Sundhed handler om balance - homeostase gjort klart

Last updated:

Published:

Hvad er definitionen på et godt helbred?

Jagten på et godt helbred fører os som regel til fitnesscentret hver januar, opmuntrer os til at prøve den næste modediæt og til at afholde os fra at drikke for meget. Selvom nogle af disse aktiviteter faktisk understøtter et godt helbred, er der ikke én øvelse, diæt eller kosttilskud, der vil fremme en vedvarende tilstand af godt helbred. Det er fuldt ud muligt at tage en drink eller to, springe en træningssession over til fordel for et boxsæt og indimellem kaste sig over junkfood. Men hvorfor? Fordi et godt helbred handler om balance, eller med hensyn til vores menneskelige fysiologi, homeostase.

Homeostase handler om balance

billede af en mor og en datter, der leger

Homeostase defineres som "tendensen til en relativt stabil ligevægt mellem to indbyrdes afhængige elementer". Det lyder godt, men hvad betyder det i forhold til, hvordan vi lever vores liv hver dag?

Tænk på begrebet dag og nat. Du kan ikke have dagtimerne uden en tilsvarende periode med nat. For meget dagslys, og vi ville have svært ved at sove og hvile vores kroppe. En lignende effekt gør sig gældende, når forholdene er omvendt. Uden lys ville vi have evigt mørke, og planterne ville begynde at dø. Den bedste situation ville være en balance mellem de to, selvom der naturligvis altid vil være perioder med ekstremer, som vinter eller sommer. De samme principper kan anvendes, når man forsøger at forstå, hvad homeostase er, og hvordan det kan opnås.

Kroppen er indviklet i sit design, og et almindeligt spørgsmål om homeostase lyder: "Er der et aspekt af vores fysiologi, som vi bør fokusere på?". Homeostase gælder for hele vores fysiologi. De mekanismer, der fungerer i kroppen, kræver afbalancerede forhold for at være i optimal form. Det er den sande definition på et godt helbred, en tilstand, hvor vores krop håndterer alle sine interne processer på lige fod.

Homeostase kræver, at vi balancerer flere mekanismer

Hvis vi vender tilbage til vores eksempel med dag og nat, så er det ikke helt korrekt, selvom det passer med den grundlæggende præmis for homeostase. For mens dag og nat kun tager højde for én variabel, tager homeostase højde for hundredvis af forskellige mekanismer, der alle er tæt forbundne.

I stedet for kun én akse, der skal balanceres, har vi flere. Billedet nedenfor giver dig en bedre idé med en visuel repræsentation af, hvordan vores fysiologi fungerer. Tænk på immunsystemet som en hængende uro.

Hængende mobil

Hver akse repræsenterer nu en anden proces. Ringene, der hænger fra hver akse, er vores signalmolekyler. De fortæller kroppen, hvad den skal gøre, afhængigt af det interne system, de er tilknyttet. I vores diagram er eksemplet vores immunsystem, og ringene er cytokiner - proteiner, der fortæller andre celler, hvad de skal gøre.

Vores interne balance vil ændre sig, men det er ikke en dårlig ting.

Hvis homeostase per definition er en tilstand af balance, og ligevægt er nøglen til et sundt sind og en sund krop, hvad sker der så, hvis vi tipper vægtskålen for langt i den ene retning? Tja, næsten alle af jer kender allerede svaret. Hvordan havde du det, sidste gang du var forkølet? Træt, overbelastet, havde svært ved at koncentrere dig?

Tag diagrammet over vores fysiologi nedenfor. I højre side er en af ringene blevet ophidset, hvilket er et tegn på, at den er blevet inficeret med en virus, i dette tilfælde forkølelse. Ringen er blevet rasende og tynger vores immunsystem ned. I stedet for at immunsystemet nu er i en tilstand af homeostase, er hele mobilen blevet forskudt og vil fortsætte med at svinge, mens kroppen forsøger at håndtere infektionen. De symptomer, vi oplever som følge af forkølelsen, er skabt af denne ubalance.

immunsystemet tynges af ubalance

For at genoprette balancen er vores immunsystem nødt til at tilpasse sig for at komme tilbage til en tilstand af homeostase. Når infektionen er blevet behandlet, vil hver akse holde op med at svinge meget og falde til ro og vende tilbage til en afbalanceret tilstand. Vores krop vil altid naturligt forsøge at vende tilbage til en tilstand af homeostase, men den kan afvige fra den oprindelige position, før forkølelsen. Dette kaldes dynamisk homeostase. Menneskekroppen gør et fremragende stykke arbejde med at forsøge at afbøde disse ubalancer, og på trods af masser af bevægelse, når den håndterer problemet, vil harmonien for det meste blive genoprettet.

Farmaceutiske lægemidler tackler symptomerne, ikke systemerne

Vi siger det meste af tiden, fordi forkølelse i de fleste tilfælde kan bekæmpes uden brug af kosttilskud eller medicin. Man bør ikke nødvendigvis undgå at bruge medicin til at tackle specifikke tilstande, men man bør overveje, hvilken indvirkning det har på kroppens naturlige evne til at genoprette en tilstand af homeostase.

I samme scenarie som ovenfor har vi fået en forkølelse, og immunforsvaret er i ubalance. Flere ringe er blevet ophidsede, og alle de cytokiner, der er knyttet til vores immunsystem, forsøger i øjeblikket at genoprette homeostasen. Bortset fra at vi denne gang beslutter at tage noget farmaceutisk medicin for at håndtere de inficerede celler. Medicinen virker, men den lægger ekstra pres på aksen i den celle, den behandler. Farmaceutiske lægemidler er designet til at håndtere symptomerne, ikke altid systemet.

ekstra tryk

I stedet for at hele immunsystemet dynamisk ændrer sig for at genoprette homeostasen, begynder hver akse nu at bøje sig under presset fra medicinen. Hele din fysiologi er under intens belastning. Hvis der så opstår en komplikation eller endnu en infektion, er vægten for stor til, at vores "mobile" kan håndtere det. En akse knækker. Resten af immunsystemet kæmper desperat for at genoprette homeostasen. Men fordi svingningen er så ekstrem, kan der opstå utroligt skadelige følger.

Systemet er beskadiget

Hvor det er muligt, bør vi støtte kroppens naturlige evne til at genoprette en tilstand af homeostase.

En plantebaseret kost, der er rig på næringsstoffer og vitaminer, en god kondition, tilstrækkelig søvn, omsorg for den mentale sundhed - alle disse faktorer støtter kroppens naturlige evne til at genoprette homeostase. Ligesom eksemplet med dag og nat, kan du ikke have det ene uden det andet. Der vil være perioder med længerevarende mørke. Det vigtigste er at hjælpe kroppen med at genoprette sin naturlige balance så hurtigt som muligt. Vores visuelle diagrammer kan anvendes på enhver fysiologisk proces; princippet vil forblive det samme. Nøglen til et godt helbred er balance!

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder