Hampefrøolie - ernæringsprofil, THC-indhold og anvendelse gjort klart

Last updated:

Published:

Hampefrøolie har den sundeste ernæringsprofil for mennesker.

En dristig påstand at starte denne artikel med, men lad os gå lidt mere i detaljer. Næsten alle af os har hørt om omega-3-fedtsyrer. Omega-fedtsyrer findes i fede koldvandsfisk som laks, tun og sardiner og er blevet sat i forbindelse med potentielle forbedringer på mange områder, f.eks. øjensundhed, bekæmpelse af betændelse og en forøgelse af mange kognitive funktioner (hukommelse, informationsbehandling osv.). Hvad nu, hvis vi sagde, at du kan få næsten lige så meget omega-3 fra frøet af en hampeplante som fra de fede fisk, vi kender og elsker?

mad, der indeholder omega 3-fedtsyrer

Olien i hampefrø udgør ca. halvdelen af deres vægt. Af den halvdel består 75% af olien af essentielle fedtsyrer. Omega-3 og omega-6 udgør hovedparten af disse fedtsyrer, men det er forholdet mellem disse to syrer, der placerer hampefrøolie i en ernæringsmæssig liga for sig selv. At opnå en balance mellem omega-6 og omega-3 er noget, vores forhistoriske forfædre gjorde et fremragende stykke arbejde med. Deres kost bestod typisk af et omega-6/omega-3-forhold på 1:1.

Desværre produceres mange fødevarer i dag med bekvemmelighed for øje snarere end sundhed, hvilket får dette forhold til at ændre sig dramatisk. I nogle tilfælde kan det være så højt som 10:1. Ligesom de fleste andre ting i livet har for meget af det gode skadelige konsekvenser, og det er derfor, vi aktivt opfordres til at spise mere fed fisk. Den omega-3, de leverer, skal afbalancere vores kunstigt rige omega-6-kost.

Det er det, der gør hampefrøolie så ernæringsmæssigt fordelagtig. Forholdet mellem omega-6 og omega-3 er 3:1 - meget tættere på den type balance, som vores krop foretrækker. Læg dertil E-vitamin, klorofyl, phytosteroler og lecithin, som også alle findes i hampefrø, og pludselig ser den indledende påstand ikke så dristig ud.

Hamp er dog ikke uden forbehold. Planten er fra naturens side god til at fjerne giftstoffer fra jorden og behøver næsten ingen pesticider for at bekæmpe sygdomme og insekter. Mange landmænd dyrker hamp, fordi det kan rense jorden, men det er ikke så godt, hvis man vil spise frøene. Derfor er hampens oprindelse af afgørende betydning for den frøolie, du indtager. Hamp dyrket i sund, giftfri jord er bedst at spise, mens hamp dyrket i jord af dårlig kvalitet kan bruges til at lave tøj eller stof uden konsekvenser for bæreren.

Prøv at undgå plastikbeholdere til olie

olie i forskellige flasker

Brugen af plast, mere specifikt til madbeholdere, er blevet udbredt takket være færdigretter og opbevaringsbøtter. Mange af os tænker ikke to gange over at putte disse produkter i mikrobølgeovnen, når vi varmer mad, men afhængigt af plasttypen kan kemikalier lække ud i din mad. Det er sandt, at næsten alle beholdere, uanset hvad de er lavet af, vil lække til mad eller væsker med tiden. Mens nogle, primært glas, gør det betydeligt langsommere, lækker mange, herunder plast, kemikalier betydeligt hurtigere. Normalt vil det ikke være et stort problem, fordi vores krop kan behandle kemikalierne og fjerne dem på kort tid.

Problemer kan begynde at opstå, når en plastbeholder består af BPA, eller bisphenol-A. Stoffet bruges i mange populære former for plastik, fordi det er gennemsigtigt, stift og varmebestandigt. Foreløbig forskning har imidlertid vist, at BPA kan efterligne menneskelige hormoner , når det absorberes af kroppen og ophobes i kropsfedt. Med potentialet til at forstyrre stofskiftet, væksten eller søvnen kan overdreven eksponering for BPA være meget skadelig. For at begrænse de risici, der kan opstå med BPA, er det altid bedst at købe og opbevare olie i en glasbeholder. Olier kan hurtigere blive utætte, når de kommer i kontakt med plastik. Glas er på den anden side et meget sikrere alternativ. Hvis du er i tvivl, så vælg hampefrøolie i en glasflaske.

Vær opmærksom på THC-indholdet i hampefrøolie, især som forældre.

På grund af den iboende forbindelse til THC (en psykoaktiv cannabinoid) er det naturligt, at forældre vil være forsigtige med at give små børn hampefrøolie. En dybdegående laboratorieanalyse af industrielle hampefrø foretaget af Websar Laboratories forsøgte at forstå de nøjagtige niveauer af THC i hamp og alle dens dele. Gennemgangen fra Websar Laboratories er en af de mest omfattende, men afslører alligevel nogle interessante resultater:

- "THC findes i alle dele af hampefrøet, om end i langt lavere niveauer i hampefrønødderne end i skallerne, som er de mest forurenede".

- "Niveauerne af THC vil variere mellem de forskellige OECD-godkendte industrielle hampefrøsorter".

- "THC-niveauet i de forskellige komponenter i et hampefrø kan reduceres til under 1,0 µg/g (parts per million), når de hele frø er ordentligt forberedt (renset) til forarbejdning".

Det sidste punkt er det, der afslører mest information. Når du køber hampefrø, vil du altid indtage spormængder af THC. Det er til stede i hele hampefrøet, frøskallerne og frønødderne. Men mængden er forsvindende lille. I Canada, hvor undersøgelsen blev bestilt, har Health Canada reguleret indholdet af THC i hampefrø til maksimalt 10 µg/g. Det er ni dele pr. million mere end det niveau af THC, der findes i hampefrø, som er renset korrekt. Hele undersøgelsen understreger vigtigheden af at vælge velrenommerede producenter, som kan verificere den måde, de fremstiller deres hampefrøolie på. Hvis man gør det, bør man holde sig inden for de acceptable THC-niveauer.

to børn leger med dej

Der er ingen konkrete beviser for THC-indtagets indvirkning på små børn, men det er altid tilrådeligt at udvise forsigtighed. Da hampefrøolie stadig vil indeholde spor af THC, er det bedst, at børn undgår det. Det er dog interessant at bemærke, at oplysningerne om virkningerne af hampefrøolie giver modstridende resultater.

På den ene side har vi en rapport om cannabinoidforgiftning hos et lille barn, der havde indtaget hampefrøolie. Fordi et barns hjerne er anderledes end en voksens, forstår vi stadig ikke helt, hvordan tetrahydrocannabinol (THC) påvirker deres neurologiske funktioner. I det tilfælde, som NCBI præsenterede, anerkendte de, at det var den første dokumenterede rapport om cannabinoidforgiftning.

På den anden side har vi eksempler på, at daglig indtagelse af hamp hos både børn og voksne har en ret bemærkelsesværdig effekt. I den bjergrige region Bama i Kina indtager den oprindelige befolkning hamp i en olieholdig bouillon, ofte to gange om dagen. Frøet fungerer som en fantastisk kilde til fedt og protein. Det er også blevet rapporteret, at kun 10% af de over 90-årige har tegn på hjertesygdomme.

Det vil ikke komme som nogen overraskelse, at Bama af mange anses for at være hjemsted for nogle af de sundeste mennesker i verden, som alle spiser hampefrø på daglig basis. Dette er en væsentlig modsigelse af rapporten ovenfor; i Bama ser der i det mindste ikke ud til at være nogen negativ indvirkning på børns sundhed. Læs vores blog om Hamas hampediæt og fænomenet med lang levetid.

Vælg altid koldpresset olie, og indtag den kold.

Hampefrøolie har en let nøddeagtig smag med en jordagtig eftersmag og kan nydes i en lang række opskrifter. Nøglen er dog altid at nyde den kold. Ved opvarmning begynder hampefrøolien at ryge og brænder den værdifulde samling af næringsstoffer og fedtsyrer af, som vi forsøger at bevare. Ved at vælge koldpresset hampefrøolie bevarer du det naturligt rige spektrum af forbindelser, der er gavnlige for vores krop. Du skal ikke bekymre dig, hvis du mangler ideer. Selv kold hampefrøolie kan nydes på salater, i smoothies eller som ingrediens i dips og pesto.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder