Kold sved om natten

Published:

Årsager til koldsved om natten

Det kan være ubehageligt og forstyrrende for din søvn at opleve koldsved om natten. Forskellige udløsende faktorer kan føre til disse symptomer, lige fra livsstilsbeslutninger til underliggende sundhedsproblemer. Hvis du forstår de mulige årsager, kan du finde måder at lindre eller forhindre svedperioder om natten på.

Indtagelse af alkohol før sengetid

Indtagelse af alkohol før sengetid kan forårsage en dysregulering af kropstemperaturen, hvilket kan føre til nattesved. Alkohol forstyrrer også den cirkadiske rytme, hvilket kan forværre nattesved hos nogle personer yderligere.

Forbrug af krydret mad

Spis krydret mad tæt på sengetid kan udløse nattesved, da det indeholder capsaicin - et stof, der er kendt for at øge kropstemperaturen og stimulere svedkirtlerne. For at mindske denne effekt kan du overveje at spise mildere måltider om aftenen eller give rigeligt med tid mellem aftensmaden og sengetid.

Angst og stressniveauer

Angst og stress er blevet forbundet med nattesved på grund af deres indvirkning på det autonome nervesystem, der er ansvarlig for regulering af kropstemperaturen. Hvis du anvender afslapningsteknikker som f.eks. dybe åndedrætsøvelser eller meditation før sengetid, kan det være med til at mindske angstbetinget koldsved om natten.

 Kold sved om natten

Medicin, der påvirker kropstemperaturreguleringen

Medicin som steroider, antidepressiva, HRT-medicin og visse smertestillende midler kan forstyrre kroppens temperaturreguleringssystem, hvilket kan resultere i medicininduceret svedtendens. Hvis du har mistanke om, at din medicin forårsager nattesved, skal du kontakte din læge for at høre om mulige alternativer eller justeringer af doseringen.

Ud over disse faktorer kan medicinske tilstande som gastroøsofageal reflukssygdom (GERD) også bidrage til koldsved om natten. Forstyrrelser i søvnstadiet og forstyrrelser i det autonome nervesystem kan også spille en rolle i udløsningen af disse symptomer. Ved at identificere de mulige årsager til dine svedepisoder om natten kan du tage skridt til at reducere deres hyppighed eller alvorlighed og forbedre din generelle søvnkvalitet.

Det er vigtigt at forstå de potentielle årsager til natlig sved, da de kan være tegn på helbredsproblemer, der ligger bagved. Derfor er det også gavnligt at undersøge eventuelle medicinske problemer, der kan være forbundet med at opleve nattesved.

Sundhedstilstande forbundet med nattesved

Kold sved om natten kan være et symptom på forskellige helbredstilstande. Det er vigtigt at forstå de mulige underliggende årsager og søge lægehjælp, hvis du har mistanke om, at din nattesved kan skyldes en bestemt tilstand. I dette afsnit vil vi diskutere to sundhedsproblemer, der ofte forbindes med koldsved om natten: HIV/AIDS-relaterede infektioner og abnormiteter i marv eller rygmarv.

HIV/AIDS-relaterede infektioner

To befolkningsbaserede analyser har vist, at personer, der lever med hiv/aids, kan få koldsved om natten på grund af opportunistiske infektioner som Mycobacterium avium complex (MAC). MAC er en gruppe bakterier, der er beslægtet med tuberkulose, og som kan forårsage alvorlig sygdom hos personer med svækket immunforsvar, som f.eks. personer, der er ramt af hiv/aids. Symptomerne på MAC-infektion omfatter feber, vægttab, træthed og svedeture om natten. Hvis du oplever disse symptomer sammen med vedvarende koldsved om natten, er det vigtigt at kontakte din læge for at få en korrekt diagnose og behandling.

abnormiteter i marv eller rygmarv

I nogle tilfælde kan abnormiteter i marv eller rygmarv bidrage til forekomsten af koldsved under søvn. Disse typer af lidelser forstyrrer den normale funktion af svedkirtlerne i visse områder på den ene side af kroppen, mens andre dele ikke påvirkes - hvilket fører til en ubalance i regulering af kropstemperaturen under søvncyklusser(cirkadian rytme). Nogle almindelige eksempler omfatter:

 • Syringomyelia: En lidelse, hvor der opstår et hulrum med væske i rygmarven, hvilket forårsager ubehag, slaphed og sved.
 • Autonom dysrefleksi: En potentielt livstruende tilstand, der rammer personer med rygmarvsskader ved eller over den sjette brysthvirvel (T6), og som forårsager en overreaktion af det autonome nervesystem på stimuli som blæreudvidelse eller tarmspyt. Pludselige episoder af hypertension, der ledsages af hovedpine, sved og rystelser, kan skyldes problemer med medulla eller rygmarven.

Hvis du har mistanke om, at din nattesved kan være relateret til abnormiteter i marv eller rygmarv, er det vigtigt at konsultere en sundhedsperson for at få en korrekt vurdering og behandling. Kirurgisk indgreb kan i nogle tilfælde være nødvendigt for at behandle de underliggende årsager til nattesved i nogle tilfælde.

Ud over de ovennævnte HIV/AIDS-relaterede infektioner og sygdomme i marv/rygmarvssygdomme kan andre medicinske tilstande også bidrage til svedudbrud om natten. Disse omfatter søvnapnø, hormonelle ubalancer (såsom overgangsalderinducerede hedeture), hyperthyroidisme (overaktiv skjoldbruskkirtel), visse typer kræft som lymfekræft eller leukæmi(oplever nattesved) og kroniske infektioner som tuberkulose. Det er afgørende ikke kun at tage fat på dit umiddelbare ubehag, men også at undersøge eventuelle underliggende sundhedsproblemer, der bidrager til dine koldsved om natten.

Hvis du har nattesved, er det vigtigt at tale med en læge for at finde årsagen. For at sikre det bedste sovemiljø for temperaturregulering kan det hjælpe at justere temperaturen i soveværelset og vælge en åndbar pyjamas og lette sengematerialer.

Styring af dit sovemiljø for bedre temperaturregulering

Hvis du vil mindske hyppigheden eller sværhedsgraden af koldsved om natten, kan du overveje at justere dit soveværelsesmiljø. Hvis du opretholder et køligt soveområde ved hjælp af ordentlig ventilation eller klimaanlæg, kan det være med til at regulere din kropstemperatur og reducere svedudbrud om natten. Hvis du vælger lette sengematerialer i stedet for tunge tæpper, kan du desuden forhindre, at varmen bliver fanget, mens du sover.

Justering af temperaturen i soveværelset

Et ideelt sovemiljø bør holdes mellem 15,6 og 19,4 grader Celsius (60 til 67 grader Fahrenheit), da det fremmer en bedre søvnkvalitet og reducerer risikoen for nattesved. Du kan opnå dette ved at bruge en aircondition, en ventilator eller åbne vinduerne i de køligere måneder for at opretholde en optimal rumtemperatur.

Valg af åndbar pyjamas

Den slags tøj, du tager på, mens du sover, har stor betydning for kontrollen af kropsvarmen i løbet af natten. Vælg en pyjamas fremstillet af åndbare stoffer som bomuld, bambusafledt rayon eller fugttransporterende materialer, der gør det muligt for sved at fordampe hurtigt og holde dig komfortabel hele natten.

Brug af lette sengematerialer

 • Naturfibre: Vælg sengelinned af naturfibre som bomuld eller hør, der er kendt for deres åndbarhed og evne til at fjerne fugt effektivt.
 • Madras: En madras med gode luftgennemstrømningsegenskaber som f.eks. latexskumsmadrasser kan hjælpe med at aflede varmen mere effektivt end traditionelle memoryskumsmadrasser. Her er en liste over nogle anbefalede madrasser, der er specielt designet til varme sovende.
 • Puder: Invester i puder med kølende egenskaber, f.eks. puder fyldt med gel-infusioneret hukommelsesskum eller boghvedeskaller. Disse materialer kan hjælpe med at opretholde en køligere søvnflade og forhindre overophedning.

Ved at foretage disse justeringer af dit sovemiljø kan du skabe et mere behageligt rum, der fremmer en bedre temperaturregulering og mindsker sandsynligheden for at få koldsved om natten. Husk, at alles præferencer kan variere; det er vigtigt at finde ud af, hvad der fungerer bedst for dig, og justere derefter for at opnå optimal søvnkvalitet.

Ved at foretage små justeringer i dit sovemiljø kan du hjælpe med at reducere koldsved om natten. Lad os nu se på livsstilsændringer, der også kan hjælpe med at reducere disse episoder med sved i søvne.

Livsstilsændringer for at mindske koldsved om natten

Livsstilsændringer kan hjælpe med at reducere forekomsten af natlige rystelser eller svedudbrud. Hvis man tager fat på årsagerne til nattesved, som f.eks. alkoholindtag og stressniveau, kan man forbedre sin søvnkvalitet og sit generelle helbred.

Begrænsning af alkoholforbruget før sengetid

Alkoholforbrug før sengetid er blevet forbundet med forstyrrelser i kroppens temperaturregulering, hvilket fører til øget svedproduktion under søvnen. For at minimere risikoen for at få nattesved, bør du overveje at begrænse dit alkoholindtag i aftentimerne eller helt undgå det. Vælg i stedet ikke-alkoholiske drikkevarer som urtete eller vand.

Undgå koffein i nærheden af sengetid

Koffein er et kendt stimulerende middel, der kan påvirke både din døgnrytme og kropstemperaturregulering. Indtagelse af koffeinholdige drikkevarer tæt på sengetid kan øge sandsynligheden for at få koldsved om natten. Tilstræb at undgå koffeinholdige produkter som kaffe, te, chokolade og energidrikke inden for fire timer, før du går i seng.

Indarbejdelse af afslapningsteknikker i natlige rutiner

Angst og stress er almindelige udløsende faktorer for sved om natten, så indarbejdelse af afslapningsteknikker i din natlige rutine kan hjælpe dig med at lindre disse symptomer. Nogle effektive metoder omfatter:

 • Meditation: At praktisere mindfulness-meditation før sengetid hjælper med at berolige et overaktivt sind ved at fokusere på åndedrætsbevidsthed.
 • Progressiv muskelafspænding: Denne teknik indebærer, at forskellige muskelgrupper spændes og slappes af i en bestemt rækkefølge, hvilket fremmer fysisk afslapning.
 • Aromaterapi: Ved at bruge æteriske olier som lavendel eller kamille kan du skabe en beroligende atmosfære, der fremmer søvn.

Fastholdelse af en konsekvent søvnplan

Den cirkadiske rytme, som er ansvarlig for reguleringen af kropstemperaturen, kan stabiliseres ved at overholde en konsekvent søvnplan og udsætte dig selv for naturligt sollys. Hvis du opretholder en regelmæssig søvnrutine ved at gå i seng og stå op på samme tid dagligt, kan det være med til at holde din døgnrytme stabil og mindske nattesved. Hvis du desuden udsætter dig selv for naturligt sollys i dagtimerne, vil det yderligere støtte denne proces.

Regelmæssig motion giver bedre søvnkvalitet

Regelmæssig motion har vist sig at forbedre søvnkvaliteten, hvilket indirekte kan bidrage til at reducere koldsved om natten. Sigt efter mindst 150 minutters aerob aktivitet af moderat intensitet og styrketræningsøvelser fordelt på to eller flere dage om ugen for at forbedre søvnkvaliteten, hvilket indirekte kan bidrage til at reducere koldsved om natten; undgå dog at træne for tæt på sengetid, da det midlertidigt kan øge kroppens kernetemperatur og gøre det svært at falde i søvn. Det er ikke tilrådeligt at dyrke fysisk aktivitet for tæt på sengetid, da det kan øge din indre temperatur og gøre det sværere at falde i søvn.

Livsstilsændringer for at reducere koldsved om natten kan være en effektiv måde at reducere sværhedsgraden og hyppigheden af disse episoder på. Hvis nattesvedet fortsætter eller ledsages af feber, bør man straks søge læge.

Hvornår skal du søge læge ved nattesved

I de fleste tilfælde er det ikke farligt at få nattesved eller koldsved. Men hvis symptomerne fortsætter på trods af ændringer i dit sovemiljø og dine livsstilsvaner, er det vigtigt at konsultere en læge. Det er vigtigt at udelukke eventuelle underliggende medicinske tilstande, der kan være årsag til disse nattesvedninger. I nogle tilfælde er det nødvendigt at søge øjeblikkelig lægehjælp.

Vedvarende nattesved

Hvis du fortsat oplever nattesved, selv efter at du har anvendt hjemmemidler og tilpasset dit sovemiljø, er det måske på tide at opsøge en læge. Vedvarende koldsved kan være tegn på et underliggende sundhedsproblem som f.eks. søvnapnø, hormonelle ubalancer som overgangsalderrelaterede hedeture eller infektioner som tuberkulose.

Høj feber og langvarig varighed

Kold sved ledsaget af høj feber er en anden grund til at søge lægehjælp omgående. Hvis din kropstemperatur når 103 grader Fahrenheit (39,4 grader Celsius) eller højere eller varer længere end tre dage uden forbedring på trods af at du tager febernedsættende midler som acetaminophen eller ibuprofen, skal du straks kontakte en læge.

 • Uforklarligt vægttab: Hvis du oplever et betydeligt vægttab uden at prøve, kan det også berettige en tur til lægen, da det kan være et tegn på en udiagnosticeret tilstand, der bidrager til din nattesved.
 • Pludseligt opståede alvorlige symptomer: Hvis du pludselig oplever alvorlige kuldegysninger og rystelser sammen med andre alarmerende symptomer som brystsmerter eller åndedrætsbesvær om natten, skal du ikke tøve med at søge akut hjælp, da det kan være tegn på et alvorligt medicinsk problem.
 • Forværring af symptomer: Hvis dine kolde svedeture om natten bliver gradvist værre eller hyppigere, er det vigtigt at konsultere en læge for at få en korrekt evaluering og behandling.

Din læge kan foreslå diagnostisk testning, som f.eks. blodprøver eller billeddiagnostiske scanninger, for at hjælpe med at identificere kilden til dine vedvarende kolde svedeture. Afhængigt af resultaterne kan de foreslå passende behandlinger som f.eks. justering af medicin, hormonbehandling for overgangsalderrelaterede hedeture eller livsstilsændringer med henblik på at forbedre den cirkadiane rytme.

Husk, at det er vigtigt at gribe tidligt ind for at løse eventuelle underliggende sundhedsproblemer, der bidrager til nattesvedning. Ved at søge lægehjælp i tide og følge de anbefalede behandlinger kan du reducere forekomsten af koldsved om natten betydeligt og forbedre den generelle søvnkvalitet.

Det er vigtigt at søge lægehjælp ved nattesved, hvis det er vedvarende, ledsaget af høj feber eller langvarige svedeture. For yderligere at afhjælpe koldsved om natten kan det være gavnligt at håndtere underliggende tilstande og bruge passende produkter til regulering af kropstemperaturen.

Behandling af underliggende medicinske tilstande, der bidrager til koldsved om natten

Hvis du oplever koldsved om natten, er det vigtigt at overveje eventuelle eksisterende medicinske tilstande, der kan bidrage til disse symptomer. Ved at tage fat på den grundlæggende årsag til dine natlige svedige episoder kan du effektivt håndtere og reducere deres forekomst.

Håndtering af hyperhidrosis med passende produkter

Hyperhidrosis, eller overdreven svedproduktion, er en tilstand, der rammer millioner af mennesker verden over. Hvis dette er medvirkende til dine kolde svedeture om natten, kan du ved at investere i antiperspiranter af høj kvalitet, der er specielt udviklet til hyperhidrose, kontrollere svedproduktionen og lindre ubehaget under søvnen. Nogle håndkøbsmuligheder omfatter aluminiumkloridbaserede produkter som Certain Dri eller receptpligtige antiperspiranter som Drysol. Kontakt en dermatolog for at få personlige anbefalinger baseret på dine specifikke behov.

Valg af passende fodtøj for bedre temperaturregulering

Dit valg af fodtøj kan også påvirke kroppens temperaturregulering under søvnen. Hvis du har tunge sko og stramme sokker på, bliver varmen fanget omkring fødderne, hvilket fører til en øget kropstemperatur under søvnen, hvilket kan udløse koldsved. Vælg åndbare materialer som bomuld eller fugttransporterende stoffer, når du vælger sokker og tøfler, der er egnede til brug i sengen.

 • Undgå tykke uldsokker, som har tendens til at holde på varmen.
 • Vælg lette tøfler af naturlige fibre som bomuld eller bambus i stedet for syntetiske materialer, der er tilbøjelige til at overophede.
 • Overvej at bruge specielle kølesokker, der er designet til at regulere fodtemperaturen og reducere sveddannelsen.

Behandling af søvnapnø for bedre komfort om natten

Søvnapnø er en hyppig søvnforstyrrelse, hvor vejrtrækningen stopper under søvn, hvilket ofte resulterer i overdreven svedproduktion om natten. Hvis du tror, at søvnapnø kan være årsag til din natlige svedproduktion, skal du tale med en læge, som kan foreslå behandlinger som CPAP-behandling eller ændringer som at tabe sig og holde op med at ryge.

Behandling af hormonelle ubalancer og hedeture

Hormonelle ubalancer, især i forbindelse med overgangsalderen eller visse medicinske behandlinger, kan føre til hedeture, der viser sig som pludselige følelser af varme efterfulgt af kolde svedeture. For at håndtere disse symptomer:

 1. Aftal et besøg hos din læge for at undersøge muligheden for HRT eller andre muligheder for at håndtere hormonelle ubalancerelaterede hedeture.
 2. Indarbejd naturmedicin som sort cohosh, sojaprodukter eller E-vitamintilskud i din daglige rutine efter at have rådført dig med en læge.
 3. Hold en sund kost, der er rig på frugt, grøntsager, fuldkornsprodukter og magre proteiner, mens du undgår krydret mad og koffein, som kan udløse hedeture.

Ved at tage fat på de underliggende årsager til koldsved om natten gennem målrettede indgreb som f.eks. håndtering af hyperhidrosesymptomer eller behandling af søvnapnø kan du effektivt forbedre den generelle komfort under den restituerende slumretid. Dette fører i sidste ende til bedre sundhedsresultater på lang sigt og sikrer mere fredelige nætter fremover uden forstyrrende episoder, der kan forstyrre kvaliteten af den tid, hvor du sover.

Ofte stillede spørgsmål i forbindelse med koldsved om natten

Hvad indikerer koldsved om natten?

Kold sved om natten kan skyldes forskellige faktorer, herunder angst, alkoholforbrug, krydret mad eller visse former for medicin. De kan også være tegn på underliggende helbredstilstande som f.eks. hiv/aids eller forstyrrelser i det autonome nervesystem. Det er vigtigt at overvåge hyppigheden og sværhedsgraden af disse episoder for at afgøre, om der er behov for lægehjælp.

Hvad betyder det at vågne op i koldsved?

Hvis du vågner op i koldsved, kan det være et tegn på, at din krop forsøger at regulere sin temperatur på grund af eksterne faktorer som f.eks. rumtemperatur eller sengematerialer. Det kan dog også være tegn på et underliggende sundhedsproblem eller en bivirkning fra medicin. Kontakt en sundhedsperson, hvis du oplever vedvarende sved om natten.

Er nattesved et symptom på forkølelse?

Nattesved er ikke typisk forbundet med forkølelse, men kan forekomme under feberagtige sygdomme, når kroppen forsøger at køle ned efter at have fået feber. Hvis du har mistanke om, at din nattesved er relateret til sygdom snarere end til miljømæssige faktorer, skal du kontakte din læge for at få en korrekt diagnose og behandlingsmuligheder.

Hvorfor er nattesved et rødt flag?

Natlige svedeture kan betragtes som et rødt flag, fordi de kan være et tegn på en underliggende medicinsk tilstand, der kræver opmærksomhed. Vedvarende svedepisoder ledsaget af andre symptomer som vægttab, træthed, feber eller hævede lymfeknuder bør give anledning til konsultation af sundhedspersonale med henblik på passende evaluering og indgreb. [kilde]

Konklusion

Sammenfattende kan koldsved om natten være forårsaget af en række forskellige faktorer såsom alkoholindtagelse, indtagelse af krydret mad, angstrelaterede problemer og visse lægemidler. Sundhedstilstande som hiv/aids og sygdomme i det autonome nervesystem kan også bidrage til sved om natten. Der er dog måder at forhindre disse episoder i at opstå på, f.eks. ved at justere temperaturen i soveværelset, klæde sig let på med åndbare pyjamas og bruge ventilatorer eller klimaanlæg.

Hvis du oplever vedvarende nattesved eller høj feber ved siden af, er det vigtigt at søge lægehjælp. Håndtering af koldsved med eksisterende medicinske tilstande kan omfatte behandling af hyperhidrosis-relaterede symptomer eller valg af passende fodtøj for bedre temperaturregulering.Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder