Forstå det fænomen, vi kalder smerte

Last updated:

Published:

Smerte er et subjektivt fænomen, vi ikke helt forstår

At træde på en legoklods, at støde tåen på kanten af en dørkarm eller at få fingeren i klemme i en skuffe. Nej, det er ikke begyndelsen på en komisk sketch. Alle disse scenarier ender ikke kun med en masse bandeord, men også med en smertefuld fornemmelse, der udgår fra det område, hvor skaden er sket. Reaktionen opstår på et øjeblik, før den langsomt aftager. Hvis vi ser bort fra den ubehagelige følelse, ved du så, hvorfor smerte er afgørende for vores overlevelse?

Forstå det fænomen, vi kalder smerte

Tænk tilbage på de sorgløse år som barn. Du prøvede sikkert at stå på rulleskøjter eller skateboard. Begge dele gjorde meget ondt, når du uundgåeligt faldt og styrtede til jorden med et hårdt bump. I teenageårene er vi langt mere frygtløse. Vi har ikke lært at være bange for smerter og skader, som kan opstå ved sportsgrene som skateboarding. Senere i livet kan selv det mindste bump gøre utroligt ondt.

Det er ikke sådan, at fænomenet smerte bliver værre, når vi bliver ældre. I stedet skaber smerten en varig erindring, der minder os om at undgå at skade os selv igen. Derudover afholder smerten os også fra at røre ved en brækket knogle eller stikke i et sår. Det er for at kroppen kan hele og reparere ordentligt. Smerte minder os om at trække os fra skadelige situationer, og det har hjulpet menneskeheden med at overleve i millioner af år. Selvom det er irriterende at have smerter, kan tingene gå meget galt uden smerter.

Vejen til at føle smerte

Før vi udforsker nogle af de tilstande, der er forbundet med smerte, så lad os starte med, hvordan vi føler smerte. Smertefulde fornemmelser har ikke en direkte forbindelse til vores hjerne. I stedet er smerte afhængig af flere forskellige neuroner og nervebaner for at komme fra smertekilden til vores hjerne og tilbage igen. En neuron er en nervecelle, som er ansvarlig for at sende et signal.

Hvis vi bruger det frygtede Lego-scenarie som eksempel, vil det at træde på en klods resultere i, at nerveender i fodens underside mærker skaden. Disse nerver kaldes nociceptorer. Signalet transmitteres langs nervefibrene og opsamles i dorsalhornet. Den oprindelige besked overføres derefter til et andet sæt neuroner, der er designet til at rejse op til hjernen gennem rygmarven, før de ankommer til thalamus (hjernen). Thalamus er en del af mellemhjernen og er ansvarlig for at organisere disse signaler i en logisk rækkefølge.

Når signalet er organiseret, ankommer det til den sensoriske cortex (vores følelsesmæssige reaktion på smerte), hvor det afkodes og fortolkes af den motoriske cortex (vores fysiske reaktion på smerte).

Signalet bevæger sig derefter tilbage ad de samme veje til motorneuronerne i din fod. Du fortsætter med at hoppe rundt, holde om din fod og bande. Selvom der er næsten et dusin stadier i at "føle smerte", sker det hele på mindre end et sekund.

Du kan sikkert se, hvorfor der findes forskellige abnormiteter i den måde, vi føler smerte på. Det kræver kun, at et af disse led bliver beskadiget, før den normale proces bliver blokeret.

Vejen er lang, og mange led kan gå galt

Fravær af smerte - medfødt insensitivitet over for smerte (CIP)

Selvom konceptet med slet ikke at føle smerte kan lyde tiltalende, især i tilfældet med legoklodsen, er CIP ekstremt farligt. Uden nogen fornemmelse af smerte kan der opstå hyppige skader. Hvis du ikke vidste, at du havde brækket en knogle eller fået en alvorlig infektion, ville du fortsætte som normalt. Det naturlige overlevelsesinstinkt til at lade kroppen hele mangler.

Personer med CIP kan stadig mærke, hvis man rører ved deres arm, og i de fleste tilfælde også milde temperaturændringer. Tilstanden skyldes, at nociceptoren i deres smertebane fungerer forkert. Hvis du sendte et vigtigt brev, men det aldrig kom frem, ville modtageren ikke vide, hvad der foregår. Mutationer i cellerne forhindrer transmissionen af smertesignaler fra skadestedet til hjernen.

Smerte, der ikke gør ondt - smerteasymboli

Ved smerteasymboli er det ikke nociceptoren, der er beskadiget, men den sensoriske cortex. Dens evne til at afkode smertesignalet og fremkalde en smertefuld følelsesmæssig udløsning mangler. En fysisk reaktion på smerte er kun ét aspekt. Brug et øjeblik på at tænke over den faktiske følelsesmæssige fornemmelse af smerte.

Hvad nu, hvis du skar dig i armen og kunne mærke, at huden blev beskadiget, men følelsen var behagelig i stedet for ubehagelig? Udfordringen for dem, der lever med smerteasymboli, er ikke, at de ikke kan føle smerte, men at deres hjerne ikke genkender den som en negativ fornemmelse. Selvom vi ikke kan ændre smertens intensitet, kan vi stadig forsøge at forbedre vores følelsesmæssige reaktion på den. Det er især vigtigt for dem, der lever med smerteasymboli; de har brug for at lære, at smerte og handlinger, der forårsager smerte, bør undgås.

Der findes eksempler på sindets magt over materien i hele historien. Den hinduistiske ceremoni, hvor man går på ild, og buddhistiske munke, der bliver slået gentagne gange, er gode eksempler. Begge discipliner deler en konventionel metode til at håndtere smerte - meditation. Ved at kanalisere vores tanker kan vi forsøge at mindske virkningen af smerte og vores følelsesmæssige reaktion. I nogle tilfælde kan mindfulness-meditation reducere ubehaget ved smerte med op til 57 %.

Ikke-eksisterende reel smerte - fantomsmerter (PLP)

Phantom limb pain er, når en fornemmelse af smerte eksisterer, selv når et lem er blevet fjernet. Selvom PLP forekommer hos 50-80 % af amputerede, er forskerne stadig ikke helt sikre på, hvordan fænomenet opstår. Hvordan behandler man en smertefuld fornemmelse, som teknisk set ikke eksisterer? En af metoderne er spejlterapi.

Ved at visualisere det manglende lem foran et spejl og forsøge at holde det, som om det var til stede, er ideen at anerkende smertefornemmelsen i stedet for at ignorere den. Det er næsten som at forsikre din krop om, at du ved, at lemmet mangler, så den kan holde op med at fortælle dig det via smertefornemmelsen. Selv når det ikke giver logisk mening, er smerten stadig reel og kræver behandling.

At leve med smerter - kroniske smerter

Kroniske smerter er den brede betegnelse for en længerevarende periode med smerter. Det kan være resultatet af, at en hvilken som helst del af smertebanen bliver beskadiget eller ikke fungerer korrekt. Så mange som en ud af fem voksne europæere lider af kroniske smerter, og der findes to vigtige kategorier af smerter.

Både nociceptive og neuropatiske smerter kan være utroligt invaliderende. De påvirker patientens mentale helbred og evne til at udføre dagligdags opgaver. Mange af dem, der lever med kroniske smerter, reagerer ikke på traditionel smertestillende medicin og kæmper for at arbejde på fuld tid. I disse tilfælde spiller selvbehandling, som mindfulness-meditation og livsstilsændringer, en vigtig rolle i håndteringen af kroniske smerter. Smertebehandling er ikke en simpel "one-size-fits-all"-tilgang. Konceptet er langt mere sofistikeret.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder