10 fakta om hamp

Last updated:

Published:

10 fakta om hamp

Når vi taler om hamp i dette indlæg, henviser vi ikke til den særlige type røgbar hamp, som de fleste af os kender og elsker. Selvom begge typer hamp tilhører den samme gruppe af planter, kendt som Cannabis, bliver man faktisk ikke høj af den anden type hamp, men det gør den ikke mindre nyttig!

Industrihamp er en af de mest alsidige planter, vi kender, og det er derfor, at mennesker har dyrket den i mange tusinde år. Hamp bruges til et utal af ting, fra tekstil- og papirproduktion til byggeri eller til fremstilling af vedvarende brændstoffer. Lad os tage et kig på 10 kuriøse fakta om hamp.

DE MANGE ANVENDELSER AF HAMP

1. Hamp er en af de hurtigst voksende planter og var en af de første planter, der blev spundet til brugbare fibre til tekstilproduktion for mange tusinde år siden. Det er almindeligt antaget, at hampedyrkning opstod for 5.000 år siden i Kina. De gamle egyptere siges også at have dyrket industrihamp.

2. Indtil begyndelsen af 1800-tallet, hvor maskiner gjorde det lettere at høste bomuld til industriel brug, blev næsten alle tekstiler, tøj, sko og stoffer fremstillet af hamp. På omtrent samme tid blev de fleste skolebøger i USA også lavet af hamp.

3. En af de første papirfabrikker i USA var ejet af grundlæggeren Benjamin Franklin. Hans mølle forarbejdede hamp til papirproduktion. Krigen i 1812, en krig mellem USA og Storbritannien, blev faktisk udkæmpet på grund af hamp.

4. På et tidspunkt var det lovpligtigt at dyrke hamp i Amerika. I Virginia kunne man i begyndelsen og midten af det 18. århundrede faktisk komme i fængsel, hvis man ikke dyrkede hamp. I omkring to hundrede år i USA's tidlige dage kunne man betale sin skat med den hamp, man dyrkede.

5. Den første populære bil, Henry Fords berømte Model-T, kørte på benzin fremstillet af hamp, og selve bilen var for det meste fremstillet af hamp. Henry Ford ejede også store hampemarker. Model-T blev nogle gange også omtalt som "bilen dyrket af jord". De fleste dele af Model-T, inklusive dens paneler, som var lavet af hamp, var stærkere end stål.

6. I tusindvis af år har hamp spillet en vigtig rolle i flådens opdagelser, transport og krigsførelse, da næsten alt reb og sejlene på de fleste skibe var lavet af hamp.

7. De fleste tidlige malerier, inklusive dem af de klassiske mestre som Van Gogh og Rembrandt, var malet på hampelærred. Ordet "lærred" kommer fra det middelalderlige engelske ord "canevas", som er en variation af det latinske ord cannabis.

HAMPFRØOLIE

8. Indtil 1937 var de fleste malinger og lakker i Amerika fremstillet af hampefrøolie.

9. Den amerikanske regering forudsagde i begyndelsen af det 20. århundrede, at alt papir inden for få årtier ville blive fremstillet af hamp, og at der ikke længere ville være behov for at fælde træer. USA havde planer om hamp-programmer på plads, da undersøgelser viste, at hamp ville give 4 gange så meget til papirproduktion sammenlignet med træer.

10. De fleste tidlige bøger, diagrammer, kort og flag, såvel som den amerikanske forfatning og udkast til uafhængighedserklæringen blev lavet af hamp.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder