skærmtiden før sengetid kan dog hjælpe med at overvinde dette problem.

For personer med ADHD-relateret hævngerrighed ved sengetid kan kognitiv adfærdsterapi eller medicinering være nødvendig for at forbedre søvnvanerne. Det er vigtigt at identificere underliggende følelser, der driver adfærden, og øve sig i afslapningsteknikker for at få bedre søvn.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder