Kroniske rygsmerter | Fakta og tips, der får dig til at få det bedre

Last updated:

Published:

Kroniske rygsmerter rammer millioner hvert år

Rygsmerter rammer millioner af mennesker, og både mænd og kvinder er lige hårdt ramt. Selv om akutte rygsmerter kan tage til, når man bliver ældre, kan de ramme uanset alder. Heldigvis vil de fleste af os få det bedre uden nogen form for medicinsk indgriben. Risikoen for akutte eller kroniske perioder med rygsmerter bør dog ikke få os til at gå i panik. Lændesmerter er en naturlig del af vores menneskelige fysiologi. Kombinationen af knogler, ledbånd og nerver i vores ryg kan være ret følsom, men de kommer sig igen.

Nogle typer smerter viser sig kun, når vi sidder stille; for andre kan det være, når de går. Det kræver bare noget så simpelt som at bøje sig ned for at hilse på børnene, og pludselig går der en skarp, jagende smerte gennem lænden. I nogle tilfælde kan smerten også strække sig ned til benene.

Det gammeldags råd om at hvile for at behandle rygsmerter er netop det, forældet. I stedet er bevægelse, en positiv indstilling og genoptagelse af ikke-intensiv regelmæssig motion de bedste måder at bekæmpe akutte rygsmerter på og forhindre, at de bliver kroniske.

Før vi undersøger flere "røde flag" for kroniske rygsmerter - tegn på, at der er behov for yderligere undersøgelser - er det altid bedst at vide, hvilken type smerte du har at gøre med.

CBD og rygsmerter

Lændesmerter kan opdeles i to hovedkategorier:

Smerter i den dominerende del af ryggen

Smerter, der stråler gennem rygsøjlen, ender som regel med at fokusere på den nederste del af ryggen og omkring hofterne. Rygdominante smerter er dem, der mest sandsynligt giver dig problemer, når du bøjer dig. At rejse sig fra sofaen eller stige ud af bilen kan både være svært og smertefuldt for dem, der lider af rygdominante smerter. Det største problem med rygdominante smerter er, at de typisk opstår ud af det blå. Symptomerne omfatter også små spasmer, men de forsvinder hurtigt igen.

Smerter i det dominerende ben

Denne type smerte kan være mere kraftig, både i hyppighed og intensitet. Grunden til, at smerten bevæger sig ned ad benet i stedet for at forblive fokuseret på ryggen, har at gøre med vores nerver. For at hjælpe os med at koordinere bevægelser bevæger nerverne sig gennem benene og op i lænden, før de bliver beskyttet af rygsøjlen. Smerter i benene, som ofte kaldes iskias, kan være tegn på skader på diskusskiverne i ryggen. Ved at klemme på nerverne, der er forbundet med vores ben, føler vi smerten hele vejen ned til vores fødder. I tilfælde af iskias kan det hjælpe midlertidigt at hvile eller tage vægten af benene.

For det meste kan enkle ændringer i livsstilen udrydde rygsmerter

For begge typer smerter gælder det, at de fleste aftager efter et par uger. Selv dem, der ikke falder ind under kategorien kroniske smerter, ser stadig en forbedring af symptomerne over tid. Før man går direkte til lægen eller griber ud efter receptpligtig smertestillende medicin, kan livsstilsvaner have en stor indflydelse, lindre rygsmerter og potentielt forhindre, at de bliver kroniske.

Tre vigtige aspekter kan bidrage til at mindske smerter i lænden: mental indstilling, bevægelse og kost eller kosttilskud, der reducerer inflammation.

Det hele starter med en positiv indstilling - en mental vilje til ikke at lade rygsmerter ødelægge vores planer eller vores fysiske formåen. Akutte rygsmerter kan hurtigt blive kroniske, hvis vi tænker på dem som en dødelig sygdom i stedet for en tilstand, der kan behandles. Ønsket om at bevare et godt helbred og genoptage så mange normale aktiviteter som muligt vil vise sig at være afgørende for at reducere intensiteten og hyppigheden af rygsmerter. Det hele drejer sig om at have en aktiv tilgang, "eje" smerten i stedet for at være passiv og tro, at behandling alene vil løse det.

Smerter og CBD

Sengeleje er out, og bevægelse er in. Sørg for at holde dig inden for rammerne af, hvad der er muligt for din specifikke tilstand. Men selv hvis det kun er en kort gåtur op og ned ad trappen hver dag, vil bevægelse af musklerne i de fleste tilfælde hjælpe betydeligt med at komme sig. Vores kroppe, og især vores rygge, er udtrykkeligt designet til mobilitet.

Det sidste trin, brugen af antiinflammatoriske midler eller smertestillende håndkøbsmedicin, skal ses som en støtte til de to foregående retningslinjer. Selvom de kan dæmpe smerten nok til at få dig op og stå, vil de ikke alene forhindre rygsmerter i at opstå. Det er ofte her, folk går galt i byen - de tror, at et par smertestillende piller og lidt hvile vil få smerterne til at forsvinde. Slutresultatet er det stik modsatte.

De røde flag ved kroniske rygsmerter

Hvis symptomerne fortsætter eller bliver værre, er der flere "røde flag", man skal holde øje med. Hvis nogen af disse tegn viser sig, er det bedst at søge læge. Rygsmerterne kan faktisk være en forløber for en mere alvorlig tilstand.

Følelsesløshed omkring lysken eller ændringer i din sædvanlige tarmkontrol er nogle af de første tegn på, at du måske har brug for yderligere undersøgelse. Hvis dine rygsmerter opstår i forbindelse med vedvarende feber, sygdom eller vægttab, kan det pege på en infektion som årsag til dine smerter snarere end et problem med specifikke muskler eller diskus. Endelig, hvis smerterne er uendelige og fortsætter i ugevis med kun lidt pause på trods af fysisk aktivitet og antiinflammatoriske midler, så er det tilrådeligt at søge lægehjælp. En CT-scanning eller et røntgenbillede kan være nødvendigt for at diagnosticere problemet.

Fokus på at holde sig aktiv og have en "can-do"-attitude

Du kender din egen krop bedre end nogen anden. Hvis noget ikke føles rigtigt, bør du altid søge råd hos en læge. Men i ca. 90% af tilfældene får personer med akutte rygsmerter det bedre inden for et par uger. Ved at følge et par enkle livsstilsprincipper kan risikoen for, at smerterne bliver kroniske, reduceres betydeligt. Andre aktiviteter som at gå til kiropraktor, yoga eller pilates kan også bidrage til en større modstandsdygtighed over for udviklingen af kroniske rygsmerter.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder