Published:

Updated:

Author: Luke Sholl

Hvad er pinen?

Hvad er pinen?

Pinen er en vigtig terpen, der er fælles for arten Cannabis sativa. Terpener er aromatiske forbindelser, der findes i hundredvis af fødevarer og planter. Pinen har to strukturelle isomerer med små variationer, alfa-pinen og beta-pinen, der ses i fyrretræer og andre træer i skoven. Pinen er en del af en plantes naturlige forsvar, og den frastøder insekter med sin distinkte aroma. Når den er udvundet og isoleret, anvendes pinen desuden i parfume og industrielle rengøringsmidler.

Aroma

Alfa-pinens aroma minder om fyrretræer og rosmarin. Beta-pinen giver en duft, der ligner humle eller basilikum.

Findes også i

Fyrretræer, appelsiner, rosmarin, dild og persille.

Hvad er pinen?

Understøttende forskning

Mange af undersøgelserne, der involverede pinen, er blevet udført på dyremodeller eller befinder sig stadig i prækliniske stadier. Forbindelsen ser ud til at have en bred indflydelse med resultater, der demonstrerer mulige antimikrobielle, antiinflammatoriske, antitumor samt hukommelses-forbedrende egenskaber.

En undersøgelse fra 2007 i det brasilianske tidsskrift Brazilian Journal of Pharmaceutical Sciences testede den antimikrobielle virkning af α-pinen og β-pinen. Mod gram-positive bakterier viste de to forbindelser "total eliminering af bakterieinokulatet i en maksimal periode på 24 timers eksponering". Forskere konkluderede, at pinen har en "mulig og rationel anvendelse i anti-mikrobiel terapi" (Leite et al., 2007).

På baggrund af tidligere undersøgelser forsøgte en undersøgelse i Journal of Natural Products yderligere at forstå pinens antiinflammatoriske virkning. Sammenlignet med andre forbindelser i "pinankernen" var pinen den mest potente til at hæmme inflammatoriske og kataboliske veje (Rufino et al., 2014).

I en undersøgelse fra 2006, der blev offentliggjort i Bioscience, Biotechnology and Biochemistry, udvandt forskere pinen fra nåle af koreansk gran for at teste den kognitive ydeevne hos mus. Mus der indtog den æteriske olie viste en hukommelsesforbedring på 72,7% sammenlignet med kontrolgruppen. Begge grupper blev testet ved brug af induceret amnesi, som kan sammenlignes med virkningen af Alzheimers og vaskulær demens (Kim et al., 2006).

En test udført både in vivo og in vitro viste, at a-pinen kan have antitumoregenskaber. Journal of Pharmacological Sciences indikerede, at levercancercellevækst blev hæmmet med op til 79,3%. Undersøgelsen var baseret på fyrrenålsolie, der anvendes i traditionel kinesisk medicin som et kræfthæmmende middel (Chen et al., 2015).

Sikkerhed og bivirkninger

Indtil videre er der ikke meget, der tyder på, at pinen giver bivirkninger. Imidlertid fortdætter forskningen, og der er stadig meget at lære om de mulige positive og negative virkninger af terpener på den menneskelige krop.

Produktfinder