Hamp og japansk kultur

Last updated:

Published:

Hamp & Japansk kultur

Hamp har altid været et populært landbrugsprodukt i Japan. Faktisk forsøgte datidens Duponts og bomuldskarteller efter 2. verdenskrig at udslette hamp fra landkortet som et spørgsmål om strategisk økonomisk betydning.

Udenlandske tropper var overraskede over mængden af hamp, der voksede både vildt og dyrket. Den amerikanske general Douglas Macurthur og hans kolleger omskrev den japanske forfatning, herunder Taima Torishimari, loven om hampekontrol.

Hampekontrolloven blev første gang håndhævet i høsten 1967, da 20 stængler blev beslaglagt fra et landmandskollektiv i Shinshu, Nagano-regionen. Omkring dette tidspunkt lagde en person sag an mod regeringen og hævdede, at loven var forfatningsstridig. Derfra blev det første "marihuana-symposium" afholdt på Kyoto Universitet, hvilket markerede begyndelsen på hampens frigørelsesbevægelse. Sådanne konferencer besøges nu af en mangfoldig gruppe af både advokater, læger, studerende og landmænd, som alle lobbyer regeringen for forskning.

Mange borgere i Japan er måske bekymrede for at genoptage lovlig hampedyrkning, frustrerede over den lange og normalt mislykkede ansøgningsproces, men en række hårdføre stammer af frit voksende hamp findes fortsat i overflod i det hurtigt aftagende landskab, de fleste er vilde, men nogle dyrkes stadig af landmænd, der fortsætter den gamle tradition i deres kultur.

Siden 1991-2 har Japan måttet sluge sin stolthed, da mange års subsidier og afhængighed af kemiske landbrugsmetoder har resulteret i massive afgrødesvigt, der ofte resulterer i visne afgrøder, hvor nedbøren er mindre end forventet.

Total afhængighed af udenlandsk olie, overfyldte byer, giftige oceaner, farlige atomreaktorer, en aldrende befolkning og en absurd mængde golfbaner med en svindende mængde landbrugsjord har efterladt landet på udkig efter nye muligheder, når det bærer videre til næste generation.

Det er klart, at de få fordele, der er ved sådanne vanskelige omstændigheder, kan findes i genkomsten af økologisk landbrugspraksis og en tilbagevenden til traditionelt landbrug, der vil tilskynde til implementering af bæredygtige produktionsmetoder, herunder industriel hampdyrkning.

Japan er ved at realisere denne nye og spændende vision om, hvordan hamp kan få indflydelse på landets kultur, når de tager meningsfulde skridt i retning af genbrug og reduktion af forbruget, hovedsageligt af træprodukter; de udnytter deres færdigheder inden for traditionel kunst fra jorden og sjælen, parret med deres moderne dygtighed inden for fremstilling og markedsføring.

Hamp og marihuana har ikke altid været et upopulært produkt i Japan. Faktisk har det været velanset i den japanske kultur. Traditionelt blev hamp brugt til at fremstille ceremonielt linned til den kejserlige familie og shintopræster. Dette inkluderede den japanske kejser, der fungerer som ypperstepræst i shinto-kulturen. Andre almindelige anvendelser omfatter Washi (fint papir), Noren (rituelle gardiner) lavet af hampefibre og klokkereb til shinto-helligdomme og sumo-ritualer.

Faktisk har man vidst, at der voksede hamp i Japan siden den neolitiske Jomon-periode. Jomon betyder i sig selv "mønstre af reb", som faktisk var lavet af hamp. Arkæologiske beviser placerer hampefrø som en fødekilde i denne periode (10.000 til 300 f.Kr.). Dette jæger- og samlersamfund levede en civiliseret tilværelse og brugte hamp til at væve tøj og lave kurve. Det er dog ikke klart, hvordan og hvornår disse frø ankom til Japan.

Det er ofte svært at skelne de historiske fakta fra de gennemgribende myter, der skaber religionen shinto. Selvom upartiske analyser tyder på, at hamp, ligesom meget andet i kulturen, højst sandsynligt blev importeret og tilpasset af japanerne fra Kina eller Korea, vil mange forskere insistere på, at hamp var udbredt i Japan før kontakten med de to lande.

For bedre at forstå de første hampefrøs rejse kan det være en fordel at se på nogle andre fremtrædende importvarer, som har spillet en rolle i udformningen af japansk kultur og faktisk standarderne for deres civilisation. Buddhisme, ris fra vådmarker og Washi-papir; sidstnævnte er nemmest at spore, da det er skrevet på papir.

"105 e.Kr. - Papir, som vi kender det, blev opfundet af Ts'ai Lun, en kinesisk hofembedsmand. Man mener, at Ts'ai blandede morbærbark, hamp og klude med vand, mosede det til en masse, pressede væsken ud og hængte den tynde måtte til tørre i solen. Papiret var født, og denne ydmyge blanding skulle sætte gang i en af menneskehedens største kommunikationsrevolutioner. Litteraturen og kunsten blomstrede i Kina.

610 e.Kr. - Buddhistiske munke spredte gradvist kunsten til Japan. Papirfremstilling blev en vigtig del af japansk kultur og blev brugt til skrivemateriale, vifter, tøj, dukker og som en vigtig komponent i huse. Japanerne var også de første til at bruge bloktrykteknikken. "

Over 80 subtile papirsorter spredte sig i Japan inden for 50 år, efter at den koreanske munk Doncho havde produceret et stykke papir til sin kongelige demonstration, lavet af hampeklude og morbærbark, som det er kinesisk tradition.

En anden japansk basisvare, vådfeltsris, fandt vej fra Riget i Midten til Japan omkring 300 f.Kr. Frøene ankom først til Korea, hvor de blev bragt af handelsmænd over den smalle, men barske kanal til Shimonoseki på Japans sydlige ø Kyushu, som er det nærmeste punkt til det asiatiske fastland. Det er sandsynligt, at hamp foretog den samme rejse før eller omkring samme tid. Der er rapporteret om frø fra forhistoriske perioder, som er blevet afdækket på øen Kyushu, hvilket antyder, at en sådan passage helt sikkert fandt sted før den almindelige tidsregning; men videnskabelige dateringsteknikker ville have svært ved at sætte en nøjagtig dato på en sådan genstand.

Til støtte for denne teori er der fundet et hulemaleri ved Kyushus kyst, som forestiller høje stilke og hampeblade, og som også er dateret til Jomon-perioden. Det er et af de tidligste kunstværker, der er fundet i Japan. Alt i alt ser billedet ud til at skildre handlende, der bringer en plante med båd. Langs stænglen er der små par af spirende blade eller grene. Selve planterne er høje og bærer i toppen store, karakteristiske, syvfingrede hampeblade.

Toppen af denne hampeplantefigur er omgivet af en sollignende aura, der antyder forbindelsen mellem solen og hampen i shinto og påfaldende ligner de hieroglyfiske udskæringer fra middelhavskulturer, der viser et lignende sol/hamp-motiv.

JAPANSK HISTORIE

Hamp har en vigtig funktion i shinto-mytologien, "gudernes vej", som Japans gamle indfødte religion kaldes. Shinto er Japans og dets folks spiritualitet, det er en række praksisser, der skal udføres med flid for at etablere en forbindelse mellem nutidens Japan og dets gamle fortid. Planter, træer, klipper og dyr anses alle for at besidde en slags ånd eller ærbødighed, som kan være skræmmende eller fredelig.

Deres praksis blev først registreret og kodificeret i de skriftlige historiske optegnelser i Kojiki og Nihon Shoki i det 8. århundrede.

Hamp blev brugt i denne praksis til at rense og fordrive det onde. Ceremonier ved store helligdomme involverede afbrænding af Taima (Cannabis). Hampefrø bruges også i shinto-ægteskabsceremonier, og nogle gange brændes hampeblade også som en "invitation til ånderne".

CEREMONI

Der sælges fortsat mange produkter til japanerne, vaskeklude og gardiner lavet af kinesisk og koreansk hamp, og nogle nye hampprodukter fra vestlige producenter er også begyndt at komme på markedet. I betragtning af Japans begejstring for traditionel nordamerikansk mode kunne dette blive en blomstrende industri, hvis restriktionerne blev lempet.

Der er nu flere butikker, der sælger hampprodukter, bl.a. Asakoii, en traditionel hampebutik i Kyoto, som er blevet ved med at betjene kunder siden 1600-tallet og har overlevet krige og forbud. Det mest betydningsfulde ved denne butik er måske dens vægt på den gamle forbindelse mellem spiritualitet, kunst og landbrug, et vigtigt eksempel på hampens rige historie i Japan. Deres hamp Noren-skilt praler på japansk: "Vi ved kun noget om hamp, men vi kender alle detaljer."

Som mange regeringer er de japanske parlamenter tøvende og underinformerede om fordelene ved omfattende hampedyrkning, og selvom den nuværende juridiske status giver mulighed for at ansøge om at dyrke hamp, kan processen være langvarig og nytteløs.

På den anden side vil markedet for hamp helt sikkert vokse, efterhånden som den internationale udveksling skrider frem og bringer nye ideer til erhvervslivet og aktivismen med sig. Mange unge japanske iværksættere ønsker at ekspandere inden for dette spændende område, og nogle amerikanske virksomheder er allerede begyndt at høste frugterne.

Hvorvidt Japan fortsætter med at udvikle og tilpasse deres holdning og viden om hamp, herunder lovgivning og regulering, så landet kan høste frugterne af en alsidig og levende plante, som det har gjort tidligere, er et spørgsmål, der stadig er uvist. En ting, der står klart, er, at hamp har haft en enorm kulturel og landbrugsmæssig rolle i udviklingen af Japan som nation.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder