Forståelse af cannabinoidreceptorer: Hvad er de?

Last updated:

Published:

Hampplanten er et komplekst væsen, der indeholder hundredvis af forskellige forbindelser, som alle har forskellige virkninger på kroppen. Af alle de forbindelser, der findes i hamp, er det cannabinoiderne, der skaber størst røre i det videnskabelige og sundhedsmæssige samfund. Mange mener nu, at cannabinoider som CBD, når de bruges som kosttilskud, kan hjælpe folk med at håndtere alle mulige problemer. Men hvordan de interagerer med kroppen, kan være lidt af et mysterium, så vi tænkte, at vi ville tage et kig på de receptorer, der er ansvarlige for alle effekterne - cannabinoidreceptorer.

ALLE MULIGE PROBLEMER

HVAD ER CANNABINOIDRECEPTORER?

Cannabinoidreceptorer er "aktionspunkterne" i det endocannabinoide system - den mekanisme i kroppen, der interagerer med cannabinoider. Vi har disse receptorer, fordi kroppen producerer sin egen naturlige version af cannabinoider, og de bruges til at udløse visse effekter. Cannabis og hamp er de eneste kendte eksterne naturlige kilder til cannabinoider, og de udløser dette system i os. Cannabinoider binder sig til disse receptorer, som igen aktiverer det endocannabinoide system. Disse receptorer findes i hele kroppen - stort set overalt, hvor centralnervesystemet bevæger sig, inklusive hjernen.

TYPER AF CANNABINOID-RECEPTORER

Der findes to hovedtyper af cannabinoidreceptorer, CB1- og CB2-receptorer. CB1-receptorerne blev først opdaget i 1990, mens CB2-receptorerne var lige i hælene og blev opdaget i 1993.

CANNABINOID-RECEPTORER

CB1-receptorer findes hovedsageligt i hjernen, men også i centralnervesystemet og relaterede organer. Det er her, THC, der findes i cannabis, binder sig og forårsager psykoaktive effekter. Det gør CBD derimod ikke, og derfor er det ikke-psykoaktivt. Disse receptorer menes at have indflydelse på hukommelse, humør, søvn, appetit og smerteopfattelse. Som sådan har de betydning for behandlingen af f.eks. kroniske smerter og depression.

KRONISKE SMERTER


DEPRESSION

CB2-receptorer findes i resten af kroppen, bl.a. i immunsystemet, mave-tarmsystemet og beslægtede organer. De findes også i hjernen, men ikke så tæt som deres CB1-modstykke. Den vigtigste funktion, som CB2-receptorerne menes at have, er at hjælpe med at kontrollere inflammation. Når endocannabinoidernes naturlige respons suppleres med eksterne cannabinoider, kan det i høj grad reducere sværhedsgraden af inflammation, som er kendt for at være roden til mange tilstande.

SVÆRHEDSGRADEN AF INFLAMMATION

ANDRE CANNABINOID-RECEPTORER?

Forskningen i det endocannabinoide system er stadig relativt ny, og der er meget mere at opdage. Der kan endda være andre typer af receptorer, som vi endnu ikke kender til. Forskning fra 2012 viste, at cannabinoider så ud til at interagere med nogle områder af kroppen, hvor CB1- og CB2-receptorer ikke var til stede, hvilket tyder på, at der er en anden receptor på spil. Der er stadig så meget at lære. En ting er sikkert, det endocannabinoide system og de cannabinoidreceptorer, det indeholder, spiller en vigtig rolle i vores liv. At få en bedre forståelse vil hjælpe os med at forbedre vores forståelse af, hvordan kroppen fungerer som helhed, og til gengæld tilbyde nye potentielle veje til videnskabelig udforskning. Fremtiden er lys!

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder