Hvad er L-theanin?

l-theanin

L-theanin findes primært i sort og grøn te samt i visse svampe. Det er en aminosyre med en kemisk struktur, der ligner neurotransmitteren glutamat. Selvom L-theanin ikke produceres naturligt i kroppen, kan det have flere sundhedsmæssige fordele. Læs videre for at lære mere.

Hvad er L-theanin?

Hvis du har nydt en kop te for nyligt, har du samtidig fyldt kroppens depot op med aminosyren L-theanin. Men i modsætning til de fleste andre aminosyrer er L-theanin ikke afgørende for menneskets sundhed.[1]

Alligevel kan forbindelsen fremme velvære på forskellige måder, primært fordi den har en lignende kemisk struktur som glutamat (en ikke-essentiel aminosyre) og har en potentiel indvirkning på GABA-systemet. Denne sidste del er vigtig, da GABA-systemet hjælper med at regulere signaler mellem neuroner og funktioner som søvn, humør og fokus.

Hvorfor tager folk L-theanin?

Mange mennesker indtager L-theanin uden at være klar over det og uden at kende stoffets potentielle indvirkninger. Den mest udbredte kilde er teblade, hvor grøn te indeholder lidt mere L-theanin end sort te. Der findes også små mængder af aminosyren i svampe, det gælder især brunstokket rørhat (Boletus badius). Svampe-te lyder dog knapt så tiltalende.

En af hovedårsagerne til, at folk tager L-theanin (enten direkte eller indirekte), er stoffets potentielle evne til at fremme afslapning og hvile. Bortset fra at det i sig selv kan være en sand nydelse at få sig en dejlig kop te, mener man også, at L-theanins potentielle indvirkninger på GABA-systemet bidrager til en følelse af afslapning. Vi vil kigge nærmere på videnskaben bag denne interaktion.

Hvordan virker L-theanin?

Det lader til, at L-theanin virker ved at efterligne glutamat, som er en aminosyre, der spiller en afgørende rolle i proteinsyntese. Man kender stadig ikke den fulde betydning af denne interaktion, da L-theanin nogle gange blokerer virkningerne af glutamat i stedet for at fremme dem.

Og så er der L-theanins potentielle indvirkning på GABA-systemet og neurokemikalierne dopamin og serotonin.[2] GABA-systemets primære opgave er at hjælpe med at dæmpe overaktive nerveceller og uregelmæssige signaler mellem neuroner. Ved at blokere signalerne menes GABA at påvirke flere forskellige psykiske lidelser. Hvis du er tedrikker, kan L-theanin øge de naturlige niveauer af GABA og dermed bidrage til systemets balancerende indvirkninger.

Hvad er de potentielle fordele ved L-theanin?

Selvom L-theanin ikke lader til at regulere funktioner direkte, kan det have indflydelse på dit velvære bag kulisserne ved at understøtte forskellige processer. Da L-theanin stort set udelukkende findes i teblade, eksisterer der desværre kun begrænsede forskningsresultater, som kan understøtte fordelene. Når det er sagt, findes der et par kortsigtede undersøgelser, vi kan kigge lidt nærmere på.

L-theanin og stress

Den første er en 8-ugers randomiseret, dobbeltblind, placebokontrolleret undersøgelse, som blev offentliggjort i Journal of Clinical Psychiatry.[3] Her fik patienter med skizofreni eller skizoaffektiv lidelse 400 mg L-theanin dagligt og blev bedt om at udfylde et spørgeskema omhandlende generel funktion, bivirkninger og livskvalitet.

Resultatet af undersøgelsen tyder på, at L-theanin har en positiv indvirkning sammenlignet med en placebo, og scoren varierende fra "beskeden til moderat". 8 uger er naturligvis ikke længe nok til at etablere et klinisk resultat, og forskerne erkender, at "der er behov for yderligere langsigtede undersøgelser af L-theanin".

L-theanin og fokus

Et andet interessant område er L-theanins indvirkning på "kognitiv præstation og subjektiv opmærksomhed". En undersøgelse fra 2010 målte indflydelsen af L-theanin i kombination med koffein (som det er tilfældet i te) og sammenlignede det med en placebo i form af selvrapporteret årvågenhed og træthed.[4]

Interessant nok tyder resultaterne på, at 97mg L-theanin sammen med 40 mg koffein er nok til at påvirke begge områder. Der blev dog ikke observeret forbedringer i andre kognitive opgaver som bl.a. "visuel søgning, valgreaktionstid eller mental rotation".

L-theanin og søvn

I og med at L-theanin kan spille en rolle i stressregulering og at stoffet har potentielle indvirkninger på opmærksomhed og træthed, giver det god mening at kigge nærmere på sammenhængen mellem L-theanin og søvnkvalitet.

En randomiseret, placebo-kontrolleret undersøgelse foretaget af australske forskere kombinerede flere af de faktorer, der er nævnt ovenfor, da de undersøgte L-theanins indvirkninger på generaliseret angst.[5] Ikke nok med at de observerede de direkte virkninger på symptomer af lidelsen, men de undersøgte også, hvilke indvirkninger det havde på andre områder af velvære som bl.a. den altafgørende søvnkvalitet.

Selvom forskerne fandt ud af, at L-theanin ikke fungerede bedre end placebo, når det gjaldt forbedring af angst eller søvnløshed, havde det en spændende indvirkning på den overordnede søvnkvalitet. Ikke nok med at søvntilfredsheden var forbedret sammenlignet med placebo, men flere patienter uden kliniske niveauer af søvnløshed rapporterede positive resultater med L-theanin. Disse resultater rejser nogle interessante spørgsmål for forskere, og det understreger igen behovet for mere omfattende undersøgelser.

Hvad er bivirkningerne af L-theanin?

Da der stadig mangler tilstrækkelig omfattende forskning, ved vi desværre heller ikke meget om de potentielle bivirkninger af L-theanin endnu. Der findes dog én vigtig resurse, vi kan stole på: De store te-elskere, som har drukket te i årevis. Te og kosttilskud, der indeholder L-theanin, anses for at være sikre, men det er vigtigt at understrege, at disse kosttilskud ikke er reguleret. Derfor er det vigtigt at du køber disse produkter fra pålidelige producenter.

Du bør også være opmærksom på de potentielle bivirkninger af forbindelser, der er tæt forbundet med L-theanin, som fx koffein. Grøn te indeholder store mængder af begge, og overforbrug kan føre til:

• Kvalme
• Mavepine
• Irritabilitet

Sådan doseres L-theanin

Da vi ikke har data af høj kvalitet om den øvre tærskel for L-theanin-tolerance eller virkningerne af forskellige doser blandt forskellige populationer, er det ikke muligt på nuværende tidspunkt at foreslå den ideelle dosis af L-theanin. De naturlige mængder af L-theanin i te er dog ret lave, især når vi sammenligner med de undersøgelser, vi nævnte tidligere.

I de fleste undersøgelser blev der brugt doser på over 400 mg pr. dag, men når det gælder dagligt brug er det dog bedre at starte med et kosttilskud, der indeholder ca. 50-200 mg.[6]

Som altid anbefaler vi, at du starter med en lav dosis og tager det stille og roligt, så du har mulighed for at vænne dig til brugen af L-theanin. Hvis du vil øge din daglige dosis, er det bedst at gøre det med små skridt ad gangen og holde dig til den samme dosis i mindst 2 uger, før du foretager ændringer.

Skal du tage L-theanin om morgenen eller om aftenen?

L-theanin kan forårsage døsighed i højere doser, så det er vigtigt at time doseringen korrekt. Hvis du bruger L-theanin-tilskud, er det bedst at gøre det om aftenen, da produkterne ofte indeholder meget højere doser end te.

Hvis te er din primære kilde til L-theanin, er det bedst at fokusere på morgen og eftermiddag. Selvom koffeinindholdet i grøn og sort te er forholdsvis lavt, kan det stadig forstyrre din nattesøvn, hvis du drikker det om aftenen.

Med alt taget i betragtning lader det til, at L-theanin er en veltolereret forbindelse med flere spændende virkningsmekanismer. Selvom de fleste af os regelmæssigt indtager L-theanin gennem te, kan der være situationer, hvor et kosttilskud kan vise sig at være gavnligt. Det hele handler naturligvis om at balancere indvirkningen af L-theanin med din egen livsstil og sundhedsbehov.

Uanset om du er interesseret i at prøve L-theanin eller et af de mange andre naturlige velværefremmende kosttilskud, kan du besøge **Cibdol-shoppen og se vores store udvalg af pålidelige produkter. Hvis du gerne vil lære mere om aminosyrer og deres indvirkninger på kroppen, kan du besøge vores **CBD-encyklopædi fog lære alt, hvad du har brug for at vide.
**Cibdol-shoppen - https://www.cibdol.com/
**CBD-encyklopædi - https://www.cibdol.com/cbd-encyclopedia

Kilder

[1] GN; NACRAO. L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on Mental State. Asia Pacific journal of clinical nutrition. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18296328/. Udgivet i 2008. Hentet d. 16. maj 2022. [Kilde]

[2] C; NPJLKGMO. The neuropharmacology of L-theanine(n-ethyl-L-glutamine): A possible neuroprotective and cognitive enhancing agent. Journal of herbal pharmacotherapy. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17182482/. Udgivet i 2006. Hentet d. 13. maj 2022. [Kilde]

[3] Ritsner MS, Miodownik C, Ratner Y, et al. L-theanine relieves positive, activation, and anxiety symptoms in patients with schizophrenia and schizoaffective disorder: An 8-week, randomised, double-blind, placebo-controlled, 2-Center Study. Psychiatrist.com. https://www.psychiatrist.com/jcp/schizophrenia/l-theanine-relieves-positive-activation-anxiety-symptoms/. Udgivet d. 4. februar 2010. Hentet d. 16. maj 2022. [Kilde]

[4] Giesbrecht T;Rycroft JA;Rowson MJ;De Bruin EA; The combination of L-theanine and caffeine improves cognitive performance and increases subjective alertness. Nutritional neuroscience. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21040626/. Udgivet i 2010. Hentet d. 16. maj 2022. [Kilde]

[5] Sarris J;Byrne GJ;Cribb L;Oliver G;Murphy J;Macdonald P;Nazareth S;Karamacoska D;Galea S;Short A;Ee C;Birling Y;Menon R;Ng CH; J. L-theanine in the adjunctive treatment of generalised anxiety disorder: A double-blind, randomised, placebo-controlled trial. Journal of psychiatric research. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30580081/. Udgivet i 2019. Hentet d. 16. maj 2022. [Kilde]

[6] Juneja LR, Chu D-C, Okubo T, Nagato Y, Yokogoshi H. L-theanine-a unique amino acid of green tea and its relaxation effect in humans. Trends in Food Science & Technology. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224499000448. Udgivet d. 17. december 1999. Hentet d. 16. maj 2022. [Kilde]

Kilder

[1] GN; NACRAO. L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on Mental State. Asia Pacific journal of clinical nutrition. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18296328/. Udgivet i 2008. Hentet d. 16. maj 2022. [Kilde]

[2] C; NPJLKGMO. The neuropharmacology of L-theanine(n-ethyl-L-glutamine): A possible neuroprotective and cognitive enhancing agent. Journal of herbal pharmacotherapy. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17182482/. Udgivet i 2006. Hentet d. 13. maj 2022. [Kilde]

[3] Ritsner MS, Miodownik C, Ratner Y, et al. L-theanine relieves positive, activation, and anxiety symptoms in patients with schizophrenia and schizoaffective disorder: An 8-week, randomised, double-blind, placebo-controlled, 2-Center Study. Psychiatrist.com. https://www.psychiatrist.com/jcp/schizophrenia/l-theanine-relieves-positive-activation-anxiety-symptoms/. Udgivet d. 4. februar 2010. Hentet d. 16. maj 2022. [Kilde]

[4] Giesbrecht T;Rycroft JA;Rowson MJ;De Bruin EA; The combination of L-theanine and caffeine improves cognitive performance and increases subjective alertness. Nutritional neuroscience. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21040626/. Udgivet i 2010. Hentet d. 16. maj 2022. [Kilde]

[5] Sarris J;Byrne GJ;Cribb L;Oliver G;Murphy J;Macdonald P;Nazareth S;Karamacoska D;Galea S;Short A;Ee C;Birling Y;Menon R;Ng CH; J. L-theanine in the adjunctive treatment of generalised anxiety disorder: A double-blind, randomised, placebo-controlled trial. Journal of psychiatric research. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30580081/. Udgivet i 2019. Hentet d. 16. maj 2022. [Kilde]

[6] Juneja LR, Chu D-C, Okubo T, Nagato Y, Yokogoshi H. L-theanine-a unique amino acid of green tea and its relaxation effect in humans. Trends in Food Science & Technology. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224499000448. Udgivet d. 17. december 1999. Hentet d. 16. maj 2022. [Kilde]

Produktfinder