Er mindfulness egnet til alle?

Published:

I de senere år er mindfulness blevet meget populært til at mindske stress og få folk til at føle sig bedre tilpas. Det handler om at fokusere på nuet, forstå tingene omkring sig og inde i sig selv uden at dømme. Mange undersøgelser viser, at det hjælper mod angst, depression og stress. Men er det godt for alle mennesker?

Indhold:

 1. Det vigtigste at tage med:
 2. Mindfulness' fremmarch i det moderne samfund
  1. Mindfulness-metodernes popularitet
  2. Mindfulness på arbejdspladsen
 3. Forstå det grundlæggende i mindfulness
  1. Definition af mindfulness
  2. Oprindelse i buddhistiske traditioner
  3. Tilpasning til et vestligt publikum
 4. Potentielle fordele ved mindfulness-praksis
  1. Stressreduktion og afslapning
  2. Forbedret følelsesmæssig regulering
  3. Forbedret fokus og koncentration
 5. Er mindfulness velegnet til alle?
 6. Individuelle forskelle i mindfulness-oplevelser
  1. Forskellige niveauer af modtagelighed
  2. Personlige historier og traumer
 7. Potentielle risici og bivirkninger
  1. Øget angst eller depression
  2. Undertrykte minder kommer op til overfladen
  3. Udfordringer for selvfølelsen
 8. Begrænsninger i den nuværende mindfulness-forskning
  1. Mangel på langtidsstudier
  2. Inkonsistente eller uklare beviser
 9. Vigtigheden af ordentlig vejledning og støtte
 10. Alternativer til mindfulness for mentalt velvære
  1. Fysisk træning og afslapningsteknikker
  2. Sociale forbindelser og frivilligt arbejde
  3. Engagere sig i fornøjelige aktiviteter
 11. Konklusion
 12. OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL
  1. Er mindfulness egnet til alle?
  2. Hvad er de potentielle fordele ved mindfulness?
  3. Er der nogen risici forbundet med mindfulness?
  4. Hvor effektiv er mindfulness i forhold til andre interventioner?
  5. Kan mindfulness være gavnligt for børn?
  6. Er mindfulness effektivt til at håndtere angst og depression?
  7. Kan mindfulness indarbejdes på arbejdspladsen?
  8. Findes der alternativer til mindfulness til at fremme mentalt velvære?
 13. Links til kilder

Er mindfulness egnet til alle?

En stor undersøgelse viste, at mindfulness hjalp mange mennesker ved at gøre dem mindre ængstelige, mindre triste og mere afslappede. Men det virkede ikke for alle. Nogle spekulerer stadig på, om mindfulness virker for alle, eller om nogle mennesker får mere ud af det end andre.

Lad os nu tale om de mulige ulemper ved mindfulness. Det er rigtigt, at mange finder det meget nyttigt. Men vi har ikke meget information om mulige dårlige langtidseffekter. Nogle gange kan det føre til mere panik, tristhed, for meget energi eller til, at man ser eller hører ting, som ikke er der.

Når vi går videre, vil vi se nærmere på mindfulness. Vi vil tale om, hvordan det kan hjælpe, men også om mulige risici. På den måde kan du se, om mindfulness kan være godt for dig. Når du ved det, kan det hjælpe dig med at træffe et klogt valg om at prøve mindfulness.

Det vigtigste at tage med:

 • Mindfulness er blevet populært som et værktøj til at reducere stress og fremme trivsel.
 • Selv om mindfulness gavner mange mennesker, er det ikke sikkert, at det passer til alle.
 • Potentielle risici og bivirkninger forbundet med mindfulness-praksis kræver yderligere forskning
 • Individuelle forskelle i respons på mindfulness bør tages i betragtning
 • Korrekt vejledning og støtte er afgørende, når man engagerer sig i mindfulness-praksis.

Mindfulness' fremmarch i det moderne samfund

Mindfulness er blevet meget populært i den seneste tid. Den er elsket af millioner overalt. Denne enkle praksis hjælper med at reducere stress og få dig til at føle dig bedre tilpas. Den er for alle og gør det nemt at nyde et fredfyldt sind.

Mindfulness-metodernes popularitet

Mange undersøgelser viser, at mindfulness virker. I 2010 blev 39 undersøgelser enige om, at det kan hjælpe med mentale og følelsesmæssige problemer. Et otte ugers program fik folk til at føle sig mindre ængstelige og triste. De reagerede også mindre på stress.

Folk elsker også mindfulness uden for klinikkerne. Mindful, et magasin, er en stor succes. Det når nu ud til 100.000 læsere. Og dets hjemmeside er superpopulær. Det viser, hvor meget folk interesserer sig for mindfulness.

Mindfulness på arbejdspladsen

Store virksomheder ser værdien i mindfulness. Google, Apple og flere andre tilbyder det til deres medarbejdere. De ved, at det gør medarbejderne gladere og mere fokuserede. Det fører til færre sygedage.

Undersøgelser bakker op om mindfulness på arbejdspladsen. Det hjælper soldater med at holde sig skarpe i hårde tider. Folk, der mediterer, klarer sig bedre i tests end dem, der ikke gør. Det er godt til stressende jobs.

Organisation Mindfulness-initiativ
Google Mindfulness-programmet "Søg ind i dig selv"
Æble Mindfulness-rum og meditationskurser på stedet
Sony Mindfulness-baserede stressreduktionskurser for medarbejdere
Ikea Guidede meditationssessioner og mindfulness-apps til personalet
Sundhedsministeriet (UK) Mindfulness-træning for sundhedspersonale
Transport for London Mindfulness-workshops til stresshåndtering og resiliens

Flere og flere prøver mindfulness, og de mange fordele er tydelige. Det hjælper personligt og på arbejdet. Du kan føle dig stærkere, gladere og mere tilfreds med livet.

Forstå det grundlæggende i mindfulness

Mindfulness er virkelig populært for tiden. Det hjælper os med at være opmærksomme i nuet. Det betyder, at vi ser på vores tanker, følelser og krop uden at dømme. Det gør os klarere, venligere og gladere.

Definition af mindfulness

Mindfulness er at fokusere på nuet med nysgerrighed og venlighed. Vi lægger mærke til vores tanker, følelser og verden omkring os uden at dømme. Det hjælper os med at håndtere livets op- og nedture på en dygtig måde.

Oprindelse i buddhistiske traditioner

Folk har praktiseret mindfulness i buddhismen i lang tid. Det er en vigtig del af deres vej til åndelig vækst og til at gøre en ende på lidelse. De mediterer på deres åndedræt eller følelser. Det gør dem mere bevidste og indsigtsfulde.

Tilpasning til et vestligt publikum

I Vesten bruges mindfulness på verdslige måder. Det er inden for sundhed, skoler og arbejde takket være Jon Kabat-Zinn. Hans program hjælper folk med stress, angst og depression. Det gør livet bedre.

I dag undervises der i mindfulness på flere måder, f.eks:

 • Sidde og fokusere på vejrtrækning eller følelser
 • Lægge mærke til og afspænde forskellige kropsdele
 • Vær opmærksom, mens du bevæger dig langsomt
 • Yoga blandet med åndedrætsfokus

Disse måder hjælper os med at lære os selv bedre at kende og føle os mere afbalancerede. De får os til at håndtere stress, komme i kontakt med andre og blive gladere.

Øvelse i mindfulness Potentielle fordele
Siddende meditation Mindre stress og angst, bedre opmærksomhed
Body Scan-meditation Kend din krop bedre, færre smerter, mere afslappet
Gående meditation Forstå hverdagen bedre, tænk mindre, føl dig bedre tilpas
Mindful yoga Være mere fleksibel, mindre stresset, føle at krop og sind hænger sammen

Ved at forstå mindfulness' rødder og nye anvendelser ser vi dens enorme fordele. Det hjælper vores krop og sind meget i dag. Mindfulness er som en vej til at være mere nærværende, venlig og stærk. Det gør livets prøvelser lettere at håndtere med et fredfyldt hjerte.

Potentielle fordele ved mindfulness-praksis

Mindfulness er fantastisk til at gøre vores sind sundt og roligt. Det gør os mere opmærksomme og fokuserede. Det hjælper os med at se livet klart og føle os fredfyldte indeni.

Stressreduktion og afslapning

At være mindful hjælper os med at falde til ro og slappe af. Det lærer os at holde øje med vores tanker uden at dømme. På den måde kan vi bedre håndtere stress. Mindfulness kan gøre os mindre ængstelige og triste.

Mindfulness-vejrtrækning får vores krop til at slappe af. Det får vores hjerte til at slå langsommere og beroliger vores muskler. Hvis vi gør det regelmæssigt, hjælper det mod stress, hjerteproblemer og smerter. Det får os også til at sove bedre og føle os mindre syge.

Forbedret følelsesmæssig regulering

Mindfulness er nøglen til at kontrollere vores følelser. Det får os til at reagere bedre på følelser. Mindfulness lader os forstå vores følelser, uden at de tager overhånd. Det hjælper os med at forblive afbalancerede og stærke.

At studere følelser gennem mindfulness gør os bedre til at løse opgaver og gladere i relationer. Det viser os, hvordan vi kan møde livets op- og nedture med venlighed.

Forbedret fokus og koncentration

Mindfulness er perfekt til nutidens travle verden. Det skærper vores fokus og forhindrer os i at blive for distraherede. Mindfulness kan endda få vores hjerner til at fungere bedre.

Aktiviteter som tai chi hjælper vores hjerner med at holde sig skarpe under stress. Soldaters hukommelse blev bedre efter mindfulness-træning. Det viser, hvor kraftfuld mindfulness kan være.

Fordele ved mindfulness Forskningsresultater
Reduktion af stress En 8-ugers mindfulness-baseret stressreduktionsgruppe viste signifikant mindre angst, depression og somatisk lidelse sammenlignet med en kontrolgruppe i løbet af en undersøgelse.
Følelsesmæssig regulering Mindfulness-meditationspraksis var forbundet med nedsat følelsesmæssig reaktivitet og forbedret fokus på en kognitiv opgave.
Fokus og koncentration Forbedret arbejdshukommelseskapacitet blev observeret hos militærpersonale, der deltog i et 8-ugers mindfulness-træningsprogram.

Mindfulness gør mere end at lette stress, hjælpe os med at bevare roen og fokusere. Det kan få os til at forstå os selv bedre og være mere venlige. Mindfulness styrker vores helbred og gør os gladere.

Er mindfulness velegnet til alle?

Mindfulness er blevet meget populært, og mange mennesker prøver det. Men det er ikke sikkert, at det virker for alle. En stor undersøgelse så på data fra over 11.000 mennesker, der deltog i mindfulness-programmer. De fandt ud af, at de hjalp med at få det bedre og reducere stress, men ikke for alle. For nogle hjalp mindfulness ikke mere end andre feel-good-handlinger, som f.eks. motion.

Undersøgelser af højere kvalitet viste, at mindfulness hjalp med at blive mindre stresset, men ikke med at føle sig gladere, mindre deprimeret eller mindre ængstelig. Det betyder, at vi har brug for flere undersøgelser for at kunne sige med sikkerhed, om mindfulness virker for alle. Det er vigtigt, at det er forskelligt, hvordan vi reagerer på mindfulness. Ikke alle reaktioner er gode. Mennesker med en hård fortid eller psykiske problemer får måske ikke noget ud af det og kan endda få det værre.

Fordele ved mindfulness Risici ved mindfulness
Reduceret stress og angst Øget angst eller panik
Forbedret følelsesmæssig regulering Undertrykte minder kommer op til overfladen
Forbedret fokus og koncentration Udfordringer for selvfølelsen

Det er nemt at praktisere mindfulness derhjemme. Men hvis det føles mærkeligt eller dårligt, er det smart at tale med en ekspert i mental sundhed. Den store undersøgelse fortæller os, at programmer for mental sundhed skal passe til forskellige menneskers kulturer og behov. Så når man begynder på mindfulness eller en anden mental sundhedsaktivitet, skal man være forsigtig og vide, at det måske ikke hjælper alle triste eller bekymrede personer.

Vil du lære mere om mindfulness? Det er vigtigt at få hjælp fra eksperter. Og det kan også være godt at prøve nogle afslappende aktiviteter som fysisk træning eller hobbyer. Det handler om at vælge, hvad der fungerer bedst for dig.

Individuelle forskelle i mindfulness-oplevelser

Mindfulness bliver mere og mere populært som hjælp mod angst og depression. Men det er ikke alle, der finder det beroligende. For nogle kan det få dem til at føle sig urolige eller bange. Hvordan du har det med mindfulness, afhænger af mange ting, f.eks. din fortid. Traumer og psykiske lidelser spiller også en rolle.

Forskellige niveauer af modtagelighed

Folk reagerer forskelligt på mindfulness. En stor gennemgang viste, at mindfulness kunne hjælpe en smule på depression og angst. Men det ændrede ikke alt, f.eks. hvor glade folk følte sig, eller hvordan de sov. Det viser, at folk reagerer på mindfulness på deres egen måde.

En undersøgelse af Ding et al. (2015) så på, hvordan forskellige personligheder påvirker mindfulness. De fandt ud af, at folk med meget stress havde det bedre med mindfulness. Det tyder på, at vores personlighed kan gøre mindfulness mere eller mindre nyttigt.

Undersøgelse Intervention Personlighedstræk Resultatmålinger Resultater
Ding et al. (2015) Mindfulness vs. afspændingstræning Neuroticisme, ekstraversion Depression, træthed, vrede Høj neuroticisme: Større reduktioner i depression, træthed og vrede i mindfulness-gruppen
Nyklíček og Irrmischer (2017) MBSR Neuroticisme Angst Reduktion af angst, modereret af neuroticisme
Krick og Felfe (2019) Mindfulness vs. uddannelsesforløb Neuroticisme, åbenhed Egenomsorg, psykologisk belastning, negativ affekt, hjertefrekvensvariabilitet Mindfulness-intervention: Forbedret egenomsorg, reduceret psykologisk belastning og negativ påvirkning

Personlige historier og traumer

Din fortid og dine traumer kan ændre, hvordan du har det med mindfulness. Mennesker, der tidligere har været udsat for traumer, kan få mest hjælp af mindfulness. Denne hjælp kan komme fra programmer, der bruger mindfulness til at håndtere triste følelser eller stress.

Men for nogle kan mindfulness bringe svære minder eller følelser frem. Nøglen er at lave mindfulness sammen med en psykolog, hvis du har en hård fortid. De kan hjælpe dig med at komme sikkert igennem de svære følelser og vejlede dig.

Så selvom mindfulness kan gøre godt for mange, er det ikke det samme for alle. Det handler om personlige behov og historie. Med den rette støtte kan mindfulness virkelig bidrage til at forbedre din mentale sundhed.

Potentielle risici og bivirkninger

Mindfulness er vellidt for sine gode effekter. Men det er ikke det rigtige for alle. Nogle mennesker kan føle sig mere ængstelige eller triste. De husker måske ting, de har glemt. Det kan også ændre, hvordan de ser sig selv.

Det sker for over halvdelen af de mennesker, der mediterer meget. En undersøgelse viste, at 37% havde problemer med at udføre daglige aktiviteter på grund af det. En undersøgelse gennemgik intensiv meditations negative virkninger. Mere end halvdelen fik en eller anden form for problemer på grund af det.

Mindfulness er måske ikke godt for mennesker, der allerede kæmper med deres mentale helbred. Det kan bringe indre problemer frem. Og det kan få nogen til at føle, at de ikke kender sig selv eller den verden, de lever i.

 • Dysreguleret ophidselse
 • Angst
 • Tegn på dissociation
 • Følelsesmæssig afstumpning
 • Tilbageblik
 • Kompromitteret ledelsesmæssig dysfunktion
 • Social tilbagetrækning
 • Perceptuel overfølsomhed

Hvis nogen har psykiske problemer eller en traumehistorie, er det vigtigt at være forsigtig. Hvis man gør mindfulness forkert, kan det gøre tingene værre. Få altid hjælp og vejledning for at undgå ekstra stress.

Øget angst eller depression

Mange elsker mindfulness for at reducere stress og angst. Men for nogle gør det tingene værre. 14% bemærkede dårlige effekter, der varede over en måned. 6 % havde disse dårlige virkninger i endnu længere tid. Mindfulness kan få os til at se skjulte følelsesmæssige problemer i øjnene. Det kan få nogle mennesker til at føle sig mere ængstelige eller triste.

Undertrykte minder kommer op til overfladen

Mindfulness kan bringe gamle minder frem, især dårlige. Når vi bliver mere bevidste om vores sind, kan det grave gamle, smertefulde minder frem. Det er svært for mennesker, der har været udsat for traumer. Det kan være meget hårdt at se disse minder igen.

Udfordringer for selvfølelsen

Mindfulness kan ændre den måde, vi ser os selv og verden på. Det får os til at tænke over vores tanker og følelser. Denne proces kan få os til at tvivle på, hvad vi troede var sandt om livet. Vi kan føle os fortabte eller ikke vide, hvem vi er.

Negativ effekt Procentdel af deltagere, der er berørt
Mindst én meditationsrelateret bivirkning 58%
Bivirkninger med negativ indvirkning på den daglige funktion 37%
Forstyrrende bivirkninger, der varer mere end en måned 14%
Varige negative bivirkninger ud over en måned 6%

Især 6 % af dem, der mediterede meget, oplevede langvarige negative effekter. Det betyder, at det kan være risikabelt at dyrke mindfulness meget. Det er vigtigt at meditere omhyggeligt, ikke for meget. Gode lærere kan guide os gennem hårde tider.

Begrænsninger i den nuværende mindfulness-forskning

Mindfulness er blevet meget populært. Men forskningen i det har nogle få begrænsninger. Mens nogle studier siger gode ting, er andre ikke så sikre. Vi er nødt til at se nærmere på fakta for at forstå det fuldt ud.

Mangel på langtidsstudier

Et stort problem er manglen på lange studier. Den meste forskning ser på, hvad der sker i løbet af 8 til 12 uger. Det er godt for de tidlige effekter af mindfulness. Men vi ved ikke, hvad der sker i det lange løb. Er det bare et hurtigt boost, eller varer det ved?

Uden at se længere frem er det svært at sige. Kan mindfulness virkelig gøre livet bedre over tid, eller er det en kortsigtet løsning?

Inkonsistente eller uklare beviser

Forskningsresultater er over det hele. Nogle peger i retning af gode ting, mens andre ikke er så klare. En stor undersøgelse viste, at mindfulness hjælper en smule på nedtrykthed og anspændthed. Men det er ikke en "game changer" for alle. Andre metoder som motion kan virke lige så godt i det lange løb.

Denne form for forskning er vanskelig. Det er svært at sige, at mindfulness virker bedre end andre ting. Der er brug for flere undersøgelser for at få klare svar.

Undersøgelse Resultater
Tværsnitsundersøgelse af intensiv og langvarig meditation Over 60 % af deltagerne rapporterede om mindst én negativ effekt, lige fra øget angst til depression og fuldbyrdet psykose.
Mindfulness-baseret kognitiv terapi (MBCT) mod depression Lavere tilbagefaldsrater for personer med tre eller flere episoder af depression, men øget sandsynlighed for tilbagefald for dem med to eller færre depressive episoder
Meta-analyse af randomiserede kliniske forsøg Moderate forbedringer i depression, angst og smerte; meget små forbedringer i stressreduktion og livskvalitet; ingen signifikante effekter på positivt humør, opmærksomhed, søvn eller brug af stoffer.
Sammenligning af mindfulness-baserede interventioner med afslapning eller psykoedukation Ingen bedre kliniske resultater på mellemlang eller lang sigt

Denne usikkerhed betyder, at vi har brug for bedre og mere præcise undersøgelser. De ville hjælpe os med at vide med sikkerhed, om mindfulness er det bedste valg. Det er vigtigt at blive ved med at analysere forskningen. På den måde lærer vi, hvad der virkelig virker.

Vigtigheden af ordentlig vejledning og støtte

Mindfulness kan hjælpe mod angst og stress. Men at gøre det alene virker måske ikke. Det er bedst at få hjælp fra en uddannet person.

Mindfulness kan endda ændre vores hjerner. Det påvirker, hvordan vi husker ting og føler. Men husk, at det måske ikke altid føles godt. Det kan hjælpe at tale med en ekspert i mental sundhed, hvis det bliver svært.

Mindfulness-teknik Potentielle fordele Vigtige overvejelser
Mindfulness-meditation Stressreduktion, forbedret følelsesmæssig regulering, øget fokus Søg vejledning hos en kvalificeret instruktør, vær opmærksom på personlige begrænsninger
Mindful spisning Opnåelse og opretholdelse af en sund vægt, forbedret forhold til mad Rådfør dig med en registreret diætist eller ernæringsekspert for personlig vejledning
Mindfulness-baseret stressreduktion (MBSR) Reduceret angst og depression, bedre håndtering af alvorlig sygdom Sørg for, at programmet ledes af en certificeret MBSR-instruktør, og drøft eventuelle bekymringer med en sundhedsudbyder.

Vejledning er vigtig for mindfulness. Den hjælper os med at være mere opmærksomme uden at dømme. Men det er måske ikke noget for alle. Nogle punkter at tænke over er bl.a:

 • Det er smart at opsøge en psykolog, hvis du har tidligere traumer eller psykiske problemer.
 • Det gør en stor forskel at få hjælp fra dygtige instruktører.
 • Det er vigtigt altid at være god ved sig selv, når tingene bliver svære.

Forsikringer hjælper nu med at betale for mindfulness for nogle sundhedsproblemer. Det viser, at lægerne tror på fordelene. Alligevel er det afgørende at få den rigtige vejledning. På den måde kan vi få mest muligt ud af mindfulness og undgå problemer.

Alternativer til mindfulness for mentalt velvære

Mindfulness er fantastisk, men ikke det rigtige for alle. Heldigvis er der mange måder at styrke vores mentale sundhed på. Lad os se på nogle andre muligheder og sammenligne.

Fysisk træning og afslapningsteknikker

At bevæge din krop er et super valg. Motion kan reducere stress, angst og depression på samme måde som mindfulness. Det får os til at føle os godt tilpas ved at frigive endorfiner.

Åndedrætsøvelser og muskelafspænding er også godt. De hjælper med at berolige os, lette spændinger og skabe ro. Dybe vejrtrækninger kan få vores hjerte til at slå langsommere. Det bekæmper stress og angst.

Teknik Fordele Sammenligning med mindfulness
Fysisk træning Reducerer stress, angst og depression; frigiver endorfiner; fremmer fokus på nuet Kan være lige så effektiv som mindfulness til at forbedre det mentale velbefindende
Øvelser i dyb vejrtrækning Beroliger nervesystemet; reducerer muskelspændinger; fremmer afslapning Giver samme fordele som mindfulness i håndteringen af stress og angst
Progressiv muskelafslapning Reducerer muskelspændinger; fremmer en følelse af indre ro; hjælper med afslapning Kan bruges som en supplerende teknik til mindfulness til stressreduktion

Sociale forbindelser og frivilligt arbejde

At være sammen med andre og hjælpe til kan virkelig øge vores lykke. Stærke relationer giver os et formål og får os til at føle, at vi hører til. De beskytter os også, når tingene bliver svære.

At give af sin tid kan få os til at føle os godt tilpas. Det forbedrer vores humør og vores syn på os selv. Og det er en chance for at få nye venner og lære nye ting.

Engagere sig i fornøjelige aktiviteter

At gøre det, vi elsker, er en sjov måde at føle sig fredfyldt på. At være dybt inde i noget glædeligt kaldes "flow". Det fjerner vores tanker fra stress og problemer.

Ting som maleri, havearbejde, musik eller at være i naturen hjælper virkelig. De matcher, hvem vi er, og hvad vi elsker. At tage sig tid til dem er godt for vores stressniveau.

Mindfulness-alternativet Vigtige fordele
Fysisk træning Stressreduktion, forbedring af humøret, øget fokus
Afslapningsteknikker Reduceret angst, forbedret søvn, større følelse af ro
Social forbindelse Forbedret modstandskraft, øget følelse af at høre til, forbedret humør
Frivilligt arbejde Følelse af formål, øget selvværd, udvikling af færdigheder
Engagere sig i fornøjelige aktiviteter Stressreduktion, øget glæde og tilfredsstillelse, forbedret generelt velbefindende

At vælge, hvad der virker for os, er nøglen til at have det godt. Mindfulness er én måde, ikke den eneste. At udforske forskellige metoder kan føre til et afbalanceret, lykkeligt liv.

Konklusion

Mindfulness er meget populært til at få vores sind til at have det godt. Det hjælper meget på stress. En stor undersøgelse fra 2010 kiggede på 39 andre undersøgelser. Den fandt ud af, at mindfulness-baseret terapi virkelig kan ændre, hvordan vi føler og tænker. Det kan hjælpe på mange helbredsproblemer. At tænke sig om og få det bedre er nogle af de gode ting, mindfulness gør. Det kan også hjælpe os med at fokusere bedre. For eksempel blev 20 nye mediterende bedre til at håndtere dårlige følelser og tænke mere klart efter en 10-dages meditationsretreat.

Men det er ikke alle, der kan lide eller har det godt med mindfulness. Det er, fordi vi alle er forskellige. Hvad der er sket med os i fortiden, betyder også noget. At prøve mindfulness kan nogle gange bringe dårlige minder tilbage. Eller det kan få os til at sætte spørgsmålstegn ved, hvem vi er. Undersøgelser viser, at det er godt til at gøre vores sind mere fleksibelt og til at håndtere stress. Men der forskes stadig i at forstå fordele og ulemper fuldt ud. Så vi er ikke altid sikre på, hvor godt det virker sammenlignet med andre aktiviteter.

Det er vigtigt at få hjælp og rådgivning, hvis du vil prøve mindfulness. Du kan tale med en ekspert i mental sundhed eller deltage i et godt mindfulness-program. American Psychological Association har en god bog om mindfulness. Det giver CE-kredit og en test for professionelle inden for mental sundhed mod et gebyr. Husk, at mindfulness kun er én måde at holde sig mentalt sund på. Det er godt at se på forskellige typer mindfulness for at se, hvad der passer dig bedst.

OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL

Er mindfulness egnet til alle?

Mindfulness virker måske ikke for alle. Det reducerer stress og hjælper med at kontrollere følelser. Men mennesker er forskellige. Tidligere erfaringer og mulige dårlige virkninger skal tænkes igennem først.

Hvad er de potentielle fordele ved mindfulness?

Mindfulness bringer fede ting med sig. Det bekæmper stress, øger den følelsesmæssige kontrol og skærper fokus. Det kan også hjælpe lidt, hvis man føler sig nedtrykt, bekymret eller har ondt.

Er der nogen risici forbundet med mindfulness?

Ja, der er risici ved mindfulness for nogle. Det kan skabe angst eller tristhed. Gamle, skjulte minder kan dukke op. Det kan endda ryste dit selvbillede. Få altid ordentlig hjælp, når du dyrker mindfulness.

Hvor effektiv er mindfulness i forhold til andre interventioner?

Mindfulness er ikke en sikker vinder i forhold til andre hjælpemidler som motion eller at holde sig i ro. Forskningen har stadig et stykke vej at gå. Ikke alle studier er enige om de gode sider hver gang.

Kan mindfulness være gavnligt for børn?

Ja, det hjælper også børn. Det får dem til at håndtere følelser bedre, fokusere mere og stresse mindre. Men trickene skal passe til deres alder. Og de har brug for den rette hjælp.

Er mindfulness effektivt til at håndtere angst og depression?

Mindfulness kan måske fjerne angst og tristhed en smule. Men det virker ikke på samme måde for alle. Folk med tidligere dårlige tider eller dybe bekymringer skal være forsigtige. De kan føle disse effekter mere.

Kan mindfulness indarbejdes på arbejdspladsen?

Store arbejdspladser indfører mindfulness for at få gladere medarbejdere og bedre arbejde. Det siges også at reducere sygefraværet. Men det skal være et valg. Og der skal være god støtte til medarbejderne.

Findes der alternativer til mindfulness til at fremme mentalt velvære?

Ja, der findes andre måder at føle sig mentalt fit på. Som at bevæge kroppen, slappe af, være sammen med andre, hjælpe til eller dyrke de hobbyer, du elsker. Den bedste måde er forskellig fra person til person.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder