Samleje

Published:

Forestil dig dette scenario: Du er nybagt forælder, og du har lige fået dit dejlige barn med hjem. Når natten nærmer sig, kommer spørgsmålet om "samsovning" op i dit hoved.

Samleje er en gammel praksis, men en praksis, som fortsat diskuteres og opfattes forskelligt af forskellige mennesker. I dette blogindlæg vil vi dykke ned i forståelsen af co-sleeping - dens typer, fordele og potentielle farer forbundet med den.

Vi vil undersøge sikker søvnpraksis for spædbørn samt forebyggende foranstaltninger mod overliggende og usikre sengematerialer. For ammende mødre, der ved et uheld deler seng med andre mødre i forbindelse med natmadning, vil vi drøfte retningslinjer, der skal følges, og de risici, der er forbundet med sådanne situationer.

Ud over disse emner vil vi introducere begrebet "breastsleeping", som kombinerer amning med samsovning og samtidig fremhæver formålet og fordelene hermed. Endelig indebærer det at træffe informerede beslutninger om samsovning, at man samarbejder med sundhedspersonale og vurderer familiens individuelle behov.

Så spænd dig fast, når vi tager på en indsigtsfuld rejse gennem verdenen af co-sleeping!

Samleje

Forståelse af samsovning: Det grundlæggende og fordele

Lad os tale om samsovning, også kendt som sengedeling.

Denne soveordning indebærer, at forældrene deler deres soveplads med deres spædbarn, hvilket kan have både fordele og ulemper.

Lad os først dykke ned i de forskellige typer af co-sleeping og de potentielle fordele.

Definition og typer af samsovning

Co-sleeping er et paraplybegreb, der omfatter forskellige søvnpraksisser, hvor spædbørn deler en soveflade med deres plejere eller andre familiemedlemmer.

Den mest almindelige form er sengedeling, hvor barnet sover i samme seng som forældrene. Der findes dog også andre former som f.eks. sidevognsarrangementer (hvor man sætter en barneseng fast på den ene side af voksensengen) eller bruger en separat, men tæt på liggestue til den lille.

Fordele ved at sove sammen

 • Nemmere opdragelse om natten: Når du har dit barn i nærheden, er det nemmere at tage sig af dets behov, når det vågner sent om natten. Især ammende mødre kan drage fordel af at have deres baby tæt på sig, da de ikke behøver at stå op for hver gang de skal ammes.
 • Muligheder for at knytte bånd: At dele et soveværelse giver mulighed for mere fysisk kontakt mellem forældre og barn i løbet af natten. Denne nærhed fremmer tilknytningen og giver samtidig begge parter komfort i denne hyggelige situation.
 • Muligvis bedre søvnkvalitet: Nogle undersøgelser tyder på, at babyer, der sover sammen med andre babyer, kan opleve færre opvågninger end babyer, der sover alene. Forældrene kan også opleve, at de får lidt ekstra søvn, når de ikke skal vandre gennem mørke rum flere gange om natten.

Selv om samsovning kan give nogle fordele, er det vigtigt at være opmærksom på de potentielle risici, der er forbundet med denne praksis.

Sengedeling er blevet forbundet med en øget risiko for SIDS og andre årsager til spædbørnsdødelighed, så American Academy of Pediatrics foreslår room-sharing uden sengedeling som et mere sikkert alternativ for familier, der ønsker deres spædbørn tæt på hinanden under søvnen. Derfor anbefaler organisationer som American Academy of Pediatrics room-sharing uden sengedeling som et sikrere alternativ for familier, der ønsker at holde deres spædbørn tæt på under søvntiden.

Hvis du overvejer at sove sammen med andre børn eller allerede gør det, skal du sørge for at få viden om sikre søvnprocedurer og tale med medicinske eksperter om, hvornår og hvordan du om nødvendigt skal afbryde denne praksis. Det er vigtigt at prioritere dit barns sikkerhed og velvære såvel som dit eget.

Farerne ved at sove sammen med andre børn i samme seng

Lad os se det i øjnene, at samsovning er et emne, der er til debat.

Mens nogle forældre sværger til fordelene ved at knytte bånd og amning, er andre bekymrede over de potentielle risici ved at dele deres soveplads med et spædbarn.

Lad os undersøge de potentielle risici ved samsovning.

Øget risiko for pludselig spædbarnsdød (SIDS)

SIDS er alle forældres værste mareridt, og desværre har undersøgelser vist, at deling af sengen øger denne risiko betydeligt.

anbefaler værelsesdeling uden sengedeling som et mere sikkert alternativ.

Andre potentielle farer i et fælles sovemiljø

Ud over SIDS er der andre farer, der lurer, når spædbørn deler deres forældres seng:

 • Faldt i søvn på bløde overflader: Voksensenge har ofte plysmadrasser eller sengematerialer, som kan udgøre en kvælningsrisiko for spædbørn.
 • Risiko for indespærring: Spædbørn kan komme i klemme mellem madrassen og væggen eller møblet, hvis de vælter rundt under søvnen.
 • Kæledyr i soveværelset: Dine pelsede venner kan komme til at skade dit barn ved et uheld, mens I alle sover sammen.
 • Uopmærksomme voksne søvnige: En udmattet forælder kan utilsigtet rulle over på sit barn, hvilket kan føre til en tragisk ulykke, der kaldes " overliggende".

For at sikre dit spædbarn et sikkert soveområde er det vigtigt at kende til sikker søvnpraksis og vide, hvordan du kan afbryde samlesovning, hvis du er parat til at ændre dit natlige forældresystem.

Læs videre for at få mere at vide om sikker søvnpraksis og om, hvordan du kan holde op med at sove sammen med andre børn, hvis du er klar til at ændre dine rutiner som forældre om natten.

Sikker søvnpraksis for spædbørn

Lad os dykke ned i en verden af søvnsikkerhed for spædbørn. For at sikre, at dit lille barn sover trygt og sikkert, anbefaler eksperter, at du følger visse retningslinjer. Her er en oversigt:

Anbefalinger om deling af værelse vs. deling af seng

#1: American Academy of Pediatrics anbefaler deling af rum uden deling af seng. Det betyder, at dit barn skal ligge på en separat soveplads inden for rækkevidde af en arm, men ikke i samme seng som dig.

Korrekt positionering under søvn

#2: Læg altid babyer i seng på ryggen - det er med til at mindske risikoen for pludselig spædbarnsdød (SIDS). #3: Hold kæledyr væk fra soveområdet - de kan ved et uheld skade eller forstyrre dit barn, mens det sover.

Bonustips til sikker samsovning.

 • Undgå at bruge blødt sengemateriale, som kan øge risikoen for kvælning, og vælg i stedet faste madrasser.
 • Hvis det er muligt, kan du tilbyde en sut ved sengetid for at berolige dit barn og potentielt mindske risikoen for SIDS.
Venlig påmindelse om at stoppe med samsovning

Hvis du beslutter dig for, at det er tid til at stoppe med at sove sammen med dit barn, skal du rådføre dig med børnelæger og sundhedspersonale for at få vejledning. Rådfør dig med sundhedseksperter for at få skræddersyede tips og tricks til at sikre, at overgangen bliver så ukompliceret og rolig som muligt for både dig og dit spædbarn.

Er du klar til at lære mere om sikkerhed ved søvn for spædbørn? Se denne omfattende vejledning fra Sleep Foundation.

Sammenfattende er sikker søvnpraksis afgørende for at reducere de risici, der er forbundet med samsovning eller deling af sengen. Uddan dig selv om disse retningslinjer, rådfør dig med sundhedspersonale, og prioriter altid dit barns sikkerhed under sengerutinerne.

Forebyggende foranstaltninger mod overliggende & usikre sengebelægningsmaterialer

Forebyggende foranstaltninger mod overliggende og usikre sengebelægningsmaterialer

Når det drejer sig om samsovning, bør sikkerheden altid være den højeste prioritet.

For at sikre et sikkert sovemiljø for din lille pige er det vigtigt at tage skridt til at forhindre, at den lille sover for meget, og vælge de rigtige sengematerialer. Lad os dykke ned i nogle praktiske tips.

Tips til temperaturregulering

Det er vigtigt at opretholde en passende rumtemperatur for at reducere risikoen for pludselig uventet død i spædbarnsalderen (SUDI). Sigt efter en behagelig temperatur på mellem 20 °C og 22 °C (68 °F og 72 °F). Husk på, at overophedning kan være farligt, så undgå at overklæde dit barn eller bruge tunge tæpper.

Valg af sikre materialer til sengetøj

Valg af de rigtige materialer til sengetøj spiller en vigtig rolle for at sikre dit spædbarns sikkerhed under søvnen. Det er vigtigt med faste madrasser, da de mindsker risikoen for kvælning. Undgå vandsenge, bløde puder og bløde dyner. Tætsiddende lagner skal dække madrassen uden løse ender, der kan udgøre en risiko for at vikle sig ind i madrassen. Åndbare stoffer som bomuld er et ideelt valg, da de tillader luftcirkulation og hjælper med at regulere kropstemperaturen effektivt.

Baby-Box-ordninger: Er de mere sikre?

Baby-box-programmer giver nye forældre vigtige ting som tøj og sikre sovepladser til deres spædbørn. Forskning viser imidlertid, at disse kasser ikke garanterer sikrere soveforhold sammenlignet med traditionelle krybber eller vugger. Det er vigtigt at vurdere sikkerheden ved alle sovearrangementer, før du bruger dem til dit barn.

Bekæmpelse af utilsigtet sengeadskillelse blandt ammende mødre

Mødre, der ammer, kan utilsigtet falde i søvn, mens de ammer om natten, hvilket kan føre til utilsigtet sengedeling. Dette kan være farligere end at sove sammen med en anden person, der sover i samme seng på en sikker måde. Derfor er det afgørende for både moderens og barnets velbefindende at forstå potentielle farer og følge retningslinjerne.

Risici ved utilsigtet deling af senge og retningslinjer

Royal College of Midwives (RCM ) har udarbejdet retningslinjer for sikker praksis for sengedeling blandt ammende mødre. Skab et sikkert sovemiljø ved at fjerne puder, dyner eller andre bløde genstande fra sengen. Undgå at indtage alkohol eller stoffer, da de kan forringe din evne til at reagere hurtigt i tilfælde af en nødsituation under søvnen.

Afslutningsvis er det vigtigt at træffe forebyggende foranstaltninger mod overliggende og usikre sengematerialer, når man overvejer at sove sammen med andre børn. Prioriter altid dit spædbarns sikkerhed frem for alt andet. Hvis du oplever søvnproblemer med dit barn, bør du overveje at søge råd hos en sundhedsperson. Ensomme sovende kan også have gavn af et sikkert og behageligt soveområde. Husk, at der er mange måder at være forældre om natten på, som ikke indebærer sengedeling eller at placere spædbørn i voksensenge. Hold op med at sove sammen med andre, hvis det skaber stress i familien, eller hvis du ikke føler dig tryg ved det. Spædbørn, der sover i forældrenes seng, kan øge risikoen for spædbarnsdød, især for mødre, der sover sammen med deres forældre. Lad os prioritere sikre sovevaner for vores små børn.

Bekæmpelse af utilsigtet sengeadskillelse blandt ammende mødre

Lad os se virkeligheden i øjnene, at der kan ske fejl, når man som søvnfattig forælder håndterer amning og natlig opdragelse. Især når du er en søvnfattig forælder, der forsøger at navigere i en verden af amning og natlig opdragelse. Så lad os tale om utilsigtet sengekobling, og hvordan vi kan minimere risici for både mor og barn.

Risici ved utilsigtet deling af senge

Sandheden er, at utilsigtet sengedeling kan være farligere end bevidst samlesovning, hvis den foregår på en sikker måde. Det skyldes, at forældre måske ikke har taget de nødvendige forholdsregler eller indrettet deres soveområde med sikkerhed i tankerne, hvis de ikke havde planlagt at dele seng med deres lille barn.

Retningslinjer for ammende mødre

#1: Først og fremmest skal du sørge for, at din soveflade er sikker. En fast madras uden huller mellem hovedgærdet eller væggen, hvor dit barn kan blive fanget, ingen tunge tæpper, puder eller tøjdyr, der kan udgøre en kvælningsfare, og undgå vandsenge, sofaer eller hvilesofaer, da disse overflader ikke er egnede til at sove på for spædbørn.

#2: Vær opmærksom på medicin, der kan forårsage døsighed under amning om natten - det øger risikoen for at falde i søvn ved et uheld, mens du ammer.

#3: Skab en sikker ordning med deling af rummet, hvor dit barn sover i et separat rum, f.eks. en vugge eller en barneseng i nærheden af din seng. Hvis barnet falder i søvn, mens det ammes, kan det være nemmere at flytte det tilbage til et separat soveområde tæt på din seng, når det vågner.

#4: Hvis du er bekymret for at falde i søvn under natlige amninger, kan du prøve at sidde op i sengen eller bruge en lænestol til amning i stedet for at ligge ned. Det kan hjælpe med at holde både mor og baby mere opmærksomme under amningen og mindske risikoen for utilsigtet sengekobling.

Gør det mere sikkert at være forældre om natten

Det er vigtigt at forstå de potentielle farer, der er forbundet med samsovning og utilsigtet sengedeling, for at sikre vores små børns sikkerhed om natten. Tal med din læge eller praktiserende læge om eventuelle bekymringer i forbindelse med amme- og sovearrangementer - de kan give individuelt tilpassede råd specifikt til din families behov.

Kilde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2693166/

Introduktion af begrebet "brystsøvn"

Lad os tale om et nyt begreb, der er opstået i verden af co-sleeping.

"Breastsleeping" er et innovativt koncept, der har til formål at fjerne de negative konnotationer, der er forbundet med den traditionelle praksis med fælles søvn.

Dette begreb blev indført ved en integreret analyse foretaget af søvn- og ammeeksperter. Du kan læse mere om den her.

Definition og formål med brystsøvn

Brystsøvn henviser til sikker praksis for deling af senge specielt for ammende mødre og deres spædbørn.

Formålet med denne terminologi er at tilskynde til datadrevne diskussioner om bedste praksis i forbindelse med både amning og søvnarrangementer for spædbørn.

Fordele ved at bruge denne terminologi

 • Uddannende: Udtrykket brystsøvn understreger vigtigheden af at forstå sikre soveforhold og samtidig fremme et vellykket ammeforhold mellem mor og barn.
 • Kan gøres: Ved at indføre denne nye terminologi kan sundhedspersonale give klare retningslinjer for, hvordan forældre sikkert kan sove ved brystet uden at øge risikoen for SIDS eller andre farer.
 • Inkluderer: I erkendelse af, at mange familier vælger at sove sammen med andre familier som en del af deres natlige forældrerutine, anerkender vi ved at bruge udtrykket brystsøvn disse valg, samtidig med at vi stadig anbefaler sikkerhedsforanstaltninger.

At træffe informerede beslutninger om samsovning

At træffe informerede beslutninger om samsovning

For at sikre det bedst mulige miljø for dit spædbarn er det vigtigt at samarbejde med sundhedspersonale og træffe informerede beslutninger om samsovning.

Det er vigtigt at arbejde sammen med medicinske eksperter for at afdække de potentielle farer ved samsovning, og hvordan man kan mindske dem, hvis man vælger denne soveform.

Samarbejde med sundhedspersonale

Ved at rådføre dig med eksperter kan du få hjælp til at forstå de risici, der er forbundet med samsovning, og hvordan du kan mindske disse risici, hvis du vælger denne soveform.

Din børnelæge kan anbefale deling af værelse uden deling af seng som den sikreste mulighed for at reducere risikoen for SIDS, samtidig med at det stadig fremmer tilknytningen og amningen.

Vurdering af individuelle familiebegæringer

Det er vigtigt at tage hensyn til den enkelte families kultur, tilbøjeligheder og situationer, når man vælger en soveopsætning, der er ideel for alle.

Hvis du vælger at sove sammen med din baby eller at sove med brystet, skal du sørge for at blive informeret om de nødvendige forholdsregler som f.eks. korrekt positionering under søvnen, tips til temperaturregulering, valg af sikre materialer til sengetøj og meget mere - alt sammen vigtige aspekter for at sikre et sikkert miljø for din lille baby.

At træffe informerede beslutninger om samsovning

Som forældre er det vigtigt at træffe velinformerede beslutninger om dit barns sovepladser. Et tæt samarbejde med sundhedspersonale og børnelæger kan hjælpe dig med at forstå de sikreste metoder, der er specifikke for din lille drengs behov.

Deling af rum uden deling af seng anbefales som den bedste mulighed for at reducere de risici, der er forbundet med samsovning. Men hvis du vælger at sove sammen med andre eller sove med brystet, er det afgørende for et sikkert sovemiljø at blive informeret om de nødvendige forholdsregler.

Samarbejde med sundhedspersonale

Din børnelæge bør konsulteres for at få råd om samsovning for at sikre, at eventuelle potentielle risici identificeres og behandles i overensstemmelse hermed. Deres vejledning vil sikre, at du er opmærksom på eventuelle potentielle farer, og hvordan du effektivt kan mindske dem i din unikke situation.

Vurdering af individuelle familiebegæringer

 • Ensomme sovende: Nogle spædbørn foretrækker måske deres eget rum, så overvej at sørge for et separat soveområde som f.eks. en krybbe eller en vugge inden for rækkevidde af plejerens seng. Denne opsætning fremmer tilknytningen, samtidig med at retningslinjerne for sikker søvn overholdes.
 • Mødre, der ammer: Hvis der ofte ammes om natten, er det mere sandsynligt, at der sker en utilsigtet senge deling. Vær forberedt ved at lære de rigtige teknikker til at placere sig under amning og ved at skabe en mere sikker fælles soveplads, hvis det er nødvendigt.
 • Familiestress: Hvis samsovning skaber spændinger eller forstyrrer søvnen for et familiemedlem, er det vigtigt at tage fat på disse problemer og finde alternative løsninger, der fungerer bedst for alle involverede.

At træffe informerede beslutninger om dit barns soveforhold er et vigtigt aspekt af natlig opdragelse. Det er vigtigt at få viden om fordele og ulemper ved at sove sammen med andre børn, at rådføre sig med læger og vurdere din families specifikke behov for at give både dig og dit barn en tryg og afslappet nat.

Ofte stillede spørgsmål i forbindelse med samsovning

Hvad siger forskningen om samsovning?

Forskningen om samsovning giver blandede resultater. Nogle undersøgelser tyder på, at det kan fremme tilknytningen, lette amningen og forbedre barnets søvnmønstre. Andre undersøgelser viser imidlertid en øget risiko for pludselig spædbarnsdød (SIDS) og andre farer i et fælles sovemiljø. Det er vigtigt, at forældre afvejer fordele og risici, inden de beslutter sig for at sove sammen. (kilde)

I hvilken alder er det uhensigtsmæssigt at sove sammen med andre børn?

Der er ikke en bestemt alder, hvor det er uhensigtsmæssigt at sove sammen med andre børn; American Academy of Pediatrics anbefaler dog, at man deler rum og ikke deler seng indtil mindst 6 måneder, men helst op til et års alderen for at reducere risikoen for SIDS. (kilde)

Er det biologisk normalt at sove sammen?

Biologiske beviser tyder på, at mennesker har udviklet sig som en samarbejdsvillig yngleart, hvor spædbørn sover tæt på deres plejere for at få varme, beskyttelse og let adgang til amning. Selv om moderne samfund kan have forskellige sovearrangementer på grund af kulturelle faktorer eller sikkerhedshensyn (kilde), hævder nogle, at samsovning fortsat er en naturlig menneskelig adfærd.

Hvilke problemer opstår der ved samsovning?

 • Øget risiko for pludselig spædbarnsdød (SIDS) ( kilde)
 • Potentielle farer i fælles sovemiljøer, f.eks. kvælning eller indespærring ( kilde)
 • Forstyrrelser i forældrenes søvnkvalitet
 • Mulige vanskeligheder med at få barnet over i egen seng senere hen

Konklusion

Samleje kan være omstridt, men det er vigtigt at forstå de potentielle fordele og farer, der er forbundet med denne skik. Mens samsovning kan forbedre forbindelsen mellem forældre og spædbarn, øger det også risikoen for SIDS og "overliggende". Sikker søvnpraksis som f.eks. deling af rum uden deling af seng og korrekt positionering under søvnen kan bidrage til at mindske disse risici.

Mødre, der ammer, bør tage ekstra forholdsregler, når de overvejer at dele seng, herunder utilsigtet vs. tilsigtet deling af sengen og overholdelse af sikkerhedsretningslinjer. Det er også vigtigt at træffe informerede beslutninger om samsovning ved at samarbejde med sundhedspersonale og afveje risici og fordele, før man træffer en beslutning.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder