Published:

Updated:

Author: Luke Sholl

Hvad er flavanoler?

Flavanoler er en undergruppe af en større gruppe kemikalier kendt som flavonoider. Flavonoider som helhed findes i en lang række sorter og påstås at bidrage til de sundhedsmæssige fordele, som disse fødevaregrupper har. En klasse af flavanoler, der kaldes catechiner, menes at bidrage med antioxidanter og have hjertebeskyttende virkninger, som kommer fra en række populære sunde fødevarer og drikkevarer.

Planter syntetiserer flavonoler som sekundære metabolitter. De bidrager ikke til reproduktion og udvikling, men de kan muligvis hjælpe visse sorter med at tackle miljøbelastning. Flavonoler giver sandsynligvis antioxidanter og har en beskyttende virkning på planter, selvom deres nøjagtige rolle stadig er uklar.

Farve

I modsætning til deres nære slægtninge - anthocyaniner og flavanoner - er flavonoler helt farveløse. Når de udvindes, danner disse molekyler en kondenseret, farveløs væske.

Findes også i

Hvad er flavonoler?

Flavonoler forekommer i forskellige populære frugter, fødevarer og drikkevarer. De forekommer mest i skrællen og i frø af frugt og grøntsager, og ikke i kødet.

Flavonoler findes i relativt høje mængder i frugtsaft, syltetøj, æbler, avocadoer, figner, mangoer, jordbær, kakao, kirsebær, sort te, grøn te, rødvin, hvidvin og portvin.

Flavonolindtag vil variere baseret på diæt, men forskning tyder på et gennemsnitligt indtag på omkring 50 mg per dag for dele af Europa.

Understøttende forskning

Tidlig forskning skinner et lys over de potentielle terapeutiske virkninger af flavonoler. De har ikke modtaget så meget opmærksomhed som andre medlemmer af den kemiske klasse, men begrænset forskning har indtil videre givet nogle lovende resultater.

• Sundhed for hjerte

Catechin, en type af flavonoider, der kan være til gavn for hjerte-kar-sygdomme, delvis på grund af deres antiinflammatoriske virkning og virkninger fra antioxidanter.

Den primære catechin, findes inden for grøn te, epigallocatechin gallate (EGCG), reducere vaskulær betændelse ved at hæmme nitrogenoxidgenerering. Mindre NO kan hjælpe med at reducere eksocytose.

Endotelceller dækker den indre overflade af blodkar. Eksocytose opstår, når granulater fra disse celler smelter sammen med plasmamembranen. Dette resulterer i frigivelse af proinflammatoriske proteiner, der bidrager til vaskulær betændelse - en forløberstilstand for åreforkalkning (hærdning af arterierne).

Yderligere forskning har bekræftet de NO-inhiberende virkninger af flavonoler. Forskning offentliggjort i Journal of Hypertension testede virkningerne af flavanolrig kakao på vasodilatation hos sunde individer.

Kakao - hovedkomponenten i chokolade - indeholder høje niveauer af adskillige flavonoler, herunder epicatechin, catechin og procyanidin-oligomerer. Forskere gav forsøgspersonerne i alt 821 mg kakao hver dag. Under det fem-dages forsøg fandt de, at kakaoen inducerede den konstant og perifere udvidelse af blodkar. Dette antyder, at flavonolrige fødevarer kan hjælpe med at beskytte mod hjerte problemer, herunder hjerteanfald.

Hvad er flavonoler?

• Antioxidantaktivitet

Takket være antioxidantaktiviteten kan flavonoler, der findes i grøn te, være med til at begrænse oxidativt stress. Oxidativt stress stammer fra adskillige faktorer, herunder forurening, diæt og eksponering for kemikalier. Disse begivenheder kan bidrage til en ubalance mellem frie radikaler og kroppens evne til at neutralisere dem.

Frie radikaler - giftige biprodukter af iltmetabolisme - kan forårsage betydelig skade på cellerne og understøtte mange forskellige kroniske tilstande.

Flavonoler i grøn te har vist antioxidantaktivitet i celleundersøgelser. Antioxidanter opnår deres virkning ved at donere en elektron til molekyler med frie radikaler - og derved stopper eller reducerer oxidativ skade. De grønne te-flavonoler EGCG og EGC kan donerer en elektron uden at bruge meget energi. Dette gør deres evne til at fange frie radikaler bedre end den berømte antioxidant vitamin E.

• Neurologisk beskyttelse og kognitiv præstation

En artikel i Journal of Cardiovascular Pharmacology tyder på, at flavonoler kan hjælpe med at afværge kognitive sygdomme. Mekanismen kan ligge i deres evne til at øge blodgennemstrømningen til hjernen.

Menneskelig forskning har vist, at en uges behandling af flavonolrig kakao (900 mg pr. dag) forhøjede cerebral blodstrøm i de grå områder i hjernen og modvirkede endotelium dysfunktion. Disse resultater tyder på neurologisk beskyttende virkninger af flavonoler, da kognitiv tilbagegang og demens er knyttet til reduceret blodgennemstrømning til hjernen.

Ud over at hjælpe med at beskytte hjernen kan flavonoler muligvis også forbedre organets ydeevne. En artikel offentliggjort i Frontiers in Nutrition beskriver virkningen af kakaoflavonoler på den kognitive funktion, hvilket tyder på, at kortvarigt forbrug ser ud til at øge hukommelsen og reaktionstiden, mens langtidsforbrug kan hjælpe med at "øge neurologisk effektivitet".

Sikkerhed og bivirkninger

Forbrug af op til 2000 mg kakaoflavonoler pr. dag i 12 uger ser ud til at være sikkert hos sunde mennesker. Kilder til flavonoler - kakao og te - indeholder imidlertid stimulerende molekyler som koffein. Et højt forbrug af disse kilder kan føre til koffeinrelaterede bivirkninger såsom kvalme, nervøsitet, søvnløshed og øget hjertebanken.

Produktfinder