Sådan stopper du med at knibe kæben sammen i søvne

Published:

Årsager til kæbeklemmer under søvn

For at finde effektive løsninger er det vigtigt at forstå årsagerne til kæbeknusning under søvnen. Faktorer som stress, angst, ændringer i sovestilling, problemer med tandjustering, arvelige faktorer og andre bidproblemer kan bidrage til bruxisme. Andre søvnrelaterede problemer såsom snorken og søvnapnø kan også bidrage til bruxisme.

Stress og angst fører til kæbeknusning

Stress og angst er almindelige udløsende faktorer for natlig tændslibning eller kæbeknurren. Når du er stresset eller bekymret, spænder din krop instinktivt musklerne - herunder musklerne i kæben - op. Denne spænding kan føre til ufrivillig slibning eller sammenpresning, mens du sover.

Ændringer i sovestilling påvirker bruxisme

Din sovestilling kan også være medvirkende til dine bruxismevaner. Personer, der sover på maven, oplever f.eks. ofte et større pres på kæberne end personer, der sover på ryggen eller på siden. Dette ekstra tryk kan forårsage flere tilfælde af natlig knirken.

Problemer med tandjustering, der bidrager til natlig slibning

Forkerte tænder kan skabe en ujævn bidflade, som får nogle personer til ubevidst at knirke tænderne sammen om natten i et forsøg på at korrigere sig selv. I disse tilfælde kan ortodontisk behandling hos en kvalificeret tandlæge hjælpe med at lindre symptomer relateret til bruxisme ved at rette op på underliggende tandproblemer.

hvordan man stopper med at spænde kæben i søvne

Tegn og symptomer på bruxisme

Hvis du identificerer tegn på bruxisme tidligt, kan du forhindre yderligere skader på din mundhygiejne. Almindelige symptomer omfatter smerter eller stramhed i kæben, vanskeligheder med at åbne munden bredt, hovedpine i tindingen på grund af overdreven knytning under søvnen eller endda tandskader med tiden. I dette afsnit vil vi diskutere nogle vigtige indikatorer for, at du måske oplever natlig tandslibning.

Smertefulde eller stramme kæber fra natlig slibning

Hvis du vågner op med ondt i kæben eller føler spændinger i din TMJ, kan det være et tegn på, at du knirker med tænderne om natten. Dette ubehag kan også vise sig som træthed i ansigtsmusklerne og ørepine. Hvis de ikke behandles, kan disse symptomer forværres med tiden og føre til mere alvorlige problemer som f.eks. TMJ-lidelser.

Vanskeligheder med at åbne munden bredt på grund af muskelspændinger

Muskelspændinger forårsaget af bruxisme kan gøre det svært for dig at åbne munden helt uden at opleve smerte. Det skyldes, at musklerne omkring TMJ bliver overbelastet af konstant knirken og knusning under søvnen. Hvis dette symptom fortsætter på trods af forsøg på afslapningsteknikker som f.eks. strækøvelser, er det vigtigt at konsultere en tandlæge for at få en korrekt diagnose og behandling.

Tempel Hovedpine forårsaget af overdreven sammenbidning

 • Spændingshovedpine: Det pres, der udøves på musklerne omkring tindingerne, når man spænder kæben hele natten, kan forårsage kronisk spændingshovedpine.
 • Migræne: For nogle personer kan bruxisme udløse migræne, som er mere alvorlig og invaliderende end spændingshovedpine.
 • Hovedpine i bihulen: I sjældne tilfælde kan trykket fra slibende tænder føre til smerter og betændelse i bihulerne.

Hvis du har mistanke om, at din hovedpine kan være relateret til natlig kæbeknusning eller tænderslibning, er det vigtigt at søge professionel hjælp for at få en korrekt diagnose og en behandlingsplan, der er skræddersyet specifikt til dine behov.

Søg professionel hjælp mod bruxisme

Hvis du har tegn på bruxisme, er det vigtigt at få professionel hjælp fra en autoriseret tandlæge. Regelmæssige tandlægeundersøgelser gør det muligt for tandlæger ikke kun at kontrollere for tegn, men også at diagnosticere underliggende medicinske tilstande - såsom reumatoid arthritis (RA) eller stivkrampe - som kan være årsag til disse symptomer.

Vigtigheden af regelmæssige tandlægeundersøgelser for at opdage bruxisme

Tandlæger er uddannet til at identificere de tidlige advarselstegn på tændslibning og kan give personlige råd om, hvordan du kan holde op med at knuge kæben i søvne. Under en rutinemæssig undersøgelse vil din tandlæge vurdere din mundhygiejne og se efter tegn på slid på tandoverfladerne forårsaget af natligt knirken. De kan også spørge om andre symptomer som kæbesmerter eller hovedpine, der kan indikere et problem med bruxisme.

Behandling af underliggende medicinske tilstande, der forårsager tandslibning

I nogle tilfælde kan det være forbundet med en underliggende medicinsk tilstand, at tænderne knirker under søvnen. Reumatoid arthritis kan være en medvirkende faktor til tandknusning, da betændelse i TMJ kan føre til ubehag og sammenbidning under søvnen. Ved at behandle disse grundlæggende årsager gennem passende behandlinger som antiinflammatorisk medicin eller fysioterapisessioner med fokus på TMJ-dysfunktion kan patienterne ofte reducere deres tilfælde af natlig tænderskæren betydeligt.

Søvnforstyrrelser, såsom søvnapnø, er også blevet forbundet med en øget risiko for at udvikle bruxisme på grund af forstyrrelser i det normale åndedrætsmønster. I disse tilfælde kan behandling af søvnforstyrrelsen med interventioner som CPAP-behandling (continuous positive airway pressure) hjælpe med at lindre både bruxisme og de tilknyttede symptomer.

Det er vigtigt at samarbejde med en tandlæge eller sundhedspersonale for at finde den bedst egnede strategi til at håndtere din særlige bruxisme-situation. Ved at søge professionel hjælp tidligt vil du være bedre rustet til at stoppe med at knuge kæben i søvne og beskytte din mundhygiejne mod langtidsskader.

Traditionelle behandlinger for bruxisme

Der er flere traditionelle metoder til rådighed til behandling af tændslibning under søvn. Disse metoder har vist sig at være effektive til at give lindring og forhindre yderligere skader på din mundhygiejne.

Splinter og mundbeskyttere til lindring af bruxisme

Skinner og tandbeskyttere er specialfremstillede tandlægeapparater, der er designet specielt til dem, der lider af alvorlige tilfælde af bruxisme. De fungerer ved at skabe en barriere mellem de øverste og nederste tænder, hvilket reducerer presset på kæbemusklerne og minimerer tandskader forårsaget af knirken. Det er vigtigt at rådføre sig med din tandlæge om at få en korrekt tilpasset skinne eller tandbeskytter, da de håndkøbslægemidler, der fås i håndkøb, muligvis ikke giver tilstrækkelig beskyttelse.

Tandbehandlinger til at korrigere skæve bid

I nogle tilfælde bidrager problemer med tandjustering i høj grad til natlig slibning. Tandlæger kan anbefale tandbehandlinger, der har til formål at rette op på skævt bid, f.eks. tandbøjler eller Invisalign, som hjælper med at rette tænderne ind i deres rette position og i sidste ende afhjælpe bruxisme-symptomer.

Stresshåndteringsteknikker og biofeedbackterapi

Da stress ofte er forbundet med kæbeknusning under søvnen, kan du ved at bruge stresshåndteringsteknikker som meditation eller yoga hjælpe med at reducere spændinger i kroppen før sengetid. Biofeedbackterapi kan anvendes til behandling af bruxisme og hjælper personer med at genkende og regulere deres kæbemuskelaktivitet gennem afslapningsteknikker, så de ikke ubevidst klemmer sig sammen. Denne tilgang træner patienterne i at genkende og regulere deres kæbemuskelaktivitet gennem afslapningsøvelser og lærer dem i sidste ende, hvordan de ikke ubevidst klemmer deres kæber sammen.

Medicin til behandling af bruxisme

I nogle tilfælde kan medicin som muskelafslappende midler eller Botox-injektioner ordineres af en sundhedsperson for at hjælpe med at lindre symptomerne på bruxisme. Det er vigtigt at tale med din tandlæge eller læge, før du påbegynder nogen form for medicinprogram til behandling af bruxisme.

Innovative alternativer til behandling af bruxisme

Mens traditionelle behandlinger har været effektive for mange personer, der lider af bruxisme, udforsker forskere løbende innovative alternativer til at lindre og forhindre yderligere skader. To lovende metoder omfatter coronoplastik og DNA-apparater.

Coronoplasty som en ikke-invasiv løsning på tandslibning

Coronoplasty er en tandlægebehandling, der indebærer en omformning af tændernes bidflader, så de passer mere harmonisk sammen, når du bider i tænderne. Denne ikke-invasive behandling kan hjælpe med at reducere belastningen på dine kæbemuskler og lindre symptomer i forbindelse med natlig knirken. Det er vigtigt at rådføre sig med en tandlægespecialist på dette område for at afgøre, om coronoplasty ville være passende for din individuelle situation.

DNA-apparat tilbyder en alternativ behandlingsmulighed

En ny alternativ behandlingsmulighed er brugen af DNA-apparater. Disse skræddersyede anordninger fungerer på samme måde som ortodontiske fastholdere, men de er mindre invasive procedurer end kirurgi og giver stadig effektive resultater over tid, hvis de bæres konsekvent hver aften før sengetid. Apparatet udvider forsigtigt den øverste bue, hvilket forbedrer luftvejene og omplacerer forkert indstillede tænder i deres optimale positioner, hvilket kan reducere eller eliminere tændernes knirken under søvnen betydeligt.

 • Fordele: De kræver færre justeringer sammenlignet med traditionelle bøjler; patienterne rapporterer ofte om forbedrede vejrtrækningsmønstre på grund af den øgede luftvejsrum.
 • Ulemper: De er muligvis ikke egnede til alle tilfælde af bruxisme; nogle patienter kan finde dem ubehagelige at have på i starten og har brug for en tilvænningsperiode.

Det er vigtigt at tale med en kyndig tandlæge, der er fortrolig med disse avancerede behandlinger for at beslutte den bedste fremgangsmåde for dine individuelle behov. Ved at udforske alternative muligheder kan du potentielt finde en mere effektiv og behagelig løsning til at håndtere dine bruxismesymptomer og forbedre din generelle mundhygiejne.

Forebyggelse af langtidsvirkninger af bruxisme

Det er vigtigt at bemærke, at ubehandlet bruxisme kan føre til alvorlige konsekvenser såsom tandskader, kæbesmerter, hovedpine eller endda søvnforstyrrelser. At søge tidlig behandling er nøglen til at forhindre, at disse problemer eskalerer yderligere, og forbedre din generelle livskvalitet.

Tandskader forårsaget af langvarig tandslibning

Vedvarende tandslibning kan resultere i slid på tandemaljen, hvilket gør dem mere modtagelige for huller og karies. Desuden kan overdreven knirken af tænderne forårsage brud eller revner i tænderne, hvilket i sidste ende kan føre til tab af tænder, hvis der ikke gøres noget ved det. I alvorlige tilfælde kan kronisk bruxisme også bidrage til temporomandibulære ledlidelser (TMJ), hvilket kan give ubehag og problemer, når munden åbnes vidtåbent.

Forbindelsen mellem bruxisme og søvnforstyrrelser

Spændinger i kæben under søvn er blevet forbundet med mange søvnrelaterede problemer, herunder obstruktiv søvnapnø (OSA). OSA opstår, når luftvejene bliver helt eller delvist blokeret under søvnen på grund af afslappede halsmuskler, der kollapser i dem. Dette fører til afbrudte vejrtrækningsmønstre i løbet af natten, hvilket resulterer i en dårlig kvalitet af den genoprettende søvn. Undersøgelser har vist, at en effektiv behandling af bruxisme kan hjælpe med at lindre symptomer forbundet med OSA samt forbedre den generelle søvnsundhed.

Tips til at forhindre, at du bider tænderne sammen om natten:

 • Oprethold en god mundhygiejne: Regelmæssige tandlægeundersøgelser vil sikre, at eventuelle underliggende tandproblemer bliver behandlet, før de forværrer natlige slibevaner.
 • Øv dig i stresshåndteringsteknikker: Hvis du indarbejder afslapningsøvelser som dyb vejrtrækning, meditation eller yoga i din daglige rutine, kan det hjælpe med at reducere stressniveauet og minimere sammenbidning af tænderne under søvnen.
 • Få en konsekvent søvnplan: At gå i seng og vågne op på samme tid hver dag hjælper med at regulere kroppens indre ur og fremmer en bedre søvnhygiejne, hvilket kan lindre bruxisme-symptomer.
 • Undgå koffein og alkohol før sengetid: Begge stoffer er kendt for at forstyrre normale søvnmønstre og kan potentielt forværre kæbeknusningsvaner under søvn.

Ved at indarbejde disse forebyggende foranstaltninger sammen med passende behandlingsmuligheder vil du ikke kun forbedre din mundhygiejne, men også forbedre dit generelle velbefindende ved at tage fat på potentielle underliggende årsager til natlig tandslibning.

Ofte stillede spørgsmål i forbindelse med hvordan man stopper med at knibe kæben sammen i søvne

Sådan stopper du med at knibe kæben sammen i søvne

Hvis du vågner op med ondt i kæben eller hovedpine, kan det være, at du klemmer kæben sammen under søvnen. Denne tilstand, kendt som bruxisme, kan forårsage tandproblemer og ubehag. Her er nogle tips, der kan hjælpe dig med at holde op med at knibe kæben sammen under søvnen:

 • Reducer stress: Stress er en almindelig årsag til bruxisme. Prøv at indarbejde stresshåndteringsteknikker som meditation eller dybe åndedrætsøvelser i din daglige rutine.
 • Brug en tandbeskytter: En skræddersyet tandbeskytter kan beskytte dine tænder og mindske muskelspændinger. Tal med din tandlæge om at få lavet en til dig.
 • Tilpas din sovestilling: Hvis du sover på ryggen, kan det gøre det mere sandsynligt, at du klemmer din kæbe sammen. Prøv i stedet at sove på siden.
 • Behandl underliggende medicinske forhold: Visse medicinske tilstande som f.eks. søvnapnø kan bidrage til bruxisme. Kontakt din læge for at få taget fat på eventuelle underliggende problemer.

Hvorfor vågner jeg med sammenbidt kæbe?

Der er flere grunde til, at du kan vågne op med en sammenbidt kæbe:

 • Stress og angst: Som tidligere nævnt er stress en almindelig årsag til bruxisme.
 • Ukorrekt tilpasning af biddet: Hvis dine tænder ikke flugter korrekt, kan det medføre, at du klemmer kæben sammen under søvnen.
 • Søvnforstyrrelser: Søvnapnø og andre søvnforstyrrelser kan bidrage til bruxisme.

Hvis du oplever kæbesmerter eller andre symptomer på bruxisme, skal du kontakte din tandlæge for at få en korrekt diagnose og behandlingsmuligheder som f.eks. tandlægeapparater eller biofeedbackterapi.

Konklusion

Bruxisme, eller kæbeknusning under søvn, kan have forskellige årsager og symptomer. Stress og angst er almindelige udløsende faktorer for tænderskæren, men ændringer i sovestillingen eller forkert indstillet bid kan også bidrage til problemet. Symptomer på bruxisme omfatter smertefulde kæber, muskelspændinger og hovedpine.

Hvis du tror, at bruxisme er et problem, er det vigtigt at konsultere en professionel. Regelmæssige tandlægeundersøgelser kan opdage tegn på tandslibning tidligt og forebygge langsigtede konsekvenser såsom tandskader eller søvnforstyrrelser. Traditionelle behandlinger som tandbeskyttere eller stresshåndteringsteknikker giver lindring af bruxisme-symptomer.

For at stoppe effektivt med at knuge din kæbe i søvne kræver det en omfattende tilgang, der tager fat på underliggende medicinske tilstande og samtidig forhindrer yderligere skader på dine tænder. Hos Cibdol tilbyder vi naturlige kosttilskud, der understøtter sunde mundhygiejnevaner ved at fremme afslapning og reducere inflammation.

 • CBD-olie: Vores CBD-olie hjælper med at reducere stressniveauet, så du kan få en god nats søvn uden at bekymre dig om at spænde kæben ubevidst sammen.
 • Mundskyl: Vores antibakterielle mundskylning understøtter sundt tandkød ved at fjerne skadelige bakterier, der er ansvarlige for tandkødssygdomme.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder