Fokus på det, der
betyder noget

Informationsside om fokus

Skærp dit sind
Måske har du fokus på dit arbejde, måske på gaming, dine studier eller måske bare på forskellige gøremål derhjemme. Uanset hvor dit fokus ligger, hjælper det dit sind med at dedikere opmærksomheden på den aktuelle opgave. Men hvordan holder man fokus, når verden er fuld af distraktioner?

  • Hvad er kognitiv præstation?
  • Forbedring af din hjernes tilpasningsevne
  • Forbedring af kognitiv præstation
  • Kognitiv forringelse: Små ting, du kan gøre
  • Ingredienser, der kan hjælpe

Vores tips til fokus

Focus Better
(194)
€ 14,97
Directly available
KØB NU
React Faster
(196)
€ 14,97
Directly available
KØB NU

Hvad er kognitiv præstation?

Fokus er kulminationen af flere nøgleområder, som tilsammen udgør vores kognitive præstation. Grundlæggende handler fokus om, hvor godt vores hjerne kan løse problemer og tilpasse sig mentalt krævende situationer.

Hjernen er dog ikke konstant i en hyperfokuseret tilstand, og det behøver den heller ikke at være. Det vigtigste er derimod, at vi kan øge vores kognitive præstation efter behov, når vi fx skal fokusere på ét bestemt objekt, én person eller én opgave.

Ved at træne forskellige nøgleområder kan vi forbedre, hvor hurtigt vores hjerne når toppræstation og udvide grænserne. Derudover er træning af hjernen en glimrende måde at bekæmpe kognitiv forringelse på, som er et uundgåeligt symptom på aldring.

Forbedring af hjernes tilpasningsevne

Hjerneplasticitet lyder måske som et skræmmende udtryk, men det refererer kort og godt til hjernes evne til at tilpasse sig skiftende krav som bl.a. omstrukturering og reorganisering af synaptiske forbindelser. Det er vores hjernes største færdighed, og som med alle andre færdigheder kan det forbedres med træning.

Jo mere vi udfordrer vores mentale evner, jo bedre bliver vi til at fokusere, lære, reagere og forstå. På samme måde som styrketræning i fitnesscentret eller løbetræning styrker musklerne eller øger vores udholdenheden, jo mere vi træner vores hjerneplasticitet, jo hurtigere, stærkere og mere selvsikre bliver vores sind. Forbedring af hjernens plasticitet fokuserer typisk på følgende 3 områder.

Hukommelse

Vores hukommelse gemmer på information, som vi kan bruge på et senere tidspunkt. De fleste informationer opbevares kun kortvarigt (korttidshukommelsen), mens andre sætter sig i vores underbevidsthed (langtidshukommelsen). Vi har også sensorisk hukommelse (fx syn, lyde og lugte), som kun opsamles og fastholdes i ganske få sekunder, før de genbehandles.

Koncentration

Koncentration er, når vi fokuserer på én enkelt tanke eller opgave. Man kan næsten se det som en specialiseret form for fokus. Koncentration påvirker også vores evne til at tage beslutninger, og derfor er det afgørende for at kunne klare udfordringerne i en moderne livsstil.

Reaktion

Reaktion dikterer, hvor hurtigt vi kan reagere på information og stimuli. Forestil dig, at du hurtigt skal gribe en bold eller undgå noget på fortovet. Hjernen er ansvarlig for at behandle signaler fra det centrale og perifere nervesystem og omdanne dem til nyttige reaktioner.

Forbedring af kognitiv præstation

Med disse 3 ovennævnte områder i tankerne har vi nedenfor listet forskellige aktiviteter, der kan være med til at forbedre den generelle kognitive præstation.

Neuroteknologi

Der findes avancerede elektroniske enheder, der interagerer med nervesystemet og neurale aktivitet. Disse enheder er en sofistikeret tilgang til hjernens plasticitet og omfatter dyb hjernestimulering, cochleaimplantater og hjerne-computer-grænseflader.

Arbejdsbøger

Kognitive arbejdsbøger indeholder forskellige mentale øvelser i forskellige sværhedsgrader. De er beregnet til at teste forskellige funktioner som bl.a. hukommelse, opmærksomhed og bevidsthed. Der findes endda arbejdsbøger, der omhandler specifikke psykiske lidelser som angst og depression.

improving cognitive performance

Kosttilskud

Nootropics (også kendt som smarte stoffer eller kognitive forstærkende midler) er stoffer, der kan forbedre hjernens kognitive funktion. Udover de receptpligtige muligheder er koffein, omega-3 fedtsyrer og L-theanin også populære nootropics, som kan forbedre fokus.

Hjernegymnastik

Hjernegymnastik er sjovt og interaktivt, og det kan træne stort alle områder af hjernens plasticitet. Hjernetræning består som regel af interaktive spil eller puslespil, og er en god måde at forbedre mental fokus og hukommelse på.

Kognitiv forringelse: Små ting, du kan gøre

Kognitiv forringelse er en naturlig og i sidste ende uundgåelig del af livet. Men ligesom en muskel er mindre tilbøjelig til at blive skadet, hvis den er stærk og velplejet, er et veltrænet sind bedre rustet mod hukommelsestab og andre kognitive problemer.

"Hvis du ikke bruger det, mister du det!” Det udtryk kan bruges om mange ting i livet, og det samme gælder for din hjerne. Så hvis du er interesseret i træne din hjerne og opretholde fokus, er der flere små ting, du kan gøre.

Regelmæssig motion

Aktivitet, der får pulsen til at stige, får blodet til at pumpe rundt i kroppen, og det øger ilttilførslen til hjernen. Ikke nok med at det frigiver essentielle hormoner og neurokemikalier, men det kan endda stimulere hjernens plasticitet ved at skabe nye forbindelser.

Hold dig mentalt aktiv

Din hjerne fungerer på samme måde som en muskel. Det betyder, at hvis du ikke træner den regelmæssigt, forringes hjernens ydeevne. Fokuser på sjove og engagerende mentale aktiviteter som fx hjernegymnastik. Det kunne bl.a. være at spille kort, gætte kryds og tværs eller at samle et puslespil.

Spis middelhavskost

Middelhavskost har stor fokus på plantebaseret mad og sunde fedtstoffer og er fyldt med omega-3 fedtsyrer, som er et naturligt nootropic. Det er en god idé at spise mindre rødt kød, salt og forarbejdede fødevarer, som typisk indgår i vestlige kostvaner.

Vær social

Social interaktion er en fantastisk måde at fremme hjernens plasticitet på. Når du taler med venner og familie hjælper det ikke kun din hjerne med at behandle komplekse problemer, men det kan også hjælpe med at holde depression, stress og andre mentale lidelser i skak.

Få masser af søvn

En god nattesøvn spiller en vigtig rolle for behandling og katalogisering af information. Selvom kroppen tilsyneladende ikke laver noget, mens vi sover, arbejder hjernen på at danne og reparere neurologiske forbindelser.

Kosttilskud og ernæring

Hjernen har brug for ressourcer for at kunne fungere, og det meste får vi fra det vi spiser og drikker. Vitaminer, mineraler og andre kosttilskud kan hjælpe med at balancere kroppens ernæringsbehov og holde den i topform.

Ingredienser, der kan hjælpe

Cannabinoider Cannabidiol (CBD), Cannabigerol (CBG), Cannabidiol (CBN) Cibdol-produkter som indeholder cannabinoider omfatter: CBD Olie CBG Olie CBN Olie

Når du har brug for at holde dit fokus skarpt, kan du få hjælp fra Cibdols omfattende udvalg af naturlige kosttilskud, som understøtter din krop og dit sind.


Produktfinder