Forskellen mellem cannabis og hamp

Last updated:

Published:

Det er på tide at fjerne enhver tvivl, du måtte have om forskellen mellem hamp og cannabis. Hvorfor er der så meget polemik omkring planten, samtidig med at der altid tales om dens potentielle sundhedsmæssige fordele? Sandheden er, at der er flere ligheder end forskelle mellem disse to sorter, men alligevel har de hver især unikke egenskaber og individuelle fordele.

CANNABIS SATIVA L.

Det, vi hver for sig kalder "cannabis" og "hamp", er simpelthen forskellig genetik fra en og samme moderplante, Cannabis sativa L. Forskellene mellem cannabis og hamp, som vi kender dem, er resultatet af mange års selektiv avl. Den mest udbredte naturligt forekommende forbindelse i Cannabis sativa L. er psykoaktiv, efterfulgt af den gavnlige forbindelse CBD. Historisk set har landmænd forædlet cannabisplanter til at indeholde uforholdsmæssigt høje koncentrationer af psykoaktive cannabinoider, mens de begrænsede den allerede lille procentdel af naturlig CBD.

Cannabis

DET HELE LIGGER I NAVNET

Cannabis er et udtryk, der hovedsageligt bruges om de psykoaktive knopbærende hunplanter, der har været kilde til både afgudsdyrkelse og had i århundreder. Gennem det meste af historien blev cannabis omtalt som "marihuana", et udtryk med negative konnotationer og en uheldig navngivningshistorie. Fornyelsen af udtrykket "cannabis" er en rebranding-reaktion for at positionere det som en sikker plante med sundhedspotentiale i stedet for et ulovligt stof.

I øvrigt beskriver "hamp" (som er en forløber for marihuana) næsten udelukkende den plante, der bruges til at fremstille en lang række praktiske og spiselige produkter, som ikke får dig til at føle dig høj. Hamp bruges populært til hud- og hårplejeprodukter samt til gavnlige olier, mælkeerstatninger og papirmasse fremstillet af stilkene.

Hamp som kosttilskud har et højt proteinindhold, kun overgået af sojabønner. Hampefrø indeholder alle de 9 essentielle aminosyrer, som mennesker ikke selv kan producere, samt de resterende 11. Hamp er fortsat lovende som kilde til brændstof og som et fiberholdigt tilsætningsstof, der bruges i etisk papirproduktion og genbrug.

DYRKNING OG OPDRÆT

Hamp og cannabis er blevet fremavlet gennem generationer for at få visse egenskaber og miste andre. I sin naturlige form vokser Cannabis sativa L. udenfor i tilstrækkelig nærhed til naturlig bestøvning. Det får hunblomsterne til at producere frø, og livscyklussen fortsætter. Du har måske hørt, at cannabis er den kvindelige plante, og hamp er den mandlige, men det er ikke sandt.

Dyrkerne fremavler psykoaktive cannabisstammer for at producere de mest potente rusvirkninger. Hjemmedyrkere af cannabis bruger i vid udstrækning feminiserede frø, så deres planter ikke krydsbestøves. Når planterne er modne, producerer de ubefrugtede, trichom-rige blomster, som indeholder en række cannabinoider, der kan decarboxyleres og indtages for at opnå psykotrope effekter.

Generelt dyrkes psykoaktive cannabisplanter til at være relativt små og buskede, hvilket giver mulighed for en masse stængler til at understøtte blomstringen. Hamp derimod dyrkes højt for at få kraftigere stængler, der kan bruges til alt fra at bygge huse til at lave tæpper.

Hampestammer er forædlet til at indeholde ubetydelige mængder psykoaktivt indhold. Det er ideelt til at udfylde deres roller i infrastruktur, produktion og fødevareproduktion. Hamp indeholder stadig det vigtige cannabinoid CBD, som har et mangfoldigt sundhedspotentiale.

Hamp

JURIDISK KONTROVERS

Retorikkens betydning kan ikke mærkes eller ses tydeligere end i forbindelse med Cannabis sativa L. I Earnest Smalls bog "The Species Problem in Cannabis" foretager forskeren en vilkårlig skelnen, idet han angiver, at hamp skal indeholde mindre end 0,03% THC for at blive kategoriseret som sådan. Denne holdning påvirkede (og blev i nogle tilfælde direkte) standarden for hampproduktion i mange lande.

SUNDHEDSMÆSSIGE FORDELE

Mens mange cannabisracer indeholder et stærkt psykoaktivt indhold på mellem 10-30%, har disse forbindelser gavnlige egenskaber, herunder søvnfremkaldelse, appetitstimulering og kvalmereduktion. Forskning tyder også på flere anvendelsesmuligheder for psykoaktiv cannabis inden for alvorlige tilstande som kræft og epilepsi.

Hamp bruges i vid udstrækning for sine frø, som har store ernæringsmæssige fordele. Ud over protein har hamp et højt indhold af essentielle flerumættede og mættede fedtstoffer. Det har også uundertrykte koncentrationer af CBD, som giver en række anti-smerte og inflammatoriske fordele. Hamp og psykoaktiv cannabis indeholder begge dusinvis af andre cannabinoider og terpener, der arbejder synergistisk sammen for at give et sundt forløb af terapeutiske muligheder.

DEN MEST ALSIDIGE PLANTE

Selvom den psykoaktive variation mellem disse to racer påvirker deres anvendelse, er Cannabis sativa L. en plante med vidtrækkende betydning. Selvom ordvalget vedrørende "cannabis" vs. "hamp" kan ændre sig, er det nu klart, hvor meget planten er påvirket af økonomiske og politiske fortilfælde.

Hos Cibdol bruger vi kun naturligt dyrket europæisk hamp til at fremstille vores rensede gyldne CBD-olier. Vores produkter er garanteret ikke-spionaktive og gennemgår gennemsigtige, strenge tests for at sikre den fineste kvalitet i hvert produkt.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder