Hvordan undgår jeg, at mine hænder bliver følelsesløse, når jeg sover?

Published:

Hvis du oplever følelsesløshed i hænderne under søvnen, vil dette blogindlæg give dig indsigt i de mulige årsager. Følelsesløshed i hænderne under søvn kan være en generende og til tider smertefuld oplevelse, hvilket ofte resulterer i afbrudt hvile og nedsat livskvalitet. I dette blogindlæg vil vi dykke ned i de forskellige årsager til følelsesløshed i hånden under søvn, lige fra kompression af den ulnare nerve til karpaltunnelsyndrom og inflammatoriske tilstande.

Det er vigtigt at understrege vigtigheden af at konsultere en sundhedsperson for at få en korrekt diagnose. Vi vil diskutere fysiske undersøgelsesteknikker, der anvendes af fagfolk, samt ikke-kirurgiske behandlingsmuligheder og kirurgiske indgreb, hvis det er nødvendigt.

Ud over at forstå, hvordan læger griber dette problem an, vil vi give tips til, hvordan man kan forebygge eller håndtere følelsesløshed i hånden under søvn. Dette omfatter at undgå visse sovestillinger, der lægger pres på de nerver, der er ansvarlige for at forårsage følelsesløshed, og at støtte dine arme med kropspuder eller seler.

At opretholde en god kropsholdning i løbet af dagen er et andet vigtigt aspekt i forbindelse med håndfølelsesløshed om natten; derfor vil vi undersøge ergonomiske arbejdsstationer, holde pauser til udstrækning og bevægelse samt nakkeøvelser, der har til formål at lindre symptomer på cervikal spondylose.

Da karpaltunnelsyndromet er en af de mest almindelige syndere bag natlige håndfølelsesproblemer som "hvordan stopper jeg mine hænder fra at blive følelsesløse, når jeg sover?", vil vi endelig dække metoder som neutral håndpositionering under søvn og strækøvelser, der er specielt designet til at lindre symptomerne. Så lad os dykke ned i det!

Mine hænder fra at blive følelsesløse

Årsager til følelsesløshed i hånden under søvn

Følelsesløse hænder under søvn kan skyldes forskellige helbredstilstande og faktorer. Forståelse af de mulige årsager er afgørende for at finde en effektiv løsning til at forebygge eller håndtere følelsesløshed i hænderne under søvn.

Ulnar Tunnelsyndrom

Ulnartunnelsyndrom, også kendt som cubitaltunnelsyndrom, opstår, når ulnarnerven bliver komprimeret ved albuen, hvilket forårsager følelsesløshed i ringfingeren og lillefingeren. Denne tilstand kan forværres under søvn, hvis du bøjer albuerne i længere perioder.

Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom skyldes kompression af medianusnerven i håndledets karpaltunnel. Det fører ofte til følelsesløshed, prikken og svaghed i tommelfingeren og de tre første fingre. Når man sover med bøjede håndled, kan det forværre denne tilstand.

Reumatoid arthritis

Inflammation forårsaget af reumatoid arthritis (RA) kan føre til perifer neuropati eller beskadigelse af perifere nerver, som overfører signaler mellem rygmarven og andre dele af kroppen. RA-induceret betændelse kan forårsage følelsesløshed i hånden under søvn på grund af øget pres på nerverne.

Diabetisk neuropati

 • Type 1-diabetes: Høje blodsukkerniveauer kan over tid forårsage diabetisk neuropati - skader på perifere nerver, der fører til følelsesløshed og prikken i hænder, fødder, arme eller ben.
 • Type 2-diabetes er mere tilbøjelig til at forårsage nerveskader, der fører til følelsesløshed og prikken i hænder, fødder, arme eller ben på grund af langvarigt høje blodsukkerniveauer. Det kan forårsage følelsesløshed i hænderne under søvn på grund af nerveskader fra langvarige høje blodsukkerniveauer.

Cervikal spondylose

Cervikal spondylose henviser til aldersrelateret slid, der påvirker rygskiverne i nakken. Som følge heraf kan nerverne blive komprimeret, hvilket kan føre til symptomer som f.eks. følelsesløshed i hånden, når man sover.

Perifer neuropati

Perifer neuropati, der skyldes forskellige faktorer såsom B12-vitaminmangel eller gentagne håndbevægelser, kan føre til beskadigede perifere nerver og efterfølgende resultere i følelsesløshed i hånden under søvn.

Det er vigtigt at forstå de grundlæggende årsager til håndfølelsesløshed, der kan opstå under søvn, for at kunne udarbejde en vellykket behandlingsplan. Rådgivning med en sundhedsperson kan hjælpe med at diagnosticere og give forskellige muligheder for behandling af denne tilstand.

Kontakt en sundhedsperson for at få en diagnose og behandlingsmuligheder

Hvis du oplever følelsesløshed i hånden under søvn, er det vigtigt at kontakte en læge, som kan hjælpe med at finde den underliggende årsag. Der vil blive foretaget en grundig fysisk undersøgelse baseret på dine symptomer, som kan omfatte kontrol af grebsstyrke, vurdering af nervefunktion og vurdering af eventuelle tegn på perifer neuropati eller karpaltunnelsyndrom.

Fysisk undersøgelse

 • Vurdering af grebsstyrke: Din sundhedsplejerske kan vurdere, hvor godt du kan holde genstande eller lægge pres på dine hænder.
 • Nervefunktionstest: Disse tests måler den hastighed, hvormed elektriske signaler bevæger sig gennem de nerver, der er ansvarlige for følelsen i hænderne (medianusnerven, ulnarisnerven og radialnerven).
 • Vurdering af tegn på perifer neuropati eller karpaltunnelsyndrom: Din læge vil kigge efter specifikke fysiske indikatorer, der tyder på, at disse tilstande forårsager følelsesløshed i dine hænder, mens du sover.

Ikke-kirurgiske behandlingsmuligheder

I mange tilfælde kan ikke-kirurgiske behandlinger effektivt afhjælpe følelsesløshed i hånden forårsaget af komprimerede nerver. Nogle almindelige behandlingsmuligheder omfatter:

 1. Håndledsskinner: Håndledsskinner om natten hjælper med at opretholde en neutral stilling for håndleddene og reducerer trykket på medianusnerven.
 2. Nerve glidende øvelser: Disse øvelser involverer blide bevægelser af fingre og håndled for at forbedre nervemobiliteten og lindre symptomerne.
 3. Medicinering: Smertestillende eller antiinflammatoriske lægemidler i håndkøb kan hjælpe med at håndtere ubehag i forbindelse med følelsesløshed i hånden under søvn.

Overvejelser om kirurgisk indgreb

I nogle tilfælde, hvis ikke-kirurgiske behandlinger ikke er effektive til at håndtere din håndfølelsesløshed, kan operation overvejes som en mulighed. Inden du vælger at operere, er det vigtigt at vurdere omfanget af din håndfølelsesløshed og hvordan den påvirker dine daglige aktiviteter. Før du forpligter dig til nogen behandling, er det vigtigt at drøfte alle tilgængelige muligheder med din sundhedspersonale.

En sundhedsperson bør konsulteres for at finde frem til kilden til følelsesløshed i hænderne under søvn og for at finde mulige behandlingsmetoder. Desuden kan tips som f.eks. at undgå pres på armene under søvn, justere din sovestilling og støtte armene med puder eller seler være med til at forebygge/behandle følelsesløshed i hænderne under søvn.

Tips til at forebygge/håndtere følelsesløshed i hånden under søvn

Der er flere tips, du kan følge for at forebygge eller håndtere følelsesløshed i hånden, mens du sover. Ved at indtage bedre sovepositioner, der støtter dine arme og hænder uden at lægge unødigt pres på dem, kan du måske opretholde en neutral position for dine håndled og reducere presset på nerverne.

Undgå pres på armene under søvn

For at undgå pres på armene under søvnen skal du sørge for ikke at sove med armene under hovedet eller kroppen. Dette kan forårsage kompression af ulnarnerven, hvilket kan føre til følelsesløshed i ring- og lillefingeren. Undgå desuden at bøje albuen i længere perioder, da dette kan komprimere radialnerven og dermed påvirke grebsstyrken.

Justering af din sovestilling

 • Søvn i siden: Hvis du sover på siden, kan du prøve at lægge en pude mellem dine arme, så de ikke hviler direkte oven på hinanden. Dette hjælper med at mindske et eventuelt pres på perifere nerver.
 • Tilbage til sovepladsen: Når du ligger på ryggen, skal du placere puder under begge albuer og hænder, så de forbliver lidt hævet over hjertehøjde - det mindsker hævelser og fremmer en god blodgennemstrømning.
 • Mave sover: Hvis det er muligt, er det bedst at undgå mavesøvn helt og holdent, da det har tendens til at lægge stor belastning på nakke/rygmarvsområdet, hvilket kan bidrage til nattefølefornemmelse af hænder forårsaget af komprimerede nerver på grund af forskellige faktorer, der er nævnt tidligere i denne artikel.

Støtte af armene med puder eller seler

Ud over at justere din søvnstilling kan du overveje at bruge puder eller seler, der er specielt designet til at støtte dine arme og hænder under søvnen. Disse kan hjælpe med at opretholde en neutral håndledsstilling og dermed mindske risikoen for følelsesløshed i forbindelse med karpaltunnelsyndromet. Hvis du oplever følelsesløshed i hænderne på grund af nervekompression, skal du kontakte en sundhedsperson for at få personlige anbefalinger om passende støtteanordninger.

Ved at følge disse tips til at forebygge/behandle følelsesløshed i hånden, mens du sover, kan du sikre dig en behagelig og afslappet søvn. Derudover er det også vigtigt at opretholde en god kropsholdning i løbet af dagen for at undgå pres på armene under søvn og andre relaterede problemer.

Bevar en god kropsholdning i løbet af dagen

Det er vigtigt at opretholde en god kropsholdning i dagtimerne for at undgå forværring af symptomer på cervikal spondylose, hvilket kan føre til yderligere komplikationer i forbindelse med følelsesløshed i hånden om natten forårsaget af komprimerede nerver. Ved at indtage en korrekt kropsholdning, mens du sidder ved arbejdsstationer eller bruger elektroniske apparater, kan du reducere trykket på din rygmarv og perifere nerver og i sidste ende hjælpe med at lindre følelsesløshed i hånden.

Korrekt siddestilling ved arbejdsstationer

 • Stil stolen således, at fødderne står fladt på gulvet, og lårene danner en 90-graders vinkel med underbenene.
 • Hold ryggen ret med lændestøtte fra stolens ryglæn.
 • Undgå at krydse benene, da det kan lægge pres på radialnerverne og forårsage dårlig blodcirkulation.
 • Placer computerskærmene i øjenhøjde for at undgå at belaste nakkemusklerne.
 • Hvis du holder pauser hver time for at lave udstrækningsøvelser, kan du hjælpe med at bevare grebsstyrken og fremme en bedre blodgennemstrømning i hænderne.

Ergonomisk brug af elektroniske enheder

 • Undgå at holde telefonen mellem skulder og øre, men brug i stedet højttalertelefon eller hovedtelefoner.
 • Hvis du holder tablets eller e-læsere med begge hænder, fordeles vægten jævnt over de vigtigste nerver, der er ansvarlige for følelsen.
 • Skriv forsigtigt, når du skriver sms'er eller e-mail fra mobile enheder; for stor kraft kan bidrage til at komprimere nerverne i fingrene.

Hvis du indarbejder disse enkle ændringer i de daglige rutiner, kan det have en betydelig indvirkning på den generelle sundhed af hænderne og mindske sandsynligheden for følelsesløshed under søvnen. Derudover kan udøvelse af strækøvelser i løbet af dagen yderligere forbedre cirkulationen og hjælpe med at forhindre komprimerede nerver i hænderne.

For at sikre en god blodgennemstrømning og mindske belastningen på dine hænder er det vigtigt at have en god kropsholdning i løbet af dagen. Ved at tage proaktive skridt til at lindre symptomerne på karpaltunnelsyndrom kan du reducere ubehag i håndleddene, mens du sover.

Lindring af symptomer på karpaltunnelsyndrom

Hvis du lider af karpaltunnelsyndrom, er der flere strategier, der kan hjælpe dig med at lindre dine symptomer og forhindre yderligere nerveskader. Ved at indarbejde disse tips i din daglige rutine kan du effektivt håndtere følelsesløshed i hånden under søvn.

Neutral håndledspositionering under søvn

Det er vigtigt at opretholde en neutral håndledsstilling, mens du sover, for at mindske presset på medianusnerven. For at opnå dette skal du undgå at bøje håndleddene eller putte dem ind under puden. Hold dem i stedet lige og støt dem om nødvendigt med en blød støtte eller en skinne.

Hold pauser og hvil dine hænder

Hold regelmæssige pauser fra aktiviteter, der belaster dine hænder og håndled, f.eks. skrivearbejde eller brug af håndholdte enheder, for at give dig selv korte hvilepauser hver time. Det gælder også, når du skriver på et computertastatur eller bruger håndholdte enheder som f.eks. smartphones i længere tid. Giv dig selv korte hvilepauser hver time for at slappe af og strække musklerne ud.

Strækøvelser til lindring

 • Styrkeøvelser for greb: Pres forsigtigt en stressbold eller et lignende objekt i hver hånd i fem sekunder, før du slipper spændingen. Gentag denne øvelse ti gange pr. gang, to til tre gange dagligt.
 • Fingerstrækninger: Gentag op til ti gange pr. sæt i løbet af dagen efter behov.
 • Udstrækning af håndledsbøjere: Brug den modsatte hånd til at trække fingerspidserne forsigtigt tilbage, indtil der mærkes et stræk langs underarmens underside. Hold i 15-30 sekunder, og skift derefter side.

Ved at implementere disse strategier og arbejde tæt sammen med din læge kan du effektivt håndtere symptomerne på karpaltunnelsyndromet og reducere forekomsten af følelsesløshed i hånden under søvn.

Ved at tage de rette skridt til at lindre symptomerne på karpaltunnelsyndrom, såsom neutral håndledspositionering under søvn og regelmæssige strækøvelser, kan man reducere risikoen for at udvikle denne smertefulde tilstand. Massageterapi og myofascial release-teknikker er også effektive metoder til at lindre smerter i forbindelse med karpaltunnelsyndrom.

Massageterapi og myofascielle frigørelsesteknikker

Ved at integrere massageterapi og myofascial release-teknikker i din rutine kan du afhjælpe følelsesløshed i hånden under søvn. Disse terapier virker for at lette spændinger og ubehag og fremme en bedre cirkulation i de berørte områder, der er forårsaget af komprimerede nerver eller andre underliggende helbredstilstande.

Fordele ved massageterapi mod følelsesløshed i hånden

 • Smertelindring: Regelmæssig massage kan hjælpe med at reducere smerter i forbindelse med nervekompression eller perifer neuropati ved at forbedre blodgennemstrømningen til området.
 • Muskelafspænding: Massage af stramme muskler omkring håndled og hænder kan give lindring af muskelstivhed, der bidrager til følelsesløshed under søvnen.
 • Øger grebsstyrken: Forbedring af den generelle håndfunktion ved hjælp af målrettede massageteknikker kan føre til øget grebsstyrke, hvilket reducerer presset på radialnerverne, der er ansvarlige for følelsen i fingrene.

Tips til effektiv selvmassage

 1. Gnid forsigtigt hænderne mod hinanden med cirkulære bevægelser og et moderat tryk. Dette hjælper med at stimulere blodgennemstrømningen i dine hænder og opvarmer samtidig vævet, før dybere massageteknikker anvendes.
 2. Fokuser på en finger ad gangen, og brug tommelfingeren og pegefingeren på den modsatte hånd til at lægge et let pres langs siderne af hvert finger fra bunden til fingerspidsen. Gentag denne proces flere gange pr. finger efter behov for at opnå optimale resultater.
 3. For at ramme specifikt ulnarnerven (som løber ned langs siden af armen) skal du placere håndfladen opad og derefter forsigtigt trykke knoerne ind i underarmen nær albueleddet; bevæg langsomt knoerne nedad, indtil du når håndleddet, før du slipper spændingen - gentag ovenstående trin om nødvendigt.

Myofascial release-teknikker til håndfølelsesløshed

Myofascial release er en specialiseret terapi, der er rettet mod stramt, begrænset bindevæv (fascia), der omgiver muskler og nerver. Ved at anvende et blidt vedvarende tryk på disse områder kan det hjælpe med at forbedre bevægelsesomfanget og reducere smerter og ubehag forårsaget af komprimerede nerver eller perifer neuropati.

Indarbejdelse af massageterapi og myofascial release-teknikker i din daglige rutine kan give yderligere støtte til håndtering af følelsesløshed i hånden under søvn sammen med konventionelle behandlinger anbefalet af sundhedsplejersker.

Ofte stillede spørgsmål i forbindelse med Hvordan kan jeg forhindre mine hænder i at blive følelsesløse, når jeg sover?

Hvilken mangel forårsager følelsesløshed i hænderne, mens man sover?

B12-vitaminmangel kan forårsage følelsesløshed i hænderne under søvn på grund af dets rolle i opretholdelsen af en sund nervefunktion. Mangel på B12-vitamin kan føre til perifer neuropati, som påvirker de nerver, der er ansvarlige for følelse og bevægelse. Det er vigtigt at opretholde en afbalanceret kost eller tage kosttilskud, hvis det er nødvendigt.

Hvad er hjemmet afhjælpning for hånd følelsesløshed?

Et hjemmemiddel mod følelsesløshed i hånden omfatter regelmæssige strækøvelser for håndled og fingre, anvendelse af varme kompresser på de berørte områder, massage med æteriske olier som lavendel- eller eukalyptusolie og afslapningsteknikker som f.eks. dybe åndedrætsøvelser eller meditation. Sørg desuden for korrekt ergonomi på arbejdspladserne og undgå gentagne bevægelser, der belaster håndleddene.

Hvorfor vågner jeg hver nat med følelsesløse hænder?

Du kan vågne op med følelsesløse hænder på grund af dårlige sovestillinger, der forårsager nervekompression (f.eks. ulnarisnervekompression), karpaltunnelsyndrom, cervikal spondylose, der påvirker nakkenerverne, eller underliggende inflammatoriske tilstande som reumatoid arthritis. Kontakt en læge for at få en nøjagtig diagnose og passende behandlingsmuligheder.

Konklusion

Følelsesløshed i hånden under søvn kan skyldes forskellige faktorer, såsom kompression af den ulnare nerve, karpaltunnelsyndrom og inflammatoriske tilstande. Det er vigtigt at konsultere en sundhedsperson for at få stillet en diagnose for at fastslå den underliggende årsag og passende behandlingsmuligheder. Tips til at forebygge eller håndtere følelsesløshed i hånden under søvn omfatter justering af sovestillinger og brug af kropspuder eller seler til støtte.

En god kropsholdning i løbet af dagen med ergonomiske arbejdsstationer, pauser til at strække og bevæge sig og nakkeøvelser kan også hjælpe med at lindre symptomerne. For dem, der oplever symptomer på karpaltunnelsyndrom, kan neutral håndpositionering under søvn, strækøvelser, massageterapi og myofascial release-teknikker give lindring.Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder