7 grunde til, at du føler dig træt i løbet af dagen
Last updated:
Published:
Er du træt af at føle dig træt hele tiden? Læs videre og se 7 potentielle grunde til, at du kæmper med at holde dig vågen og aktiv i løbet af dagen, så du kan finde en praktisk løsning!
Hvorfor føler jeg mig konstant træt?
Selvom det kan virke som en integreret del af en moderne livsstil, påvirker træthed i høj grad livskvaliteten, især hvis det er noget, du oplever dag ud og dag ind. Denne form for træthed er faktisk så velkendt, at den har sit helt eget akronym: TATT (fra engelsk: ”tired all the time”).
Problemet er naturligvis, at der findes flere faktorer, som kan forstyrre din nattesøvn, og det er udfordrende at vide, hvor man skal starte. Derfor har vi samlet en liste over de mest almindelige årsager til vedvarende træthed. Vi gennemgår deres indvirkning, og hvad du kan gøre for at undgå eller løse dem.
1. Mangel på tilstrækkelig hvile eller søvnforstyrrelser
Søvnmangel er en af de mest åbenlyse årsager til, at du føler dig træt i løbet af dagen. Men i nogle tilfælde er folk ikke klar over, at de ikke får tilstrækkeligt med hvile eller at deres nattesøvn er forstyrret. Desværre kan selv den mindste forstyrrelse af kroppens naturlige søvncyklus få dig til at føle dig groggy og udmattet næste morgen.
Søvn foregår typisk i fire forskellige stadier (N1, N2, dyb søvn og REM-søvn), og en fuldendt cyklus kan vare lige fra 90 minutter til 3 timer. Det ideelle ville være at gennemføre så mange cyklusser af dyb søvn som muligt, så kroppen kan nå at komme sig. Men da det ikke er muligt at springe nogle af faserne over, skal kroppen have tid nok til at gennemgå alle faserne én efter én.
Derfor er det utrolig vigtigt at have en fast søvnrytme, hvor du får tilstrækkelig hvile. Hvis du får mindre end 6-9 timers søvn, kan du ubevidst forstyrre din søvncyklus, da kroppen ikke er i stand til at fuldføre de søvncyklusser, den behøver for at kunne komme sig.
2. Dårlige spise- og drikkevaner
Mad og drikke har en enorm indflydelse på din søvnkvalitet. Det er ikke kun det, du indtager lige før sengetid, der kan få dig til at føle dig træt, når du vågner. Derfor skal du være opmærksom på, hvad du spiser eller drikker i løbet af hele dagen.
Hvis du fx regelmæssigt drikker koffeinholdige drikkevarer efter middagstid, kan det være med til at forstyrre din søvncyklus markant. For nogle mennesker kan det tage helt op til 10 timer, før koffein er fuldstændigt ude af kroppen.
Alternativt kan det være, at du ikke spiser eller drikker nok. Når du springer måltider over reduceres energiniveauet, og hvis du føler dig sulten, kan det være endnu sværere at falde i søvn. Hvis du ikke er i stand til at spise afbalancerede måltider regelmæssigt i løbet af dagen, kan du overveje vitamin- eller mineraltilskud.
3. Stress
Grundlæggende ændrer stress kroppens prioriteringer. Det er nyttigt, når du har mange stramme deadlines, du skal overholde, eller hvis du drukner i møder og aftaler. Men krop og sind kan kun opretholde vores medfødte stressrespons i korte perioder ad gangen, før symptomer som hovedpine, muskelspændinger, træthed og kvalme dukker op.
Desværre findes der ingen mirakelkur mod stress. Vi oplever alle stress forskelligt, og der findes ikke to tilfælde, der er ens. Når det er sagt, kan små ændringer i din daglige rutine være med til at reducere indvirkningen af stress, så du kan finde den metode, der virker bedst for dig.
Hvis du føler, at stress forhindrer dig i at opnå den søvn og hvile, du har brug for, kan du prøve disse simple strategier:
• Sluk for din telefon om aftenen
• Giv dig selv mindst én friaften fra sociale forpligtelser om ugen
• Skriv dine tanker og følelser ned i en dagbog
• Brug mindfulness-teknikken
• Begræns brug af sociale medier
4. Depression
Depression påvirker alle aspekter af livet. Symptomer på depression kan være lige fra irritabilitet og ændringer i appetit til ekstrem træthed og vedvarende tristhed. I betragtning af den dramatiske indvirkning på tanker og følelser, er det ikke så underligt, at depression er en af hovedårsagerne til vedvarende træthed.
Desværre påvirker depression kroppens produktion af det neurotransmitteren serotonin. Ikke nok med at det kemiske stof serotonin er essentielt for REM-søvn, men det er også en kemisk forløber for søvnhormonet melatonin.
Uanset dine specifikke omstændigheder, finde der masser af behandlingsmuligheder for depression. Du kan få din søvnkvalitet tilbage på sporet ved hjælp af små livsstilsændringer eller medicin.
5. Diabetes
Alene i Storbritannien[1] lider næsten 4 millioner mennesker af diabetes, som er en lidelse, der forhindrer kroppen i at producere tilstrækkeligt insulin. Insulin er et hormon, der fremmer optagelsen af glukose, en essentiel energikilde for vores celler. Ophobningen af glukose i blodet, snarere end i cellerne, kan forårsage flere symptomer som bl.a. øget tørst, hyppig vandladning og træthed.
Type 1-diabetes er generelt forbundet med genetik eller infektion, mens type 2-diabetes kan opstå på grund af visse livsstilsfaktorer. Desværre stiger antallet af type 2-diabetikere hvert år, men tilstanden kan forebygges med kost- og livsstilsændringer. Det gælder om at begrænse indtagelse af forarbejdede fødevarer med højt fedt-, sukker- og saltindhold og i stedet vælge naturlige, sunde fødevarer samt sørge for regelmæssig motion.
6. Anæmi
Normalt transporteres ilt rund i kroppen ved hjælp af de røde blodlegemer, men det er ikke tilfældet hos personer, der lider af anæmi. De har en nedsat mængde af røde blodlegemer. Det forårsager en følelse af træthed og svaghed, og i alvorlige tilfælde kan anæmi også forårsage brystsmerter, åndenød og uregelmæssig hjerterytme.
Det kan være vanskeligt at diagnosticere anæmi, da symptomerne ofte er meget milde i det tidlige stadie. Symptomerne ignoreres ofte, da der kan være et hav af grunde til, at man føler sig træt hele tiden. Det er en god idé at starte med livsstilændringer, før du springer ud i en potentiel diagnose af anæmi. Men hvis kost, motion og gode sovevaner er på plads, og du stadig føler dig træt hele tiden, er det værd at tale med en læge om det.
7. Stillesiddende livsstil
Man skulle tro, at det ville hjælpe på energiniveauet, hvis man bare sidder stille hele dagen. Det betyder jo trods alt, at du ikke bevæger dig så meget og dermed sparer på energien, eller hvad? Nej, ifølge forskere[2] er det ikke tilfældet. Faktisk kan du komme til at føle dig endnu mere træt, hvis du ikke overholder anbefalingerne om regelmæssig motion, end hvis du træner regelmæssigt.
Grunden til dette er, at kroppen bruger ilt til at omdanne næringsstoffer til energi. Folk, som træner regelmæssigt, har højere iltniveauer end dem, der lever en stillesiddende livsstil, og med højere iltniveauer har kroppen lettere ved at generere energi, når du har brug for det.
Kort og godt: Hvis du ikke bruger det, mister du det! Hvis du føler dig konstant træt, selvom du bruger det meste af dagen på at sidde stille, kan en rask gåtur eller 30 minutters let træning være alt, hvad du har brug for.
Er du klar til at forbedre din daglige rutine og slippe af med den konstante træthedsfølelse? Besøg Cibdol-shoppen og se vores komplette udvalg af olier, kapsler og kosttilskud, som kan give dig det boost, du har brug for. Besøg også vores CBD-encyklopædi for at lære mere om søvn og sovevaner.
[1] Diabetes UK. Diabetes Prevalence 2019. Diabetes UK. Published February 2020. https://www.diabetes.org.uk/professionals/position-statements-reports/statistics/diabetes-prevalence-2019 [Kilde]
[2] Ellingson LD, Kuffel AE, Vack NJ, Cook DB. Active and Sedentary Behaviors Influence Feelings of Energy and Fatigue in Women. Medicine & Science in Sports & Exercise. 2014;46(1):192-200. https://doi.org/10.1249/mss.0b013e3182a036ab [Kilde]