Hvad siger videnskaben om CBDV?

Last updated:

Published:

Hvad er cannabidivarin (CBDV)?

Med et meget lignende navn kan den naturlige antagelse være, at CBDV er det samme som dets cannabinoide tvilling, CBD. For det meste ville denne antagelse være korrekt. På et molekylært niveau ligner den kemiske struktur af CBDV den af CBD. Men hvis vi tager et par skridt tilbage gennem biosyntesevejene (de reaktioner, der skaber forskellige cannabinoider), kan vi begynde at identificere nogle af de principielle forskelle, som CBDV udviser.

Vi er nødt til at tage cirka to skridt tilbage fra CBDV for at forstå lidt mere om, hvordan det skabes. En af de grundlæggende cannabinoider, CBGVA, reagerer på tilstedeværelsen af CBDA-enzymet og bliver til CBDVA. Selvom det er tæt på, er vi stadig nødt til at fjerne syreforbindelserne for at skabe en mere koncentreret og stabil cannabinoid. Når vi tilfører varme til CBDVA, ender vi med den pågældende forbindelse, CBDV. På trods af at det har taget forskerne et stykke tid at dechifrere, hvordan CBDV skabes, har cannabinoiden fanget den farmaceutiske verdens opmærksomhed.

Hvad gør CBDV anderledes?

Den primære årsag til interessen for cannabidivarin stammer fra, hvordan det interagerer med kroppen. De to mest fremtrædende cannabinoider, CBD og THC, fremkalder begge en reaktion på grund af den måde, de stimulerer vores endocannabinoide system (ECS) på. Specifikt binder de sig til/antagoniserer CB1- og CB2-receptorer, der findes overalt i kroppen, og som er forbundet med ECS. CBDV er unikt, fordi det ikke fremkalder en reaktion fra nogen af de to typer CB-receptorer. I stedet kommer hemmeligheden bag CBDV's terapeutiske potentiale fra den måde, det kan aktivere eller desensibilisere vores transiente receptorpotentiale-kanaler (TRP-kanaler).

Hvad er TRP-kanaler?

En mere ligetil måde at visualisere TRP-kanaler på er at tænke på dem som målere på en bil. Hvis din krop er bilen, så er de forskellige dele af motoren dine celler. Vores TRP-kanaler fungerer som målere, der er designet til at overvåge forskellige fornemmelser i plasmacellerne. Ligesom i en bil kan der opstå problemer, hvis TRP-kanalerne svinger til de ekstreme ender af indikatoren. En bil ville bryde sammen, hvis temperaturmåleren nåede for høje temperaturer, eller begynde at køre dårligt, hvis trykmåleren svingede. Lignende regler gælder for TRP-kanaler, da cellerne bruger dem til at beslutte, hvad de skal gøre, når de oplever fornemmelser som smerte, temperatur og tryk.

Lad ikke den komplicerede titel på disse kanaler afskrække dig. De spiller en meget vigtig rolle bag kulisserne. Uden dem ville menneskekroppen ikke være i stand til at måle forskellige fornemmelser nøjagtigt. TRP-kanaler kategoriseres også i familier afhængigt af, hvilke plasmaceller de findes i. Du undrer dig måske over, hvad TRP-kanaler har at gøre med cannabinoiden CBDV; ja, kan du huske, hvordan kanalerne formidler følelser i celler?

Forbindelsen mellem TRP-kanaler og epilepsi

En bestemt familie af TRP-kanaler (TRPV1) er forbundet med udbruddet af flere typer epilepsi. Når TRPV1-måleren bliver overexciteret, får den for mange signaler til at blive sendt til cellerne, hvilket er et eksempel på en virkningsmekanisme. Disse specifikke kanalers hyperexcitabilitet bidrager til epileptisk aktivitet og anfald. Det er her, CBDV kommer ind i billedet. Foreløbige undersøgelser har vist, at målte doser af CBDV kan desensibilisere TRPV1-kanalerne og dermed udvise anti-epileptisk aktivitet. CBDV kan berolige kanalerne, genoprette balancen og forhindre, at der udløses et bombardement af signaler.

Da TRP-kanaler findes overalt i kroppen, viser det sig, at deres mediering er af afgørende betydning. At genoprette balance, eller homeostase, er en naturlig proces for den menneskelige krop. Balancerede biologiske systemer kan forhindre mange skadelige tilstande. Når det gælder TRP-kanaler, er mutationer blevet sat i forbindelse med neurodegenerative lidelser. Det gør CBDV-forskningens rolle altafgørende, da cannabinoiden kan have en yderligere gavnlig virkning i hele kroppen.

Forbindelsen mellem CBDV og 2-AG

Den anden fremtrædende egenskab ved CBDV er dets evne til at påvirke produktionen af 2-arachidonoylglycerol (2-AG), et af vores krops endocannabinoider. Det er også en egenskab, der adskiller det yderligere fra CBD's evner. Ved at forhindre dannelsen af enzymet diacylglycerollipase er kroppen ikke i stand til at syntetisere 2-AG, som den normalt ville. Selvom de kliniske konsekvenser af CBDV's evne til at hæmme 2-AG ikke er kendt, forhindrer det ikke CBDV i at udføre sine antiepileptiske opgaver.

Forbedring af optagelsen af cannabinoider

Alle disse potentielle anvendelser af CBDV lyder fantastiske, men der er en lille hage ved det. CDBV har en meget lav vandopløselighed, hvilket betyder, at det ikke let absorberes af kroppen og ofte ødelægges af fordøjelsesenzymer, før det kan virke. Hvis man tager CBDV oralt, er det typisk mindre end 6 %, der overføres til blodbanen. Det er en stor udfordring for farmaceutiske virksomheder. Den faktiske effekt af CBDV kan mangle, ikke på grund af dets egne evner, men fordi kroppen ikke kan absorbere det ordentligt.

Heldigvis er der en løsning på dette problem, og den kommer i form af liposomer. Det er bittesmå kugleformede beskyttere, der består af fosfolipider. Disse fosfolipider arbejder i lag for at levere farmaceutiske lægemidler i en mere koncentreret dosis. Ved at placere et aktivt stof inde i et liposom, beskyttes det kemiske stof, når det behandles af kroppens fordøjelsesenzymer. I tilfældet med CDBV kan den lave vandopløselighed ophæves ved at beskytte forbindelsen i liposomer. Den samme fremgangsmåde kan også anvendes til andre cannabinoider og dermed forbedre både deres styrke (biotilgængelighed) og effektivitet.

Fremtiden for CBDV

På nuværende tidspunkt er det meget begrænset, hvad vi ved om CBDV. Men det, vi har opdaget, kan vise sig at være af afgørende betydning for behandlingen af flere sygdomme. Heldigvis er det et syn, som medicinalvirksomhederne deler, da cannabinoiden hurtigt vinder indpas i akademiske kredse. Med mere forskning i horisonten bør det kun være et spørgsmål om tid, før vi begynder at forstå CBDV's sande kapacitet.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder