Højt kolesteroltal? Øget HDL-kolesterol og kontrol med LDL for et bedre helbred

Published:

Kolesterol er et voksagtigt, fedtlignende stof, som din krop har brug for til at fungere ordentligt. Men hvis man har for meget kolesterol i blodet, kan det øge risikoen for hjertesygdomme og slagtilfælde. Denne artikel giver et indgående indblik i kolesteroltal - hvad de betyder, sunde niveauer at sigte efter, og hvordan man forbedrer sin kolesterolprofil.

Højt kolesteroltal? Øget HDL-kolesterol og kontrol med LDL for et bedre helbred

Kolesterol transporteres gennem blodbanen på proteiner, der kaldes lipoproteiner. Der er to hovedtyper af lipoproteiner, der transporterer kolesterol - low-density lipoprotein (LDL) og high-density lipoprotein (HDL). LDL-kolesterol omtales ofte som "dårligt" kolesterol, fordi det bidrager til opbygningen af plak i dine arterier. HDL-kolesterol kaldes derimod det "gode" kolesterol, fordi det hjælper med at fjerne kolesterol fra blodbanen og beskytter mod hjerte-kar-sygdomme.

Når du får testet dit kolesteroltal, får du en komplet kolesterolprofil, der omfatter totalkolesterol, LDL-kolesterol, HDL-kolesterol og triglycerider. Det er vigtigt at forstå, hvad hvert af disse tal betyder, og hvilke kolesterolniveauer der udsætter dig for risiko for hjertesygdomme eller slagtilfælde. Læs videre for at lære mere.

Hvad er sunde kolesterolniveauer?

Den amerikanske hjerteforening giver følgende retningslinjer for optimale kolesterolniveauer hos voksne:

 • Total kolesterol: Mindre end 200 mg/dL
 • LDL-kolesterol: Mindre end 100 mg/dL
 • HDL-kolesterol: 60 mg/dL eller højere
 • Triglycerider: Mindre end 150 mg/dL

Det optimale kolesterolniveau kan dog variere afhængigt af individuelle risikofaktorer som familiehistorie, rygning, diabetes, forhøjet blodtryk og andre tilstande. Tal med din læge om dine personlige kolesterolmål.

Hvorfor HDL-kolesterol er vigtigt

Af alle kolesteroltal siger eksperter, at HDL-kolesterol er det vigtigste. HDL-kolesterol betragtes som "godt", fordi det opfanger overskydende kolesterol fra dine arterier og fører det tilbage til leveren, hvor det nedbrydes og fjernes fra kroppen.

Højere niveauer af HDL-kolesterol er forbundet med en lavere risiko for hjerte-kar-sygdomme. Ifølge en undersøgelse offentliggjort i European Heart Journal er hver 1 mg/dL stigning i HDL-kolesterol forbundet med en 2-3% reduktion i risikoen for hjertesygdomme.

Nogle vigtige punkter om HDL-kolesterol:

 • Lavt HDL-kolesterol (
 • HDL-niveauer under 35 mg/dL betragtes som meget farlige.
 • Sundhedseksperter anbefaler at holde HDL-kolesterol over 60 mg/dL for optimal hjertesundhed.
 • Jo højere HDL, jo bedre, men niveauer over ca. 90 mg/dL giver måske ikke yderligere fordele.
 • Motion, rygestop og visse former for medicin kan være med til at hæve HDL-kolesterolet.

Lad os se nærmere på, hvorfor HDL betyder så meget, når det gælder hjertesundhed.

Hvordan beskytter HDL dit hjerte?

HDL-kolesterol kan være med til at reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme gennem flere mekanismer:

1. Fjernelse af overskydende kolesterol fra blodkarrene

 • HDL-partiklerne opsamler kolesterol fra cellerne, også i arterievæggene, og transporterer det tilbage til leveren, hvor det bortskaffes. Det er med til at forhindre ophobning af kolesterol.

2. Reducering af inflammation

 • HDL har antiinflammatoriske egenskaber. Inflammation spiller en central rolle i udviklingen af åreforkalkning.

3. Forbedring af endothelial funktion

 • HDL hjælper med at forbedre funktionen af dit endotel, som er slimhinden i dine blodkar. Korrekt endotelfunktion er vigtig for at opretholde vaskulær sundhed.

4. Forebyggelse af oxidation af LDL-kolesterol

 • Oxideret LDL er mere tilbøjeligt til at ophobe sig i arterievæggene. HDL hjælper med at beskytte LDL-partiklerne mod oxidation.

5. Modvirker blodpropper

 • HDL hjælper med at forhindre blodplader i at klæbe sammen og danne blodpropper, der kan blokere arterierne.

I betragtning af HDL's beskyttende virkning er det ikke underligt, at højt HDL-kolesterol korrelerer med en lavere risiko for kardiovaskulære hændelser som hjerteanfald og slagtilfælde.

Hvad er årsagen til lavt HDL-kolesterol?

Mange faktorer kan forårsage lave HDL-kolesterolniveauer, herunder:

 • Genetik
 • Fedme
 • Diabetes
 • Rygning
 • Høje triglyceridniveauer
 • Stillesiddende livsstil
 • Visse former for medicin som betablokkere, anabolske steroider og gestagener.

For nogle mennesker er genetik den primære faktor for HDL-kolesterolniveauet. Men for de fleste mennesker er det livsstilsfaktorer som kost, motion og rygning, der har den største indflydelse.

Den gode nyhed er, at selv hvis lavt HDL er en del af din familie, er der mange ting, du kan gøre for at hæve dit niveau og sænke din risiko for hjertesygdomme.

Tips til at hæve HDL-kolesterol

At hæve HDL-kolesterol kræver typisk livsstilsændringer som motion, kostændringer og rygestop. Her er nogle af de mest effektive måder at øge HDL på:

Træn mere - Alle former for motion kan øge HDL, især højintensiv intervaltræning og styrketræning. Gå efter 150 minutters moderat motion om ugen.

Tab dig - Hvis du er overvægtig, kan et vægttab på blot 5-10 kg øge HDL markant.

Stop med at ryge - Cigaretrøg sænker HDL og skader samtidig dine arterier. Et rygestop vil øge HDL.

Skær ned på kul hydraterne - Hvis man reducerer mængden af raffinerede kulhydrater og øger mængden af sunde fedtstoffer, stiger HDL.

Vælg sunde fedt stoffer - Enkelt- og flerumættede fedtstoffer som olivenolie, avocado, nødder, frø og fed fisk øger HDL.

Begræns alkohol - Et moderat alkoholforbrug kan øge HDL, men for meget kan være farligt. 1 drink om dagen eller mindre er det sikreste.

Tag niacin - receptpligtige niacintilskud kan øge HDL med op til 35 %. Niacin kan dog give bivirkninger og reducerer muligvis ikke risikoen for hjerteproblemer.

I nogle tilfælde kan medicin som fibrater, statiner eller hormonbehandling ordineres for at hjælpe med at øge HDL, men livsstilsstrategier bør forsøges først.

Bør du bekymre dig om højt HDL-kolesterol?

For de fleste mennesker er det sjældent at have et meget højt HDL-kolesteroltal, og det giver ikke anledning til bekymring. Men i nogle situationer kan ekstremt højt HDL over 90 mg/dL være et tegn på en stofskiftesygdom.

Nogle af de mulige årsager til et meget højt HDL inkluderer:

 • Stort alkoholforbrug - Overdreven indtagelse af alkohol kan øge HDL, men har mange sundhedsskadelige virkninger. Moderation er nøglen.
 • Leversygdom - Tilstande som primær biliær cirrhose kan forårsage højt HDL.
 • Metabolisk syndrom - Selvom det er ualmindeligt, er metabolisk syndrom med høje triglycerider og insulinresistens i nogle tilfælde forbundet med meget højt HDL.

Medmindre der er andre symptomer til stede, er et højt HDL ikke farligt i sig selv. Men hvis dit HDL er over 80 mg/dL, bør du tale med din læge om det. At få tjekket triglycerider og VLDL-kolesterol kan hjælpe med at identificere, om metaboliske problemer bidrager til din høje måling.

Det vigtigste er at fokusere på at øge dit HDL gennem sunde livsstilsstrategier og samtidig holde andre kolesterolmarkører som LDL og triglycerider inden for sunde målområder. Denne omfattende tilgang giver den bedste beskyttelse af dit hjerte.

Det vigtigste at vide om HDL-kolesterol

 • HDL-kolesterol beskytter dit kardiovaskulære system ved at fjerne overskydende kolesterol fra dine blodkar. Højere HDL-niveauer er lig med lavere kardiovaskulær risiko.
 • Et sundt HDL-kolesterolniveau anses for at være 60 mg/dL eller højere. Niveauer under 40 mg/dL for mænd og 50 mg/dL for kvinder øger risikoen for hjertesygdomme betydeligt.
 • At øge HDL kræver typisk, at man dyrker mere motion, taber sig, holder op med at ryge, reducerer mængden af raffinerede kulhydrater og indtager sunde fedtstoffer. Visse kosttilskud og medicin kan også hjælpe med at øge HDL.
 • Ekstremt højt HDL over 90 mg/dL kan indikere en underliggende stofskifteforstyrrelse og bør undersøges nærmere. Men for de fleste mennesker er højere HDL bedre inden for rimelighedens grænser.
 • Fokuser på at hæve dit lave HDL ved hjælp af livsstilsforbedringer, mens du også styrer LDL, triglycerider, blodtryk og andre risikofaktorer korrekt for at holde dit hjerte sundt.

Hvis du foretager ændringer, der øger HDL-kolesterolet og samtidig holder resten af din kolesterolprofil i skak, får du den bedste beskyttelse mod hjerte-kar-sygdomme. Brug dine kolesteroltal som en motivationsfaktor til at forbedre dine daglige vaner. Med tid og konsekvens kan du optimere din kolesterolprofil og reducere din risiko for hjerteanfald og slagtilfælde.

Q: Hvad er højt kolesteroltal?

A: Højt kolesteroltal henviser til tilstedeværelsen af forhøjede niveauer af kolesterol i blodet. Kolesterol er et voksagtigt stof, der produceres i leveren og også fås fra visse fødevarer. Høje kolesterolniveauer kan øge risikoen for hjertesygdomme.

Q: Hvilke typer kolesterol findes der?

A: Der findes to hovedtyper af kolesterol: LDL (low-density lipoprotein) og HDL (high-density lipoprotein). LDL-kolesterol er kendt som "dårligt" kolesterol, fordi det kan ophobe sig i arterierne og føre til blokeringer. HDL-kolesterol betragtes som "godt" kolesterol, fordi det hjælper med at fjerne LDL-kolesterol fra blodbanen.

Q: Hvordan måler man kolesterolniveauet?

A: Kolesterolniveauet måles typisk ved hjælp af en blodprøve, der kaldes en kolesteroltest. Denne test måler forskellige lipidniveauer, herunder total-kolesterol, LDL-kolesterol, HDL-kolesterol og non-HDL-kolesterol.

Q: Hvad er normale LDL-kolesterolniveauer?

A: Normale LDL-kolesterolniveauer bør ideelt set være under 100 mg/dL. Men for personer med en højere risiko for hjertesygdomme kan LDL-målniveauet være lavere, typisk under 70 mg/dL.

Q: Hvordan kan jeg sænke mit kolesteroltal?

A: Der er flere livsstilsændringer, som kan hjælpe med at sænke kolesteroltallet. Det er vigtigt at spise en sund kost med et lavt indhold af mættet fedt og et højt indhold af frugt, grøntsager og fuldkorn. Regelmæssig motion, rygestop og opretholdelse af en sund vægt spiller også en vigtig rolle for at sænke kolesteroltallet.

Q: Hvad er risikoen for højt LDL-kolesterol?

A: Høje LDL-kolesterolniveauer er forbundet med en øget risiko for hjertesygdomme. Når LDL-kolesterol ophobes i arterierne, danner det plak, som kan indsnævre blodkarrene. Det kan i sidste ende føre til et hjerteanfald eller slagtilfælde.

Spørgsmål: Hvilken rolle spiller HDL-kolesterol?

A: HDL-kolesterol, som ofte kaldes det "gode" kolesterol, hjælper med at fjerne LDL-kolesterol fra blodbanen. Det transporterer LDL-kolesterol tilbage til leveren, hvor det kan bearbejdes og fjernes fra kroppen. Højere niveauer af HDL-kolesterol er generelt forbundet med en lavere risiko for hjertesygdomme.

Q: Hvordan kan jeg øge mit HDL-kolesterol?

A: For at øge HDL-kolesterol anbefales det at dyrke regelmæssig motion, især aerobic. Rygestop, en sund vægt og indtagelse af sunde fedtstoffer (som dem, der findes i olivenolie, nødder og fede fisk) kan også være med til at øge HDL-kolesterolniveauet.

Q: Kan man kontrollere kolesterolniveauet med medicin?

A: I nogle tilfælde kan man få ordineret medicin til at sænke kolesteroltallet, især hvis livsstilsændringer alene ikke er tilstrækkelige. Statiner er en almindelig klasse af medicin, der bruges til at sænke LDL-kolesterolniveauet. Det er vigtigt at arbejde sammen med en sundhedsprofessionel for at finde frem til den rette behandling af forhøjet kolesterol.

Q: Hvilken rolle spiller familiehistorien for kolesterolniveauet?

A: Familiehistorien kan påvirke kolesterolniveauet. Hvis der er en familiehistorie med højt kolesteroltal eller hjertesygdomme, kan man være mere disponeret for selv at udvikle højt kolesteroltal. Det er vigtigt at være opmærksom på familiære risikofaktorer og tage passende skridt til at styre kolesteroltallet.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder