Published:

Updated:

Author: Luke Sholl

Hvad er flavoner?

Hvad er flavoner?

Hvad er flavoner?

Flavoner er en stor undergruppe af flavonoider, der i øjeblikket får opmærksomhed på grund af deres biologiske aktivitet hos mennesker. Flavoner kendes ved deres forskel i molekylstruktur i forhold til andre undergrupper af flavonoider. De er udbredt i planter med hvide og cremefarvede blomster og fungerer som naturlige pesticider, mens de også hjælper med at reducere bakterier og svampe i rodsystemet. Flere madkilder indeholder også flavoner.

Farve

Flavoner klassificeres som farveløse, men kan påvirke plantepigmenter sammen med andre kemiske forbindelser.

Findes også i

Der findes flere flavoner, men de mest almindelige typer inkluderer:

• Apigenin O-glykosider

Kamilleblomster, persille, pebermynte og cikorieblade.

• Apigenin C-glykosider

Redbush te, bergamot juice, mandarin juice, kikærter og hvedekorn.

• Luteolin

Salvie, spinat, kinesisk selleri, bukkehornsfrø og kiwifrugt.

Hvad er flavoner?

Understøtter forskning

Selvom forskere har formået at isolere flere flavoner, forbliver deres nøjagtige indflydelse på menneskets fysiologi svær at præcisere. Biotilgængeligheden, absorptionen og metabolismen af flavoner bliver i øjeblikket stadig undersøgt grundigt. Foreløbige resultater indikerer, at flavonoider kan påvirke oxidativ stress, hjerte-kar-sygdomme og pro-inflammatorisk signalering.

Mikroniserede flavonoider viste positive resultater i et randomiseret klinisk forsøg. Halvtreds patienter blev behandlet med flavonoider for at se, hvilken effekt forbindelserne havde på blødning fra interne hæmorroider. Forskere fandt, at patienter behandlet med flavonoider viste "hurtigt ophør med blødning og en reduceret risiko for tilbagefald" (Misra & Parshad, 2000).

Syv mænd og syv kvinder deltog i en undersøgelse fra 1999 for Institut for Fødevaresikkerhed og Toksikologi (IFT) i Danmark. Ved hjælp af persille, en fødekilde rig på apigenin og apigenin O-glycosid, overvågede forskere flavoners indflydelse på oxidativt stress. Ved siden af en omhyggeligt kontrolleret diæt viste resultaterne, at "persille delvis syntes" at have indflydelse på enzymer og biomarkører involveret i oxidativ skade (Nielsen et al., 1999).

I en undersøgelse af pro-inflammatorisk signalering og virkningen af flavoner fandt man, at de kan hæmme inflammatorisk genekspression. Både apigenin og luteolin "blokerede selektivt" aktivitetsveje og "demonstrerede en funktionel mangfoldighed", som krævede yderligere undersøgelse (Ruiz & Haller, 2006).

En undersøgelse fra 1998 offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition undersøgte effekten af quercetin og apigenin på raske frivillige. Undersøgelsen konkluderede, at mens koncentrationer af flavoner havde antiaggregatoriske virkninger, var det ikke, hvad de andre resultater viste. Den potentielle indflydelse af diætaromaer kræver yderligere undersøgelse (Janssen et al., 1998).

Sikkerhed og bivirkninger

På grund af den begrænsede undersøgelse af flavoner vides der lidt om sikkerhed og mulige bivirkninger. Der er foreløbige beviser for, at overdreven indtagelse af flavoner kan fremskynde mutagener og pro-oxidanter eller hæmme enzymer i leveren (cytochrome P450). Da flavoners virkningsmekanisme forbliver stort set ukendt, kræves der imidlertid yderligere undersøgelse.

Produktfinder