7 bedste kosttilskud til forbedring af søvn
Last updated:
Published:
Kosttilskud dækker en lang række wellness-behov, men når det kommer til at finde den bedste løsning til forbedring af søvn, tænker du sikkert: Hvad er det helt rigtige for mig? Det afhænger naturligvis af dine mål og dit overordnede helbred. Der findes dog søvntilskud, som stort set passer til enhver livsstil, og derfor er de det perfekte sted at starte.
Tricket er naturligvis at eksperimentere med de forskellige muligheder og finde en løsning, der fungerer bedst til dig. Nogle kosttilskud kan hjælpe dig med at falde hurtigere i søvn eller forbedre din overordnede søvncyklus, mens andre kan fremme dybere søvn. Søvn er vigtig for, at vi har det godt og kan yde vores bedste. Derfor kan det gøre en verden til forskel at finde et kosttilskud, der fungerer godt sammen med din krop.
Hvad er det bedste søvntilskud?
Nedenfor kan du se vores oversigt over de 7 bedste søvntilskud. Du kan også se, hvilken indflydelse de har på søvn, og hvordan de virker i kroppen.
Lavendel
Lavendel dyrkes over hele verden og er mest kendt for sin duftende aroma og farverige blomster. Men hvis du undersøger lavendels kemiske struktur nærmere, vil du opdage, at planten har meget mere at byde på.
Lavendel indeholder en sofistikeret blanding af terpener - små molekyler med potentiale til at påvirke den menneskelige krop. Forskere har fundet ud af, at terpener som bl.a. linalool (den vigtigste terpen i lavendel) kan hjælpe dig med at falde hurtigere i søvn.[1]
Det er gode nyheder, hvis du er en af dem, der kæmper med at slappe af om natten. Ikke nok med at lavendel er ganske harmløs at indtage, men det er også forholdsvis nemt at få fat på som te, i duftform eller som spiselige olier. Brug lavendel cirka 15 minutter før du går i seng. På den måde kan terpenerne nå at komme rundt kroppen og udøve deres magiske egenskaber.
5-HTP
5-HTP, eller 5-hydroxytryptophan, spiller en fundamental rolle i produktionen af serotonin - lykkemolekylet. Serotonin er også en kemisk forløber for melatonin, som er et hormon, der hjælper med at regulere, hvornår vi sover, og hvornår vi er vågne. Vi har nævnt en hel del tekniske termer, så lad os kort og præcist forklare, hvordan indtagelse af 5-HTP kan forbedre søvnkvaliteten.
Når du tager 5-HTP, omdanner kroppen det til 5-HT (serotonin). Serotonins hovedfunktion er at stabilisere vores humør og fremme følelsen af lykke. Det alene kan være med til at forbedre søvnkvaliteten;[2] men da stoffet er forløber for melatonin, kan serotonin gavne søvn på flere fronter. Jo højere melatonin-niveauet er, før du skal sove, jo hurtigere og nemmere har du ved at falde i søvn. 5-http kickstarter kort og godt en kemisk kædereaktion, der i sidste ende kan reducere tiden, du er om at falde i søvn.
Kamille
Kamille vokser naturligt i store dele af Vesteuropa, Indien og Asien, og planten har en lang og spændende historie inden for holistisk brug. Ligesom lavendel kommer kamilles virkning fra terpener og flavonoider. Denne gang er det dog en anden terpen, der hjælper os med af falde hurtigere i søvn.
Man mener, at kamilles beroligende virkning[3] skyldes terpenen apigenin, selvom forskere har mistanke om, at der også kan være andre forbindelser involveret. Uanset hvilken forbindelse vi kan takke for de søvnfremmende egenskaber, har kamille en utrolig lav toksicitet, er nem at få fat i og er blevet brugt i mere end 5.000 års. Derfor er urten et godt og sikkert valg som søvntilskud.
Baldrian
De gamle grækere var de første, der snublede over baldrians søvnfremkaldende egenskaber. De fandt hurtigt ud af, at plantens tørrede rødder havde en dyb indvirkning på mennesker, der led af søvnløshed.[4] Dengang vidste de selvfølgelig bare ikke hvorfor. Heldigvis kan moderne videnskab kaste lys over de mekanismer, der spiller ind.
Baldrianrod indeholder to potente antioxidanter: hesperidin og linarin. Disse to forbindelser samarbejder med valereninsyre og påvirker et meddelelsessystem i hjernen kaldet GABA. GABA-systemet spiller en afgørende rolle for, hvordan kroppen håndterer stress, adfærd og kognition for at holde søvnlidelser som bl.a. søvnløshed i skak.
Magnesium
Magnesium er et mineral, der ofte overses. Ikke fordi det ikke er nyttigt, men fordi andre søvntilskud stjæler rampelyset. Magnesiumtilskud er nemme at få fat på og har faktisk flere søvnfremmende egenskaber. Derfor er dette mineral det perfekte kosttilskud til din daglige rutine.
Der er mange fordele ved magnesium, når det gælder søvn. Ikke nok med at mineralet hjælper med at regulere neurotransmittere i centralnervesystemet, men afbalancerede magnesiumniveauer fremmer også effektiviteten af koglekirtel.[5] Koglekirtel styrer frigivelsen af melatonin, det essentielle søvnhormon, der fortæller kroppen, hvornår den skal sove, og hvornår den skal vågne.
CBN
Selvom stoffet ikke er den mest kendte cannabinoid, har CBN (cannabinol) et stort potentiale, når det kommer til indvirkning på søvnfunktionen. Vi skal dog påpege, at forskning inden for CBN’s beroligende potentiale stadig befinder sig i den prækliniske fase. Ikke desto mindre peger resultaterne indtil videre på lovende interaktioner.[6]
Em stor del af interessen for CBN skyldes stoffets giftfrie natur, synergien med andre naturlige ingredienser og indvirkning på det endocannabinoide system (ECS) - kroppens "universelle regulator". Man mener derfor, at CBN potentielt kan fremme den fysiologiske tilstand, der er nødvendig for at opnå afslappende søvn. Der er trods alt større chance for, at vi falder i søvn, når vores kropslige systemer er i balance og fungerer effektivt.
Melatonin
Melatonin findes naturligt i kroppen, men der er flere faktorer, som kan reducere mængden af dette essentielle hormon. Da melatonin-niveauer fortæller kroppen, hvornår den skal sove, og hvornår den skal vågne, kan lave niveauer om aftenen gøre det sværere at falde i søvn. Desværre kan blåt lys fra elektroniske enheder, dårlig kost og stress påvirke produktionen af melatonin.
Tilskud af melatonin er en fremragende måde at forbedre søvnkvaliteten på. Det er dog bedst at bruge tilskuddet som en kortsigtet søvnhjælp, og fokusere på at reducere de forstyrrende faktorer, vi fremhævede ovenfor. Hvis du tager melatonin regelmæssigt, kan din krop blive afhængig af eksterne kilder til hormonet i stedet for at fremme kroppens naturlig produktion.
Uanset, hvilket tilskud du vælger, er det vigtigste, at du finder det, der fungerer bedst for dig. Da alle mulighederne, vi nævnte ovenfor, generelt er veltolererede af mennesker, er det helt sikkert værd at eksperimentere med forskellige kosttilskud.
Hvis du leder efter et eksklusivt udvalg af naturlige søvntilskud, som indeholder wellness-boostende cannabinoider, kan du gennemse Sleep-sektionen i Cibdol-shoppen. Hvis du gerne vil lære mere om vigtigheden af gode sovevaner, kan du besøge vores CBD-encyklopædi.
[1] Koulivand PH, Khaleghi Ghadiri M, Gorji A. Lavender and the nervous system. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612440/. Udgivet i 2013. Hentet d. 5. november 2021. [Kilde]
[2] ShV; V. [insomnia, serotonin and depression]. Georgian medical news. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17984558/. Udgivet I 2007. Hentet d. 5. november 2021. [Kilde]
[3] Zick SM, Wright BD, Sen A, Arnedt JT. Preliminary examination of the efficacy and safety of a standardized chamomile extract for chronic primary insomnia: A randomized placebo-controlled pilot study. BMC complementary and alternative medicine. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3198755/. Udgivet d. 22. september 2011. Hentet d. 5. november 2021. [Kilde]
[4] Bent S, Padula A, Moore D, Patterson M, Mehling W. Valerian for sleep: A systematic review and meta-analysis. The American journal of medicine. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4394901/. Udgivet i december 2006. Hentet d. 5. november 2021. [Kilde]
[5] Durlach J;Pagès N;Bac P;Bara M;Guiet-Bara A; J. Biorhythms and possible central regulation of magnesium status, phototherapy, darkness therapy and chronopathological forms of magnesium depletion. Magnesium research. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12030424/. Udgivet i 2002. Hentet d. 9. november 2021. [Kilde]
[6] Sreenivas, S. (2021). CBD vs CBN: What's the difference? WebMD. https://www.webmd.com/pain-management/cbd-cbn-what-is-difference. Udgivet i 2021. Hentet d. 7. september 2022. [Kilde]