10 af de mest næringsrige og sundeste grøntsager, du kan spise

Last updated:

Published:

Selvom alle ved, at det er godt for helbredet at spise grøntsager, er det ikke alle, der kan huske, hvilke grøntsager der er de sundeste og mest næringsrige. Men det er nyttigt at vide, hvis man vil træffe sundere valg eller variere sin daglige kost.

Her er en liste over 10 af de mest næringsrige grøntsager. Tag den med i butikken næste gang, du skal fylde indkøbsposen med disse fantastiske næringskilder.

1. Persille

Selvom persille er en af de urter, man sjældent bruger, bør man helt sikkert være mere opmærksom på den i fremtiden, da den er rig på forskellige mineraler og vitaminer. Et af dem er folat: et vitamin, der stærkt anbefales til gravide kvinder og til alle, der ønsker at reducere risikoen for forskellige hjertesygdomme. Desuden kan man næsten ikke spise for meget persille: to kopper af denne urt indeholder kun 35 kalorier. Du kan tilføje persille til pasta, til forskellige salater og supper for at gøre din daglige kost sundere.

2. Selleri

Selleri er også rig på folat, men det er ikke alle dens fordele. Denne grøntsag indeholder også masser af A- og K-vitamin, som forbedrer blodsundheden og gør knoglerne stærkere. Du kan spise den rå, tilføje den til forskellige smoothies og grønne juicer eller endda stege den med krydderier og olivenolie.

3. Løg

Løg indeholder mange antioxidanter og er derfor rigtig gode til at regulere blodtrykket og rense kroppen. Du kan tilføje dem til supper, salater, gryderetter osv. Du skal dog huske, at rå løg indeholder flest næringsstoffer.

4. Radiser

Denne lækre vandige grøntsag er rig på fibre, C-vitamin og phytosteroler. Radiser hjælper med at normalisere kolesterolniveauet og er en god tilføjelse til friske salater.

5. Majs

Sandsynligvis en af de få grøntsager, der ikke bør spises rå. Og jo længere du koger majs, jo flere fordele får du: Denne grøntsag er rig på antioxidanter, og deres niveau stiger kun, når majsen koges. Disse antioxidanter hjælper med at forbedre synet, og selvfølgelig er smagen af kogte majs absolut lækker!

6. Kål

Billig og lækker grøntsag, der kan tilsættes salater eller mere komplekse retter (for eksempel pasta). Den er fyldt med C-vitamin og fibre og er perfekt til vægttab: en kop rå kål indeholder kun 17 kalorier, selvom den giver dig en god dosis næringsstoffer.

7. Ærter

Du kan spise friske ærter, der er fyldt med protein, fibre, A- og C-vitamin, eller prøve at tilsætte frosne ærter til dine måltider, mens du laver mad: På den måde bevarer de flere næringsstoffer. Ærter er en god tilføjelse til supper, brune ris, salater og så videre.

8. Spinat

Denne grøntsag er fyldt med næringsstoffer, der er gode for næsten alle dele af din krop. Den har en masse antioxidanter, som hjælper med at forbedre synet, magnesium, som hjælper med at normalisere blodtrykket, mange vitaminer (A, C, E, K, B5), zink, jern, calcium og andre vigtige næringsstoffer. Du kan tilføje spinat til en salat, spise den med omelet eller endda bage en lækker spinattærte.

9. Kartofler

Disse grøntsager er rige på næringsstoffer, men kun når de tilberedes ordentligt. Det duer ikke at stege dem i olie eller smøre dem ind i creme fraiche: På den måde får du ingen vitaminer (B6 og C) og kalium. Men du kan bage dem med olivenolie og krydderurter eller lave en fyldt kartoffel (men i dette tilfælde skal du prøve at vælge en topping, der er sund nok).

10. Rød peberfrugt

Peber er godt for alle, der gerne vil tabe sig og forbedre deres helbred: Den indeholder kun 32 kalorier (hvis den er mellemstor) og en masse C-vitamin, som forbedrer din hud og styrker immunforsvaret. Du kan spise rå peberfrugter eller vælge en hvilken som helst opskrift på fyldte peberfrugter, du kan lide.

En anden god måde at få alle de næringsstoffer, disse grøntsager indeholder, er at drikke grøn juice. Sådanne lækre juicer kan være en god mulighed for dig, hvis du ikke kan lide at spise rå frugt, ikke har tid til at lave mad eller bare ønsker at få en stor mængde næringsstoffer på én gang.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder